Kalėjimų tarnyba atsakė prokuratūrai dėl pusiaukelės namų Kauno rajone | Kas vyksta Kaune

Kalėjimų tarnyba atsakė prokuratūrai dėl pusiaukelės namų Kauno rajone

BNS 2023/12/15 12:43
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Prokurorams perspėjus vengti pažeidimų steigiant Pusiaukelės namus Kauno rajone, Lietuvos kalėjimų tarnyba sako, jog veiklą įstaiga pradėjo laikantis teisės aktų.

Tarnyba taip pat neatmeta, jog skųs prokuratūros nutarimą.

„Lietuvos kalėjimų tarnyba užtikrina, kad Kauno kalėjimo pusiaukelės namų eksploatacija pradėta laikantis galiojančių teisės aktų. Jokių šios veiklos pažeidimų nėra nustatę ir kitos kompetentingos institucijos, nagrinėję gautus kreipimusis ar skundus“, – rašoma penktadienį BNS atsiųstame komentare.

Kauno apygardos prokuratūra įspėjo Lietuvos kalėjimų tarnybą nedaryti pažeidimų steigiant pusiaukelės namus Kauno rajone, Domeikavoje, ir pareikalavo pirmiausia, kaip reikalauja įstatymai, pakeisti žemės paskirtį ir tik po to pradėti pusiaukelės namų veiklą.

Tarnyba informavo, kad detaliai susipažinus su šiuo prokuroro nutarimu ir įvertinus jo argumentus, pasilieka teisę jį skųsti, kaip tai nurodyta nutarime.

Tuo metu Kumpių-Šakių kaimų seniūnaitijos seniūnaitė Rima Stabrauskienė ketvirtadienio vakarą pranešė, kad pusiaukelės namuose Stumbro gatvėje, Šakių kaime, Domeikavos seniūnijoje, jau apgyvendinti aštuoni nuteistieji.

Pagal įstatymus, specialiosios paskirties pastatai (kareivinių pastatai, kalėjimai, pataisos darbų kolonijos, tardymo izoliatoriai, policijos, priešgaisrinių ir gelbėjimo tarnybų pastatai, slėptuvės ir kt.) gali būti statomi žemės sklype, kurio paskirtis – kita, o naudojimo būdas – visuomeninės paskirties teritorijos. Tuo metu tarnybų duomenimis, minėtas sklypas, kuriame yra pusiaukelės namai, gali būti naudojamas komerciniai paskirčiai, o čia registruotas objektas yra svečių namai.

Kumpių-Šakių kaimų seniūnaitijos seniūnaitė prokurorės prašė kreiptis į teismą, ginant viešąjį interesą, reikalauti panaikinti pastato pirkimo-pardavimo sutartį, taikyti laikinąsias apsaugos priemones – neleisti pirkėjui (Lietuvos Respublikai, atstovaujamai Lietuvos kalėjimų tarnybos), pervesti pardavėjui likusią beveik 370 tūkst. eurų sumą.

Prokurorė sako, kad galutinis sprendimas bus priimtas išanalizavus visus duomenis.

Lietuvos kalėjimų tarnyba ketvirtadienį pranešė, kad pagal patvirtintą naują tvarkos aprašą pirmąjį pusmetį šiuose Kauno kalėjimo pusiaukelės namuose gyventojų skaičius neviršys 10-ies, o visiems nuteistiesiems šį laikotarpį bus uždėtos apykojės.

Kartu įsipareigota po pusės metų pristatyti pusiaukelės namų veiklą Domeikavos bendruomenei.

Kalėjimų tarnybos planai atverti pusiaukelės namus šalia Kauno esančioje Domeikavoje sulaukė gyventojų, Kauno miesto ir rajono savivaldybių pasipriešinimo. Peticiją dėl to inicijavę žmonės pusiaukelės namus vadina atviro tipo kalėjimu. Jų teigimu, ši įstaiga, kur nuolat gyventų iki 25 nuteistųjų, veiktų netoli daugiabučių, mokyklos, darželių.

Reaguodama į nuogąstavimus, su bendruomene lapkričio pabaigoje susitikusi teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska pristatė naujus planus sumažinti projekto apimtis, atsižvelgiant į gyventojų argumentus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA