Kodėl dingusios mergaitės paieškai policija nenaudoja „Amber Alert“ sistemos? | Kas vyksta Kaune

Kodėl dingusios mergaitės paieškai policija nenaudoja „Amber Alert“ sistemos?

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Gyventojams buriantis į Kaune dingusios 9 metų mergaitės paieškas, iškilo klausimas, kodėl policija nenaudoja „Amber Alert“ sistemos, skirtos dingusių vaikų paieškai. Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis paaiškino, kada ši sistema pasitelkiama paieškoms ir kodėl ji nenaudojama šiuo metu.

„Kodėl neinicijuojama, kad policija jungtų „Amber Alert“ į paiešką?“, – teiravosi skaitytoja Justė.

Šį klausimą iškėlus Policijos departamento atstovui, jis informavo, kada sistema būna naudojama bei tai, jog sistemos panaudojimui pagrindo šiuo metu nėra.

Dingusių vaikų paieška skubios vaiko paieškos sistemoje skelbiama, kai iškyla reali ar tikėtina grėsmė dingusio vaiko gyvybei ir sveikatai, t. y. kai yra duomenų, kurie pagrįstai leistų spręsti, kad vaiko dingimas yra susijęs su tyčine trečiųjų asmenų veika (pagrobimas, kūno sužalojimas, nužudymas, laisvės apribojimas ir pan.), ir jei vaiko gyvybei ar sveikatai kyla grėsmė dėl kitų priežasčių.

Sprendimą paskelbti paiešką per „Amber Alert” sistemą priima tyrėjas, tiriantis bylą. Paskelbus tokią paiešką, informacija savo telefonuose gauna tam tikroje nurodytoje vietovėje esantys žmonės.

„Šiuo atveju tokio pagrindo nebuvo, kadangi informacija su mergaitės nuotrauka buvo išplatinta ir žaibiškai paplito tiek žiniasklaidos priemonėse, tiek soc. tinkluose.

Paprastai mes naudojame savo socialinių tinklų kanalus, kurie turi daug sekėjų, ir juose informacijos pasiekiamumas yra labai didelis. Taip pat visą informaciją skelbiame per žiniasklaidos priemones“, – teigė R. Matonis.

Anot policijos atstovo, Lietuvoje „Amber Alert“ nuo 2018 metų, ka ji buvo įdiegta, panaudota tik vieną kartą, kai Kaune tėvai pagrobė tris savo vaikus iš vaikų gerovės centro.

Tarptautinė priemonė ieškant dingusių vaikų – „Amber Alert“ sistema, veikianti socialiniame tinkle „Facebook“, leidžia atsakingoms institucijoms nedelsiant išsiųsti pranešimą su dingusio vaiko nuotrauka ir naujausia informacija visiems socialinio tinklo vartotojams.

Kaip skelbta pristatant sistemą Lietuvoje, „Amber Alert“ pranešimus pamatyti gali tik savo buvimo vietą leidę matyti socialinio tinklo „Facebook“ vartotojai.

Dingo 9-metė mergaitė

Naujienų portalas „Kas vyksta Kaune“ primena, kad sekmadienį, sausio 7 dieną, iš namų į parduotuvę išėjo 9 metų mergaitė (gim. 2014 m.), kuri taip ir negrįžo. Į mergaitės paiešką suskubo ne tik gausios policijos pareigūnų pajėgos, bet ir pilietiški gyventojai.

Išeidama vilkėjo juodas kelnes, spalvotą striukę (juoda, melsva, alyvinė).

Anot policijos, paskutinė žinoma mergaitės vieta – stotelė Chemijos gatvėje. Policija prašo gyventojų, kurie sekmadienį, maždaug nuo 16.20 iki 17.20 val., važiavo Chemijos gatve ir turi vaizdo registratorius, būtinai peržiūrėti vaizdo įrašus.

Aktyvūs gyventojai jungiasi į socialinių tinklų grupes bei kitas platformas, kuriose kuruoja paieškos darbus, dalijasi informacija ir vyksta ieškoti mergaitėse įvairiose vietose mieste ir už jo ribų.

Policija pirmadienį pranešė, kad teisėsauga paskelbė tarptautinę dingusiosios paiešką, apie mergaitę informuoti apskričių komisariatai visoje Lietuvoje, tačiau fiziškai jos ieškoma Kauno mieste ir rajone.

Nuolat atnaujinamą mergaitės paieškos informaciją galite sekti čia.

Asmenis, žinančius nepilnametės buvimo vietą, ją mačiusius ar galinčius suteikti bet kokios reikšmingos informacijos, policija prašome kreiptis į Kauno AVPK pareigūnus telefonu 8 700 60600 arba skubios pagalbos telefonu 112.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA