Kauno mero komandoje dirbęs V. Šiliauskas už kyšius iš „Autokaustos“ kalėjimo išvengs | Kas vyksta Kaune

Kauno mero komandoje dirbęs V. Šiliauskas už kyšius iš „Autokaustos“ kalėjimo išvengs papildyta

BNS / Austėja Masiokaitė-Liubinienė 2023/11/06 16:21
Kaunas.lt, R. Tenio nuotr. / „Kas vyksta Kaune“ montažas

Buvusiam Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriui Viliui Šiliauskui už kyšininkavimą pirmadienį skirta 70 tūkst. eurų bauda.

Įskaičius V. Šiliauskui sulaikyme praleistą laiką, jam reikės sumokėti 65 tūkst. eurų.

V. Šiliauskas nuteistas už tai, kad eidamas minėtas pareigas 2021–2022 metais savo naudai pats tiesiogiai reikalavo ir priėmė iš „Autokaustos“ vadovo Juozo Kriaučiūno kyšius, kurių bendra suma siekia 260 tūkst. eurų.

Kaip pirmadienį paskelbė Kauno apygardos teismo teisėjas Audrius Meilutis, iš V. Šiliausko taip pat bus konfiskuojama kyšio dydžio suma.

Jam septyneriems metams uždrausta dirbti valstybės tarnyboje – tai maksimalus terminas tokiai baudžiamojo poveikio priemonei.

„Įvertintus visus (…) byloje ištirtus įrodymus, nekyla abejonių dėl V. Šiliausko kaltės, priėmus iš UAB „Autokausta“ direktoriaus J. Kriaučiūno (…) kyšį“, – sakė teisėjas.

Teismas, kaip ir prašė kaltinamojo advokatas, perkvalifikavo baudžiamąją veiką ir vietoje aštuonių kyšininkavimo epizodų pripažino jį kaltu dėl vienos tęstinės veikos.

Pasak A. Meilučio, taip nuspręsta įvertinus, jog V. Šiliauskas visais atvejais kyšį ėmė siekdamas gauti vieno tikslo – gauti bendrą 300 tūkst. eurų sumą, visais atvejais jis imtas iš to paties asmens. Be to, pats J. Kriaučiūnas supratęs tai kaip abonentinį mokestį.

„Nors kaltinime V. Šiliauskui buvo nurodyta, kad jis savo veiksmais padarė iš viso aštuonias atskiras nusikalstamas veikas (…), baudžiamosios bylos nagrinėjimo metu teismas nustatė, kad V. Šiliausko tyčia visais kaltinime aprašytais atvejais buvo bendra: kyšį dalimis priėmė iš to paties asmens ir iš esmės analogiškomis aplinkybėmis dėl būsimo palankumo ateityje, todėl yra pagrindas jo veiksmus perkvalifikuoti kaip vieną tęstinio pobūdžio nusikaltimą“, – kalbėjo teisėjas.

Pasak A. Meilučio, buvusio savivaldybės administracijos vadovo versija, jog 300 tūkst. eurų iš J. Kriaučiūno jis siekė gauti norėdamas įsigyti namą Tenerifėje, buvo nuosekli ir pagrįsta kitais faktais – bilietais, iš kurių matyti, jog jis su šeima rengėsi išvykti į šią Ispanijos salą.

Ši aplinkybė tapo argumentu jį tuomet suimant.

V. Šiliauskas teisme visiškai pripažino savo kaltę – tai, kaip ir jo gailėjimasis, teismo pripažinta lengvinančiomis aplinkybėmis.

Teisėjo teigimu, skiriant bausmę įvertinta ir tai, jog jo išsamių parodymų pagrindu pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl sisteminės korupcijos Kauno miesto savivaldybėje.

Prokuroras siūlė V. Šiliauskui skirti 30 tūkst. eurų baudą bei šešerius metus nelaisvės, tačiau, teismo vertinimu, tai nebūtų teisinga bausmė vedusiam, dirbančiam, vaikų turinčiam asmeniui, kuris iki tol nebuvo teistas ir nekelia pavojaus visuomenei.

Nuosprendis dar nėra įsiteisėjęs ir galės būti skundžiamas.

Prokuroras Valentinas Alekna sakė, jog ar skųsti sprendimą spręs geriau susipažinęs su motyvais.

Jis pastebėjo, jog skirdamas su laisvės atėmimu nesusijusią bausmę teismas pritaikė išimtį, todėl reikės vertinti, ar tai padaryta pagrįstai.

„Man sunku kalbėti, bet asmenybės sureikšminimas, mano supratimu, kai įstatymas numato tik laisvės atėmimo bausmę šiuo atveju… ar žinome nors vieną valstybės tarnautoją, kuris būtų ne puikios reputacijos? Kitaip jis neužimtų tokių pareigų“, – po nuosprendžio žurnalistams sakė prokuroras.

„Man kyla klausimas tada, kada ją (laisvės atėmimo bausmę – BNS) galima paskirti, ypač jeigu tokias veikas padaro aukštas pareigas užimantys asmenys, kurie visada yra puikios reputacijos“, – pridūrė jis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA