Kauno meras oficialiai pristatė 215 tūkst. eurų kainavusį obeliską Lietuvos policijai | Kas vyksta Kaune

Kauno meras oficialiai pristatė 215 tūkst. eurų kainavusį obeliską Lietuvos policijai

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Ketvirtadienį miesto centre oficialiai atidarytas rekonstruotas Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (AVPK) pastatas. Popiet, 13 val., policijos bendruomenė sulaukė dar vienos šventės – pristatytas kitoje Vytauto prospekto pusėje Laisvės alėjoje iškilęs obeliskas Lietuvos policijai.

Į simbolinį obelisko juostelės kirpimą rinkosi svarbūs svečiai: Lietuvos policijos generalinis komisaras Renatas Požėla, Lietuvos policijos veteranų asociacijos valdybos pirmininkas Vytautas Navickas, skulptūrą ir šalies žemiškuosius angelus sargus šventino kardinolas Sigitas Tamkevičius.

Ceremonijos dalyvius taip pat sveikino Kauno meras Visvaldas Matijošaitis, pirštinėtais plojimais kalbas lydėjo vicemerai, savivaldybės administracijos atstovai, su džiaugsmu į obeliską žvelgė jo autorius Arūnas Sakalauskas, kunigas Algirdas Toliatas, buvęs generalinis komisaras Vytautas Grigaravičius.

Nereikia stebėtis dėl duslių aplodismentų – popietė pasitaikė žvarbi. Gražiai skambėjo „Tautiška giesmė“, tik stipriau veržėsi iš garsiakalbių nei giedančiųjų plaučių.

V. Matijošaitis dėkojo policijos bendruomenei, priminė, kad sausio 1 d. švęsime policijos vardo šimtmetį, tad skulptūra yra daugiau nei simboliškas garbingos profesijos įamžinimas.

„Didžiulė pagarba policijos bendruomenei, kuri mus ne tik kasdien saugo, bet ir organizavo skulptūrai skirtą rinkliavą. Kitoje gatvės pusėje – naujai atgimęs komisariatas (stabtelėjo iš susijaudinimo). Savo ruožtu, tvarkome paskutinę Laisvės alėjos dalį. Viskas čia turi blizgėti. Šiuo metu Kaune turime apie 120 vadinamųjų akcentų: vytį, taurą, senbernarę Bitę ir kitus kūrinius.

Visa tai puošia miestą ir pasakoja jo istoriją. Mes toliau rūpinsimės, kad Kaunas gražėtų, o miestas padės įgyvendinti menininkų ir iniciatyvių grupių siūlomas idėjas. Sveikinu angelus sargus, tegul šis simbolis visiems primins apie jūsų didelius darbus“, – tokia buvo mero perskaitytos kalbos esmė.

„Pirma noriu policijos bendruomenės vardu pasakyti nuoširdų ačiū miesto merui, policijos generaliniams komisarams, veteranų bendruomenei už šią iniciatyvą, už tai, kad žodis tapo kūnu. Tik šių žmonių dėka turime simbolį, dėl kurio nuo šiandien Lietuvos policija ir visa valstybė įžengė į naują etapą. Jame bus daugiau pagarbos praeičiai, dabarčiai ir ateičiai.

Jei ne ši iniciatyva, nuostabi Kauno miesto vieta turbūt būtų likusi tuščia. O gal kas nors būtų sugalvojęs pastatyti paminklą Lietuvos kosmonautams, nesvarbu, kad jie dar nė karto nepakilo į kosmosą. Aišku, šiek tiek šaržuoju. Šis simbolis išreiškia pagarbą buvusiems, esamiems, būsimiems policijos pareigūnams už tai, kad jie gina, saugo, padeda kiekvieną dieną negailėdami jėgų.

Tai simbolis angelams sargams, tuo pačiu – objektas visiems Lietuvos gyventojams, nes kiekvienas lietuvis yra angelas sargas kažkam. Mieli Lietuvos žmonės, priimkite šią dovaną kaip savo. O mes, policijos pareigūnai, privalome užtikrinti, kad monumentas būtų gyvas visada, prie jo vyktų renginiai, mūsų šventės, nevystų gėlės, tam tikromis datomis dengtų atminties liepsnos“, – kalbėjo R. Požėla.

7,7 m aukščio tribriaunio granito obelisko viršūnę vainikuoja iš visų pusių matomas dvigubas Jogailaičių kryžius, postamente – policijos ženklo kontūrai. Ant paminklo plokštumų įkomponuotas policijos šūkis „Ginti. Saugoti. Padėti.“

Kaip skelbta anksčiau, obelisko idėją pasiūlė buvęs generalinis komisaras Petras Liubertas ir Vilniaus dailės akademijos Kauno dailės fakulteto dekanas, Kauno tarybos narys Jonas Audėjaitis. Kūrinį įgyvendino dailininkas ir skulptorius A. Sakalauskas.

Miestas obeliskui skyrė 215 tūkst. eurų. Savivaldybės atstovai „Kas vyksta Kaune“ nurodė, kad policija ir visuomenė taip pat yra kūrinio rėmėjai – Lietuvos policijos veteranų asociacijos surinktos aukos esą bus perduotos į miesto savivaldybės biudžetą, tačiau naujienų portalui kol kas nepavyko išsiaiškinti, kokio būtent dydžio ši parama.

Anksčiau kalbėdamas apie obeliską, A. Sakalauskas sudėtingiausiu įvardijo idėjos išgryninimą. Anot jo, tam prireikė nemažai laiko. Granitą su nerūdijančiu plienu nuspręsta pasirinkti dėl ilgaamžiškumo ir angelų sargų demonstruojamos tvirtybės.

„Idėją brandinome ilgai. Vien eskizo projekto parengimas užtruko metus. Pasirinkimų turėjome daug – nuo figūrinės angelo kompozicijos iki konceptualaus obelisko. Darbas – įdomus. Idėja ne tik nekasdienė, bet skirta iškilios profesijos žmonėms. Norėjome ją vienaip ar kitaip atspindėti. Šūkis „Ginti. Saugoti. Padėti.“ atspindės principą, gyvenimą, tarnybą“, – teigė skulptorius.

Atnaujintas Kauno apskrities VPK

Trečiadienį žurnalistams taip pat aprodytas Vytauto prospekte esantis Kauno AVPK centrinis pastatas. Kaip jau rašyta, Vytauto Landsbergio-Žemkalnio projektuotas komisariatas iš modernizmo žengė į modernybę – kur įmanoma išlaikytos autentiškos tarpukario detalės, patalpos tuo pačiu pritaikytos šiuolaikiniam pareigūnų darbui. Daugiau apie tai skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA