Kauno „organizuotą nusikalstamą grupę“ įvardijęs V. Šiliauskas teisiamųjų suole vienas | Kas vyksta Kaune

Kauno „organizuotą nusikalstamą grupę“ įvardijęs V. Šiliauskas teisiamųjų suole vienas

Lrytas.lt / Vygandas Trainys 2023/09/11 17:54
V. Matijošaitis, V. Šiliauskas / Kauno m. sav. nuotr.

Kauno apygardos teismas didžiausio kyšio šalies istorijoje byloje pirmadienį pratęsė nuosavybės teisių apribojimą vieninteliam kaltinamajam, buvusiam Kauno savivaldybės administracijos direktoriui Viliui Šiliauskui, kuris priklausė artimam mero Visvaldo Matijošaičio aplinkos žmonių ratui.

Apribojimai V. Šiliausko piniginėms lėšoms, 19 tūkst. eurų, pratęsti dar pusmečiui, skaičiuojant nuo rugsėjo 15 dienos.

Iškart po administracijos vadovo sulaikymo, 2022 metų kovą teisėsauga skelbė netgi apie 170 nekilnojamojo turto objektų, priklausančių V. Šiliauskui, areštą, kurių bendra vertė – septynženklė.

Šiuo metu yra areštuotas 260 tūkst. eurų vertės turtas, prilygstantis bendrai kyšių sumai, kuriuos, tyrėjų duomenimis, V. Šiliauskas buvo paėmęs iš nuolat didžiulės vertės savivaldybės konkursus laiminčios bendrovės „Autokausta“ vadovo Juozo Kriaučiūno.

Šį turtą sudaro pinigai, nekilnojamojo turto objektai.

Paradoksalu, bet apie organizuotą nusikalstamą grupę, susidedančią iš aukštas pareigas einančių Kauno politikų ir valdininkų, įtakingų verslininkų prabilęs V. Šiliauskas teisiamųjų atsidūrė vienas.

Buvęs savivaldybės administracijos direktorius nuo baudžiamosios atsakomybės nebuvo atleistas, skirtingai nei „Autokaustos“ vadovas Juozas Kriaučiūnas, pas kurį buvo rasta namuose 400 tūkst. eurų grynaisiais.

J. Kriaučiūnas byloje ilgą laiką buvo įtariamuoju, prokurorai netgi siūlė jį suimti, tačiau baigiantis ikiteisminiam tyrimui, pieš bylos perdavimą į teismą jis buvo atleistas nuo atsakomybės.

Prokuratūra priėmė palankų sprendimą „Autokaustos“ direktoriui, pritaikydama Baudžiamojo kodekso straipsnį, kuriame minimos atitinkamos sąlygos – jeigu buvo reikalaujama kyšio, provokuojama jį duoti arba jeigu davėjas pats nedelsdamas pranešė apie tai teisėsaugai.

Dėl kokios konkrečiai sąlygos „Autokaustos“ direktorius išlipo iš balos sausas, prokurorai savo pranešime neatskleidė.

Kol nėra pareikšti įtarimai nė vienam iš V. Šiliausko teisėsaugai išvardintų „organizuotos nusikalstamos grupės“ narių.

Buvęs Kauno savivaldybės administracijos vadovas per apklausas smulkiai, išsamiai detalizavo galimas korupcines schemas, kuriose kiekvienas minėtos grupės narys atliko savo rolę.

V. Šiliauskas tai padarė dar 2022 metų kovą, tačiau niekas iš įvardintų įtakingų asmenų baudžiamojon atsakomybėn nebuvo patrauktas.

Šiuo metu pagal V. Šiliausko pateiktus duomenis yra atliekamas atskiras ikiteisminis tyrimas dėl galimos sisteminės korupcijos Kaune, bet praėjus pusantrų metų nuo skandalingos informacijos įvardijimo, byla tebėra iškelta tiktai pagal faktą, netraukiant atsakomybėn konkrečių asmenų.

Buvęs savivaldybės administracijos direktorius, duodamas parodymus patvirtino, jog priklausė organizuotai nusikalstamai grupei bei nurodė jos sruktūrą ir organizatorius: meras V. Matijošaitis, pastarojo sūnus, miesto tarybos narys, verslininkas Šarūnas Matijošaitis, „Autokaustos“ direktorius J. Kriaučiūnas, buvęs mero patarėjas, Š. Matijošaičio verslo partneris Antanas Etneris ir kiti asmenys.

V. Šiliauskas per apklausas pasakojo apie galimų schemų ypatumus: Š. Matijošaitis generuoja idėjas, kokį miesto turtą (pastatą, žemės sklypą ir t. t.) būtų galima pasisavinti, tačiau kadangi sūnus neturi pakankamai įtakos ir galių priimant sprendimus, jo nusikalstamos idėjos perduodamos tėvui ir įsukamos į vykdymo mašiną.

Taip, anot V. Šiliausko, būdavo piktnaudžiaujama tarnybine padėtimi, siekiant asmeninės naudos.

Pasak V. Šiliausko, V. Matijošaitis pavesdavo šias nešvarias užmačias vykdyti Kauno savivaldybės administracijos direktoriui V. Šiliauskui, dabar jau buvusiam jo pavaduotojui Tadui Metelioniui, ilgamečiams savivaldybės padalinių vadovams, Architektūros ir urbanistikos (dabar – Miesto planavimo ir architektūros) skyriaus vedėjui Nerijui Valatkevičiui ir Statybos valdymo skyriaus vedėjui Vigimantui Abramavičiui, taip pat Teisės ir konsultavimo skyriaus vedėjai Rūtai Šimkaitytei-Kudarauskei.

Buvusio administracijos direktoriaus tvirtinimu, vadovaujančias pareigas užimantiems valdininkams būdavo duodami neteisėti nurodymai – vykdytojai privalėjo parengti įvairius Matijošaičių šeimai naudingus dokumentus, o jis, V. Šiliauskas, priimdavo atitinkamus sprendimus.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA