Kaune – originalūs E. Degas kūriniai | Kas vyksta Kaune

Kaune – originalūs E. Degas kūriniai

Organizatorių nuotr.

Sėkmės Bulgarijoje, Latvijoje, Lietuvoje ir Lenkijoje sulaukusią unikalią parodą „Edgaras Degas. Impresionizmas: atvira tiesa“, kurioje eksponuojami originalūs Edgaro Degas darbai, galima išvysti Lietuvos švietimo muziejuje Kaune. Joje eksponuojami 35 garsiausio moderniojo meno meistro, menininko, amžiams pakeitusio pasaulio suvokimą, Edgaro Degas originalūs grafikos darbai.

Paroda Kaune

Šie darbai atskleidžia, kokią impresionisto dvasinio gyvenimo dalį užima saviraiška per grafiką ir kaip tai išreiškiama tapytojo sukurtuose šedevruose.

Po menininko ir jo kūrybos laikotarpio pristatymo, parodoje eksponuojamas visas Edgaro Degas monotipijų heliograviūrų rinkinys, kurį menininkas skyrė savo draugo Ludovico Halévy knygos – satyros apie socialinių sluoksnių pakopomis kylančias baleto šokėjas, valdingas scenos matronas ir sekso prekybą užkulisiuose – pavadinimu „Kardinalių šeima“ („La Famille Cardinal“) iliustracijų serijai. Kadangi L. Halévy savo knygoje pasakoja pirmuoju asmeniu, E. Degas įtraukė jį į devynias iliustracijas. Kaip teigia Theodoreʼas Reffas, L. Halévy nepaskelbė savo draugo monotipijų, nes manė, kad „apskritai Degas iliustracijos yra labiau dvasios ir atmosferos atkūrimas nei autentiškumas“.

Rinkinio „Kardinalių šeima“ iliustracijos siūlo pažvelgti į Prancūzijos visuomenę, Paryžiaus gatvę bei naktinį gyvenimą impresionizmo meistro akimis.

Svarbu tai, kad ši iliustracijų serija yra vienintelė, kurią E. Degas sukūrė knygai, – jis nėra iliustravęs jokio kito literatūros kūrinio.

Stebėtina, kaip E. Degas perprastas realistinis ar netgi natūralistinis meno stilius nukrypo nuo Antrosios respublikos saldžiosios elegancijos tradicijos, pagal kurią buvo sukurtos Edmondo Morino miniatiūros pirmajam „Pono ir ponios Kardinalių“ („Monsieur et Madame Cardinal“) leidimui, ir Henry Maigrotʼo Grevino stiliumi sukurtos iliustracijos, skirtos Petites Cardinal knygai. Palyginus šių dviejų knygų iliustracijas su sukurtomis E. Degas, jis pripažintas didžiu menininku, pralenkusiu savo laikmetį. Jo menas įkvėpė ištisas menininkų kartas.

E. Degas rinkinys „Kardinalių šeima“

Pirmą kartą monotipijos metodą E. Degas panaudojo 1874–1875 m., po to, kai su šiuo metodu jį supažindino Vikontas Ludovicas Napoléonas Lepicas, graveris, „Société des Aquafortistes“ narys. Pirmuosius „Cardinal“ serijos eskizus pieštuku jis nupiešė po dvejų metų ir tik nuo 1880-ųjų pradėjo kryptingai kurti monotipijas.

1877–1878 m. E. Degas sukūrė monotipijų seriją, norėdamas iliustruoti savo artimo draugo rašytojo ir libretisto Ludovico Halévy knygą „Kardinalių šeima“. E. Degas vienam epizodui skyrė keletą monotipijų, kurdamas įvairias kompozicijas ir tobulindamas vaizdo efektus. Žiūrint į jas kartu, iliustracijų sekos, kuriose ta pati scena rodoma iš skirtingų kampų, iš toli ir iš arti, įgauna keistą kinematografišką kokybę, kurios nebūtų galima užčiuopti knygoje.

Ofortai iš šio rinkinio yra ypač svarbūs, nes daugelis originalių Edgaro Degas monotipijų dingo. Šio rinkinio ofortai yra vienintelis jų egzistavimo įrodymas.

Parodą organizuoja Lietuvos švietimo muziejus (Lietuva), bendradarbiaudamas su Art Expo SIA (Latvija) ir Collection Kesauri (Prancūzija).

Paroda veikia nuo 2024-01-11 iki 2024-03-24.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA