Kauno taryba buvo vieninga: korupcija įtariamas V. Šiliauskas atleistas ir pareigų | Kas vyksta Kaune

Kauno taryba buvo vieninga: korupcija įtariamas V. Šiliauskas atleistas ir pareigų

R. Tenio nuotr.

Antradienį po ilgos pertraukos į posėdžių salę sugrįžusi Kauno taryba pačiu pirmu darbotvarkės klausimu sprendė dėl savivaldybės administracijos direktoriaus Viliaus Šiliausko. Jį atleidus vienbalsiai, laikinai šias pareigas eis administracijos direktoriaus pavaduotojas Tadas Metelionis. Korupcija įtariamas V. Šiliauskas buvo suimtas prieš dvi savaites ir teisėsaugos atliekamo ikiteisminio tyrimo rezultatų laukia nelaisvėje.

Kaip pristatė meras Visvaldas Matijošaitis, klausimas dėl V. Šiliausko atleidimo buvo svarstytas trijuose komitetuose, jam pritarta be pastabų. Slaptu balsavimu 40-čiai tarybos narių pasisakius „už“, V. Šiliauskas atleistas iš savivaldybės administracijos direktoriaus posto, meras iškart pasirašė sprendimo projektą.

Atlikti administracijos direktoriaus funkcijas laikinai pavesta T. Metelioniui – 31 tarybos narys buvo už jo kandidatūrą, 3 susilaikė, 5 pasisakė „prieš“.

Klausimas merui – ar nematėte?

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnė Edita Gudišauskienė pastebėjo, kad meras save pristato kaip gerą ūkininką. „Ar nematėte, ką veikia V. Šiliauskas, neįtarėte, kad korupcija giliai prasiskverbusi į savivaldybę?“ – klausimą, kurį prieš dvi savaites uždavė ir žurnalistai, kartojo politikė.

„Nuu (nusijuokė) jei būčiau matęs… Jei neklystu, iki į valdžią ateinant „Vieningam Kaunui“, tau dirbant čia, su tais pačiais fintais buvo išvesti šeši personažai. Mano nuostata tokia: vagis, kyšininkas turi sėdėti kalėjime“, – į konservatorių valdymo laikus apeliavo ir savo pažiūras deklaravo V. Matijošaitis.

E. Gudišauskienė priminė 2019 m. buvusi antikorupcijos komisijos pirmininke ir pasibaigus 2015-2017 m. korupcijos prevencijos programai, siūliusi kurti naują.

„Deja, V. Šiliauskas pasakė, kad priemonės pakankamos, naujos programos kurti nėra reikalo. Matyt, aišku, kam reikėjo, šiandien turime milžinišką skandalą, kuris nugriaudėjo per visą Lietuvą“, – kalbėjo „Vardan Lietuvos“ seniūnė.

T. Metelionis: klausti reikia ne manęs

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narė Adrijana Filinaitė klausė T. Metelionio, kodėl šis yra geriausias kandidatas ir kodėl valdantieji laikinai eiti administracijos direktoriaus pareigas siūlo jam. Mat T. Metelionis esą taip pat buvo susijęs su „Autokaustos“ klausimais.

„Kodėl teikia reikėtų paklausti ne manęs, turbūt, pasitiki. Esu tikras, kad mūsų kuruojami projektai vyko griežtai pagal sutartis, dauguma mano kuruojamų projektų finansuojami Europos Sąjungos fondų. Kaip žinote, jie kontroliuojami atitinkamų agentūrų, skaičiai atidžiai tikrinami, dėl tų projektų teisėtumo esu visiškai tikras“, – patikino T. Metelionis.

E. Gudišauskienė pažymėjo dėl T. Metelionio kompetencijų abejonių neturinti, tačiau V. Šiliausko skandalas esą sumenkinęs savivaldybės reputaciją, o Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pažyma, kurios iki šiol nėra, atsakytų dėl kandidato tinkamumo eiti pareigas.

„Nei dėl naujo direktoriaus, nei jokių kitų procesinių dokumentų iš STT dėl V. Šiliausko, – politikei pritarė vicemeras Andrius Palionis. – Remiamės tuo, ką visi girdime viešojoje erdvėje. Skiriant naują administracijos direktorių, turės būti STT pažyma, kitaip jo paskirti negalėsime.“

Šimtai tūkstančių stiklainiuose ir šimtai NT objektų

Kauno apylinkės teismas kovo 10 d. kyšininkavimu įtariamą V. Šiliauską leido suimti dešimčiai parų, prašymą suimti Juozą Kriaučiūną teismas atmetė – „Autokaustos“ direktoriui skirtas 50 tūkst. eurų užstatas ir intensyvi priežiūra. V. Šiliausko suėmimas netrukus pratęstas mėnesiui.

Primename, kad atliekant kratas J. Kriaučiūnui priklausančiose patalpose, buvo rasta apie 400 tūkst. eurų, iš viso rasta ir paimta apie 600 tūkst. eurų. Pagal teisėsaugos pateikiamus duomenis, kad V. Šiliausko paimto kyšio suma galėjo siekti 140 tūkst. eurų. Kratos vyko apie 16 valandų, jose dalyvavo apie 10 STT pareigūnų, o pinigai buvo išskaidyti mažesnėmis sumomis ir kruopščiai paslėpti.

Prokuroras taip pat areštavo apie 170 nekilnojamojo turto (NT) objektų, priklausančių kyšininkavimu įtariamam V. Šiliauskui. Iš kito įtariamojo byloje – „Autokaustos“ vadovo J. Kriaučiūno – areštuota 15 nekilnojamojo turto objektų. STT duomenimis, bendra įtariamųjų areštuoto turto rinkos vertė – septynženklė.

Tuo metu V. Matijošaitis kovo 10-ąją surengtoje specialioje spaudos konferencijoje tikino, jog kaltinimai administracijos vadovui buvo netikėti, V. Šiliauskas tuoj pat buvo pašalintas iš „Vieningo Kauno“ gretų ir antradienį, kovo 22 d., atleistas.

Reaguodama į precedento Lietuvoje neturintį korupcijos skandalą Kauno savivaldybėje, opozicinė TS-LKD frakcija paprašė Viešųjų pirkimų tarnybos, Konkurencijos tarybos bei Seimo Antikorupcijos komisijos įsitraukimo. Konservatoriai siekė, kad atsakingos institucijos įvertintų savivaldybėje vykdomus viešųjų pirkimų procesus, konkurencinę aplinką bei imtųsi priemonių tolesniam korupcijos apraiškų užkardymui.

Tik iškilus žiniai apie STT tyrimą, konservatoriai pareikalavo ne tik atleisti V. Šiliauską, bet ir atsistatydinti miesto merą V. Matijošaitį, vicemerus Andrių Palionį, Mantą Jurgutį. TS-LKD frakcija taip pat siūlė Kauno taryboje sudaryti specialią komisiją, kuri ištirtų visus Kauno miesto savivaldybės sandorius sudarytus su bendrove „Autokausta“ nuo pirmosios V. Matijošaičio kadencijos pradžios.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA