Kauno savivaldybė „Škodų“ iš Čekijos nepirks | Kas vyksta Kaune

Kauno savivaldybė „Škodų“ iš Čekijos nepirks

„Kas vyksta Kaune“ nuotr.

Praėjusios savaitės pabaiga Kauno merui buvo intensyvi. Prieš pristatydamas obeliską angelams sargams, Visvaldas Matijošaitis susitiko su naujuoju Čekijos Respublikos ambasadoriumi Lietuvoje Alešu Opata. Tai buvo mandagumo vizitas – ambasadorius užtvirtina santykius su miestais-partneriais, o Kaunas yra oficialus Brno bičiulis. Apie transportą susitikime nekalbėta, ne tas formatas.

Nors, jūsų žiniai, „Škodos“ garsėja kaip patikimi ir komfortiški automobiliai. Nesvarbu, kad jau kelis dešimtmečius tėra perrengti „Volkswagenai“; juk ambasadorius į bet kokius ratus nesėstų. Žinoma, čia (vis dar) yra čekų tautinio identiteto ir pasididžiavimo reikalas. Tuo metu savivaldybė garbaus svečio vizitu nesididžiavo – priėmė ramiai, tik diplomatiniais numeriais pažymėtas automobilis atkreipė praeivio dėmesį.

Buvo ir įrašas mero darbotvarkėje, tačiau abi šalys susitikimui neturėjo daug laiko. Popiet laukė miesto ir visos respublikos mastu kur kas reikšmingesnis įvykis.

Kaip „Kas vyksta Kaune“ sakė Kauno vicemeras Mantas Jurgutis, ambasadorius A. Opata atvyko susipažinti, tai buvo diplomatinis susitikimas. Šis ambasadorius neseniai pradėjo eiti pareigas ir pirmąkart atvyko į Kauną susipažinti su meru, miesto vadovais.

„Pristatyti didžiausi miesto projektai, demografijos tendencijos, kad ambasadorius susidarytų tikrą vaizdą apie mūsų miestą įvairiais pjūviais. Nuo to, kiek čia yra studentų, iki proveržio projektų.

Susitikimas pagal protokolą truko valandą. Ambasadorius pagyrė miesto projektus, pasakė, kad jam daro įspūdį, grįš į Kauną, kad Čekijos verslininkai vis labiau dėl investicijų žvalgosi į Lietuvą“, – paaiškino M. Jurgutis.

Pasak jo, kalbėta ir apie Kauno LEZ, ten bei pačiame mieste per tam tikrą laikotarpį padarytas investicijas.

„Apie „Škoda“ automobilių pirkimą nešnekėjome, diplomatiniuose susitikimuose, ypač pirmuose, tokios temos dažniausiai neliečiamos. Tai nėra diplomatinio korpuso temos“, – paklaustas, kaipgi su tomis komfortiškomis „Škodomis“, šyptelėjo vicemeras.

Čekijos Respublikos ambasadoje Vilniuje darbuotoja Laura Vancevičienė „Kas vyksta Kaune“ vakar patvirtino, kad naujasis Čekijos Respublikos ambasadorius Lietuvoje A. Opata gruodžio 7-ąją vyko į Kauną mandagumo vizito, nes Kaunas ir Brno yra miestai partneriai.

„Šį kartą buvo tik prisistatymas ir susipažinimas, jokių bendradarbiavimų aptarta nebuvo“, – sakė L. Vancevičienė. Naujienų portalas ambasados klausė apie potencialias Čekijos verslininkų investicijas, socialinius ir kultūrinius bendradarbiavimo taškus, aukštų pareigūnų vizitus ateityje.

A. Opata įteikia skiriamąjį raštą G. Nausėdai / R. Dačkaus nuotr.

Šių metų spalio 3 d. A. Opata buvo priimtas S. Daukanto aikštėje, kur prezidentui Gitanui Nausėdai įteikė skiriamąjį raštą. Kaip skelbė prezidentūra, šalies vadovas džiaugėsi produktyviu dvišaliu bendradarbiavimu, intensyvia vizitų darbotvarke, ekonominiais santykiais, pabrėžė Čekijos indėlį į regiono ir Aljanso saugumą prisidedant prie NATO misijų.

Kaip Čekijos naujienų portale Aktuálně.cz kovą rašė Janas Horákas, diplomatinę misiją A. Lopata pradėjo vykdyti po ilgos karininko karjeros. Vítą Korseltą pareigose Lietuvoje pakeitęs ambasadorius 2018-2022 m. buvo Čekijos kariuomenės generolas, prieš tai užėmė įvairius aukštus karinius postus.

Armijoje jis tarnavo nuo 1987 m. Pasak J. Horáko, karininkui patraukti į aukštąją diplomatiją užsienyje nėra įprasta, tačiau nėra ir retenybė.

A. Opata – buvęs Čekijos kariuomenės generolas / J. Plíhal nuotr.

Tuo metu partnerystė tarp Kauno ir Brno miestų užsimezgė 1994 m., pasirašius Ketinimų protokolą. Pasak savivaldybės, siekiama bendradarbiauti demokratijos ir savivaldos vystymo, kultūros, mokslo ir švietimo, sporto, socialinės gerovės ir sveikatos apsaugos, turizmo, verslo ir investicijų skatinimo, miesto planavimo ir rinkodaros, visuomeninio transporto ir ryšių tarp politinių partijų srityse.

O apie tai, kokiu transportu važinėja Kauno savivaldybės vadovai, paskaityti galite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA