Prokuratūra siunčia įspėjimą Kalėjimų tarnybai: nedaryti pažeidimų steigiant pusiaukelės namus | Kas vyksta Kaune

Prokuratūra siunčia įspėjimą Kalėjimų tarnybai: nedaryti pažeidimų steigiant pusiaukelės namus

BNS / Ingrida Steniulienė 2023/12/15 08:45
/ R. Tenio nuotr.

Kauno apygardos prokuratūra įspėjo Lietuvos kalėjimų tarnybą nedaryti pažeidimų steigiant pusiaukelės namus Kauno rajone, Domeikavoje – prokuratūra reikalauja pirmiausia, kaip reikalauja įstatymai, pakeisti žemės paskirtį ir tik po to pradėti pusiaukelės namų veiklą.

Tuo metu Kumpių-Šakių kaimų seniūnaitijos seniūnaitė Rima Stabrauskienė ketvirtadienio vakarą pranešė, kad pusiaukelės namuose Stumbro gatvėje, Šakių kaime, Domeikavos seniūnijoje, jau apgyvendinti aštuoni nuteistieji.

„Nors LKT gavo Kauno apygardos prokuratūros nutarimą, kuriame aiškiai parašyta, nedaryti teisės aktų pažeidimų, tačiau kaip matome, tyčia daroma priešingai“, – rašoma R. Stabrauskienės pranešime.

Prie jo pridėtuose Kauno apygardos prokuratūros dokumentuose teigiama, kad pagal seniūnaitės skundą Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorė Vesta Muckienė ketvirtadienį priimtu nutarimu nusprendė įspėti Lietuvos kalėjimų tarnybą nedaryti teisės aktų pažeidimų.

„Šiuo atveju yra pagrindas manyti, kad vėlesni Lietuvos kalėjimų tarnybos sprendimai gali sukurti neigiamas teisines pasekmes, aptartas aukščiau šiame nutarime, todėl tikslinga nutarimu įspėti nedaryti teises pažeidimų“, – rašoma prokurorės nutarime. Šis nutarimas yra skundžiamas.

Lietuvos kalėjimų tarnyba įspėta nedaryti teises aktų pažeidimų – nepakeitus žemės sklypo Kauno rajone, Domeikavos seniūnijoje, Šakių kaime, Stumbro gatvėje 3, naudojimo būdo, iš komercinės paskirties objekto teritorijos į visuomenines paskirties teritorijos, nepradėti atviro tipo bausmės atlikimo vietos – pusiaukeles namai bei Probacijos tarnybos veiklos, griežtai laikytis teisės aktų reikalavimų ir imtis visų įmanomų priemonių visuomenės interesų užtikrinimui.

„Lietuvos Respublikos žemės racionalus naudojimas, teritorijų planavimas ir teisės aktų laikymasis laikytinas viešuoju interesu, kadangi tai svarbu visai visuomenei“, – rašoma prokurorės V. Muckienės nutarime.

Pasak jos, nagrinėjant R. Stabrauskienės skundą ir išanalizavus turimus duomenis, galima teigti, kad Lietuvos kalėjimų tarnyba, planuodama 2023 metų gruodį ar 2024 metų sausį, nepakeitus žemės naudojimo būdo, pradėti veiklą – pastate atidaryti pusiaukelės namus – „gali priimti sprendimą ateityje pažeidžiant kai kuriuos imperatyvius teisės aktų reikalavimus“.

Pagal įstatymus, specialiosios paskirties pastatai (kareivinių pastatai, kalėjimai, pataisos darbų kolonijos, tardymo izoliatoriai, policijos, priešgaisrinių ir gelbėjimo tarnybų pastatai, slėptuvės ir kt. gali būti statomi žemės sklype, kurio paskirtis – kita, naudojimo būdas – visuomeninės paskirties teritorijos.

„Pirkėjas, norėdamas pastate įsteigti pusiaukelės namus ar Probacijos tarnybą, turi su prašymu „Dėl žemės sklypo žemės naudojimo paskirties ir būdo keitimo ar nustatymo“, kreiptis į Kauno rajono savivaldybę. Iki to laiko, kol nebus pakeistas žemės sklypo Kauno raj. sav., Domeikavos sen., Šakių kaime, Stumbro g. 3, naudojimo būdas iš komercinės paskirties objektų teritorijos į visuomeninės paskirties teritorijos, pastato naudojimas kaip atviro tipo bausmės atlikimo vietos – Pusiaukelės namų (Specialiosios paskirties statinio) – laikytinas neteisėtu, t.y. pažeidžiančiu aukščiau nurodytus teisės aktus“, – rašoma prokurorės V. Muckienės nutarime.

Kumpių-Šakių kaimų seniūnaitijos seniūnaitė R. Stabrauskienė prokurorės prašė kreiptis į teismą, ginant viešąjį interesą, prašyti panaikinti pastato pirkimo-pardavimo sutartį, taikyti laikinąsias apsaugos priemones – neleisti pirkėjui (Lietuvos Respublikai, atstovaujamai Lietuvos kalėjimų tarnybos), pervesti pardavėjui likusią beveik 370 tūkst. eurų sumą.

Domeikavos gyventojų protestas
Domeikavos gyventojų protestas prieš pusiaukelės namus / R. Tenio nuotr.

Prokurorė sako, kad galutinis sprendimas bus priimtas išanalizavus visus duomenis.

Lietuvos kalėjimų tarnyba ketvirtadienį pranešė, kad patvirtintas naujas perkėlimo į pusiaukelės namus tvarkos aprašas nustatant, kad pirmąjį pusmetį šiuose Kauno kalėjimo pusiaukelės namuose gyventojų skaičius neviršys 10-ies, o visiems nuteistiesiems šį laikotarpį bus uždėtos apykojės.

Kartu įsipareigota po pusės metų pristatyti pusiaukelės namų veiklą Domeikavos bendruomenei.

„Pakeistuose teisės aktuose taip pat numatyta, kad į Kauno kalėjimo pusiaukelės namus negalės būti perkeliami už smurtinius bei seksualinius nusikaltimus nuteisti asmenys, taip pat padariusieji nusikaltimus prieš nepilnametį asmenį. Taip pat sustiprintas pusiaukelės namų aplinkos ir išėjimų stebėjimas vaizdo kameromis“, – nurodo tarnyba.

Ji taip pat pažymi, kad jau anksčiau buvo nuspręsta atsisakyti planų šalia pusiaukelės namų įkurdinti Lietuvos probacijos tarnybos padalinį, kuriame lankytųsi lygtinai paleisti asmenys. Atsilaisvinusias patalpas pasiūlyta panaudoti bendruomenės reikmėms, įsileisti į jas nevyriausybines organizacijas.

„Priėmus minėtus sprendimus, pirmieji nuteistieji Kauno kalėjimo pusiaukelės namuose apsigyvens jau šią savaitę“, – teigiama tarnybos pranešime.

Kalėjimų tarnybos planai atverti pusiaukelės namus šalia Kauno esančioje Domeikavoje sulaukė gyventojų, Kauno miesto ir rajono savivaldybių pasipriešinimo. Peticiją dėl to inicijavę žmonės pusiaukelės namus vadina atviro tipo kalėjimu. Jų teigimu, ši įstaiga, kur nuolat gyventų iki 25 nuteistųjų, veiktų netoli daugiabučių, mokyklos, darželių.

Reaguodama į nuogąstavimus, su bendruomene lapkričio pabaigoje susitikusi teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska pristatė naujus planus sumažinti projekto apimtis, atsižvelgiant į gyventojų argumentus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA