Dėl stiprių saulės plazmos pliūpsnių žemėje kils geomagnetinė audra | Kas vyksta Kaune

Dėl stiprių saulės plazmos pliūpsnių žemėje kils geomagnetinė audra

/ NASA/SDO nuotr.

Nacionalinės vandenynų ir atmosferos administracijos (NOAA) Kosminių orų prognozių centras (SWPC), šiuo metu atidžiai stebi saulę, kai š link žemės išspjovė kelis didelius pliūpsnius. Dėl šių įvykių žemėje gali kilti stipri geomagnetinė audra, gali būti paveiktos skirtingos technologijos.

Įspėjimas gruodžio 1 d.

NOAA gruodžio 1-ąją išleido įspėjimą, jog gali kilti G1 kategorijos geomagnetinė audra (Kp – 5). Gali kilti nedideli technologiniai trikdžiai, būti paveikti palydovai.

Lapkričio 28 d. saulės žybsnis ir CME

Lapkričio 27 ir 28 d. saulėje įvyko keli vainikinės masės išsiveržimai (CME) – tai didžiuliai saulės vėjo ir magnetinio lauko pliūpsniai, kylantys virš saulės vainiko arba išmetami į kosmosą.

Žymus saulės žybsnis buvo užfiksuotas lapkričio 28 d. 14.50 val. Šis įvykis kilo iš 3500 regiono, vidutinio sudėtingumo saulės dėmių grupės, esančios netoli centrinio saulės dienovidinio. Šis žybsnis buvo susijęs su ketvirtuoju per šį laikotarpį stebėtu pilnu aureolės CME.

Įdomu tai, kad ketvirtoji CME, palyginti su ankstesnėmis, juda sparčiau. Šis greičio padidėjimas siejamas su ankstesnėmis CME, kurios prasiskynė kelią per saulės vėją. Manoma, kad šis CME susijungs su dviem iš trijų ankstesnių CME ir žemę pasieks naktį iš lapkričio 30 d. į gruodžio 1 d.

Geomagnetinės audros poveikis

SWPC prognozuotojai budriai stebi padėtį naudodamiesi NOAA palydovu DSCOVR, kuris realiuoju laiku teikia duomenis apie saulės vėjus. Ši informacija labai svarbi norint suprasti numatomos geomagnetinės audros stiprumą ir laiką.

Žinoma, kad geomagnetinės audros gali paveikti infrastruktūrą arti žemės ir joje. Dėl šio poveikio gali sutrikti ryšiai, elektros energijos tinklas, navigacijos sistemos, radijo dažniai ir palydovų veikla. Tokios audros kelia didelį susirūpinimą pramonės šakoms ir paslaugoms, priklausomoms nuo šių technologijų.

Tikėtinas didelis auroralinis aktyvumas

Įdomus ir vizualiai stulbinantis geomagnetinių audrų padarinys yra aurora, paprastai vadinama šiaurės pašvaiste. Ši audra gali paskatinti aurorą iš įprastos jos padėties virš poliarinių regionų nukelti toliau į pietus.

Jei oro sąlygos bus palankios, auroros gali būti matomos ir Lietuvoje.

NOAA SWPC ir toliau atidžiai stebi šiuos saulės reiškinius, teikia naujausią informaciją ir prognozes. Keičiantis situacijai, jie pateiks rekomendacijas dėl galimo geomagnetinės audros poveikio. Visuomenei ir atitinkamoms pramonės šakoms patariama būti informuotiems ir pasiruošti galimiems trikdžiams.

Poveikis sveikatai

Magnetinės audros turi poveikio ir žmonių sveikatai bei savijautai. Dažniausiai juntami simptomai, tai galvos svaigimas; galvos skausmas; pykinimas; aukštas kraujospūdis ir karščiavimas; stiprus silpnumas; didelis mieguistumas; raumenų ir sąnarių skausmas; dirglumas; lėtinių ligų paūmėjimas.

Kaip rašė portalas tv3.lt, nors dar nėra pakankamai ištirta, koks iš tiesų yra magnetinės audros poveikis žmogaus organizmui, mokslininkai, visgi, pataria apsidrausti ir laikytis kelių taisyklių.

1. Valgykite mažiau greito, riebaus, kepto, sūraus ir aštraus maisto. Vietoje jų rinkitės valgyti daugiau vaisių ir daržovių.

2. Dažniau mankštinkitės arba bent jau daugiau vaikščiokite. Reguliariai vėdinkite savo kambarį.

3. Atsisakykite kavos, cigarečių ir alkoholio. Gerkite daugiau žolelių ir žaliosios arbatos.

4. Jei įmanoma, stenkitės mažiau stresuoti. Pašalinkite pagrindinius streso šaltinius savo gyvenime. Stenkitės eiti miegoti tuo pačiu paros metu.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA