Kauniečiai pasigedo „valdžios kėdės“ Laisvės alėjoje | Kas vyksta Kaune

Kauniečiai pasigedo „valdžios kėdės“ Laisvės alėjoje

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kauniečiai pasigedo anksčiau Laisvės alėjoje stovėjusios „valdžios kėdė“ skulptūros. Nemaloni žinia, jog šis meno kūrinys iš Kauno iškeliavo prieš 10 metų, nes menininkai nematė prasmės savo kūrybos laikyti mieste, kuris jos nevertina.

2005 m. pagaminta Stasio Žirgulio granitinė skulptūra „kėdė“ ilgą laiką džiugino Laisvės alėjos lankytojus. Lyg ant volo stovinti kėdė prie Kauno centrinio pašto traukė daugelio praeivių dėmesį, o ne vienas jų ir užsiropšdavo ant jos prisėsti.

„Kadangi Kaunui jos neprireikė, tai padovanojau tą skulptūrą Vilniui“, – prieš kelis metus naujienų portalui „Kas vyksta Kaune“ komentavo skulptūros autorius.

„Valdžios kėdė“ / S. Žirgulio nuotr.

Anot skulptoriaus, skulptūros miestui tuo metu neatrodė svarbios, todėl nusprendė savo kūrinius išvežti į sostinę.

„Laisvės alėjai nereikia skulptūrų. Ne kartą iš valdžios atstovų buvome gavę priekaištų, jog mūsų kūriniai trukdo komunalininkams, tačiau, mano nuomone, tai trukdo tiek pat, kaip ir šviestuvai. Be to, kituose miestuose maloniai priima ir pasipuošia savo miestą“, – 2014 metų rugsėjį apie valdžios požiūrį į skulptūras mieste kalbėjo S. Žirgulis.

Anot Vilniaus miesto savivaldybės Komunikacijos skyriaus Ryšių su žiniasklaida specialisto Gabrieliaus Grubinsko, „Valdžios kėdė“ iškeliavo į Bernardinų sodą 2014 metais ir ten pasiliko. Tiesa, skulptūra Vilniaus miestui nepriklauso.

Kaip tuomet Lrytas.lt komentavo Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Sigitas Šliažas, skulptūrų, kurios buvo kurtos projekto „Laisvės alėja – skulptūrų alėja“ metu, padėtis buvo sudėtinga, nes jų kūrimas buvo finansuojamas iš projektams skirtų lėšų.

Jos pagrindinėje miesto alėjoje turėjo stovėti laikinai, kaip paroda ir savivaldybė jų neįsigijo, nes jos kurtos neskelbiant konkurso.

Štai savivaldybės inicijuotame „Kauno akcentų“ projekte laimėjusių kūrėjų darbai yra apsaugoti nuo tokio likimo, nes miesto valdžia tapo ar taps skulptūrų savininke ir bus įpareigota jas saugoti bei prižiūrėti.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA