V. Šiliauskas stojo prieš teismą: prašė didesnio kyšio, kad nusipirktų būstą Tenerifėje | Kas vyksta Kaune

V. Šiliauskas stojo prieš teismą: prašė didesnio kyšio, kad nusipirktų būstą Tenerifėje

delfi.lt / Nerijus Povilaitis 2023/09/19 11:28
Visvaldas Matijošaitis ir Vilius Šiliauskas / Kaunas.lt nuotr.

Antradienį Kauno apygardos teismas pradėjo nagrinėti korupcijos bylą, kurioje rekordiniu, net 140 tūkst. eurų kyšio paėmimu kaltinamas buvęs Kauno savivaldybės administracijos direktorius Vilius Šiliauskas. Teisėsaugos duomenis, šiuos pinigus jam perdavė daugelį darbų rangos konkursų Kaune laimėjusios bendrovės „Autokausta“ generalinis direktorius Juozas Kriaučiūnas, tačiau verslininkas prieš teismą nestojo, ikiteisminis tyrimas jo atžvilgiu nutrauktas.

Pinigus liepdavo palikti pašto dėžutėje, kaltę pripažįsta

Kauno apygardos teismui pradėjus nagrinėti V. Šiliausko bylą, valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras perskaitė kaltinamąjį aktą, kuriame teigiama, jog dirbdamas Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriumi 2021 – 2022 metais V. Šiliauskas reikalavo kyšių iš bendrovės „Autokausta“ generalinio direktoriaus Juozo Kriaučiūno ir juos priimdavo.

Pasak prokuroro, kyšius, kurių sumos siekė nuo 10 iki 20 tūkst. eurų, verslininkas veždavo V. Šiliauskui į jo namus, pinigai buvo perduodami bendrovės patalpose. Bylos duomenimis, ne vieną kartą valdininkas liepė pinigus įdėti į pašto dėžutę, esančią prie jo namų. Pinigų reikalauta už palankius sprendimas nemažai miesto tvarkymo darbų atliekančios bendrovės atžvilgiu.

Bylos duomenimis, didžiausia kyšio suma, 200 tūkst. eurų reikalauta 2022 metų kovo mėnesį, šią sumą J. Kriaučiūnui liepta palikti prie V. Šiliausko namų esančioje pašto dėžutėje, kur juos valdininkas rado ir paėmė.

V. Šiliauskas teigė pripažįstantis savo kaltę ir sutiko duoti parodymus teismo posėdyje. Jis minėjo dirbant Kauno savivaldybės administracijos direktoriumi jis turėjo teisę dirbti su slapta informacija, todėl žinojo apie gresiančią Rusijos invazijos į Ukrainą.

Pasak V. Šiliausko, jis ėmė planuoti, kur būtų galima perkelti šeimą, pasirinko Tenerifės salą, tačiau nekilnojamo turto kaina ten siekė apie 300 tūkst. eurų, o šios sumos jis neturėjęs.

„Tada nusprendžiau paspausti Juozą ( UAB „Autokausta“ vadovą J. Kriaučiūną”, – teismui sakė V. Šiliauskas.

Jis pasakojo pirmą kartą gavęs 20 tūkst. eurų, vėliau paprašytas dar pinigų verslininkas vežė bent aštuonis kartus, apie reikalautas sumas pasakydavo Kauno savivaldybės pastate.

„Prieš išvykdamas į Tenerifę paprašiau Juozo 200 tūkstančių eurų, kiek man trūko iki pirkinio. Juozas atvežė aštuonis paketus ir įdėjo į pašto dėžutę, juos paėmiau neskaičiavęs. Vėliau teisėsaugininkai kratos metu juos rado, suskaičiavo, kad ten buvo 140 tūkstančių eurų”, – pripažino V. Šiliauskas.

Teismui jis pareiškė kaltės neneigiantis, besigailintis sprendimo reikalauti kyšių, o savo elgesį pavadino kvailu. Kaltinamajam visiškai pripažįstant savo kaltę, teismas nusprendė byloje taikyti sutrumpintą įrodymų tyrimą, todėl liudininkai apklausiami nebus. Sutrupinus įrodymų tyrimą įstatymai numato, jog bausmė kaltinamajam mažinama vienu trečdaliu.

STT agentai pinigus aptiko vokuose ir stiklainiuose

2022 metų pradžioje Kauno valdžią supurtė korupcijos skandalas. Įtariant rekordinio dydžio kyšio – 140 tūkst. eurų paėmimu buvo sulaikytas tuometis savivaldybės administracijos direktorius, vienas artimiausių Kauno mero Visvaldo Matijošaičio aplinkos žmonių – Vilius Šiliauskas. Jo namuose Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai aptiko solidžią grynųjų sumą, apie 200 tūkst. eurų. Pinigus valdininkas buvo sukišęs į vokus bei stiklainius ir išslapstęs visame name.

Kyšio perdavimu įtariamas uždarosios akcinės bendrovės „Autokausta“ generalinis direktorius Juozas Kriaučiūnas buvo sulaikytas, bet suėmimo išvengė. Kratos metu jo namuose rasta beveik 400 tūkst. eurų grynųjų.

Papirkimu įtarto J. Kriaučiūno atžvilgiu ikiteisminis tyrimas šių metų pavasarį buvo nutrauktas, tad byloje liko vienintelis kaltinamasis – buvęs vienas artimiausių Kauno mero Visvaldo Matijošaičio bendražygių V. Šiliauskas.

Teisėsauga nurodė, kad toks sprendimas priimtas, remiantis Baudžiamojo kodekso nuostata, kuria numatoma, kad asmuo, pranešę apie kyšio davimą, gali būti atleistas nuo atsakomybės, jei tai padarė iki įtarimų pareiškimo, taip pat tais atvejais, jei kyšį pažadėjo duoti ar davė su teisėsaugos institucijų žinia.

Prakalbo apie organizuotą grupuotę

„Delfi“ žiniomis, V. Šiliauskas taip pat esą siekė sudaryti sandorį su prokurorais ir mainais už parodymus išvengti kaltinimų korupciniais nusikaltimais, už kuriuos jam gresia reali laisvės atėmimo bausmė.

Tai galima siekti su paviešintais V. Šiliausko teiginiais, esą jis priklausė Kaune veikusiai organizuotai nusikalstamai grupuotei, kurioje taip pat veikė Kauno meras V. Matijošaitis, jo sūnus Šarūnas ir kiti įtakingi asmenys.

Esą meras kelis kartus jam asmeniškai liepęs nederinti pastatų vystymo dokumentacijos, kitaip sakant – įšaldyti planuojamus statybos ir rekonstrukcijos darbus, jeigu atsiradę nauji objektai pakenktų jo sūnaus valdomo verslo interesams.

Čia užsiminta apie du objektus, pačiame Kauno centre, šalia Matijošaičių valdomos bendrovės pastatyto verslo centro „Magnum“ tebestūksantį gigantišką pastatą – vaiduoklį, kurio savininkai iki šiol bylinėjasi su rekonstrukcijos planams nepritariančia savivaldybe ir vieno žymaus Kauno „Žalgirio“ atstovų įsigytą pastatą Laisvės alėjoje.

V. Šiliauskas teisėsaugininkams taip pat nurodė, kad savo interesus dėl žemės sklypų ir pastatų Kauno miesto savivaldybės taryboje dirbantys Matijošaičiai tenkino per Urbanistinės komisijos sprendimus.

Bendra suma – 260 tūkst. eurų

Kaip anksčiau skelbė Kauno apygardos teismas, byla paskirta nagrinėti Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjui Audriui Meilučiui. Teisme gautoje byloje buvęs Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius V. Šiliauskas kaltinamas tuo, kad būdamas valstybės tarnautoju, 2021–2022 m. laikotarpyje savo naudai pats tiesiogiai reikalavo ir priėmė iš vienos uždarosios akcinės bendrovės vadovo kyšius, kurių bendra suma – 260 tūkst. eurų (8 nusikalstamos veikos epizodai).

Bylos duomenimis, kyšiai esą imti už palankumą ateityje ir teisėtą V. Šiliausko veikimą vykdant įgaliojimus, t. y. organizuoti savivaldybės administracijos darbą, administruoti savivaldybės asignavimus, kitus piniginius išteklius ir turtą, priimant sprendimus, susijusius su Kauno miesto savivaldybės ir minimos bendrovės sutarčių vykdymu ir jų administravimu.

2022 m. kovą Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pranešė apie pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl tuometinio Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus V. Šiliausko galimai paimto kyšio iš vieno uždarosios bendrovės vadovo. Vėliau pranešta, kad antrasis įtariamasis – statybų bendrovės „Autokausta“ direktorius J. Kriaučiūnas, kuris įtartas papirkimu, bet galiausiai atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA