Kaune vyks nemokamas žinių pasidalijimo renginys IT profesionalams | Kas vyksta Kaune

Kaune vyks nemokamas žinių pasidalijimo renginys IT profesionalams

IT įmonės „Devbridge“ (priklausančios kompanijai „Cognizant“) profesionalai siūlo technologijų specialistams bei visiems IT entuziastams iš arčiau susipažinti su patyrusių programinės įrangos inžinierių darbu bei pasisemti žinių, prisijungiant prie nemokamų technologinių renginių ir gyvų susitikimų sesijos.

Tai – kiekvieną ketvirtį organizuojamų nemokamų renginių ciklo tęsinys.

Vasarą vykusiame renginyje Lukas Gerbenis, IT įmonės „Devbridge“ (priklausančios kompanijai „Cognizant“) programinės įrangos architektas dalijosi įžvalgomis apie tai, jog priešingai nei gali atrodyti iš šalies, IT srityje kūrybiškumas yra viena iš kertinių vertybių – tik tokiu būdu pavyks būti žingsniu priekyje nei konkurentai. Nors gali ir skambėti netikėtai, tačiau kartais svarbi būna ir intuicija (angl. gut feeling).

Suteikia papildomą vertę

Pasak jo, kuriant programinę įrangą norima išspręsti tam tikrą problemą realiame pasaulyje. Jeigu komanda kuria sprendimą klientui, ji siekia, kad kuriamas produktas padėtų tai įmonei įgyti konkurencinį pranašumą rinkoje. Jeigu įmonė kuria savo produktą, kurį nori pristatyti plačiajai visuomenei, ji savo sprendimu siekia pasiūlyti kažką unikalaus. Todėl, jei nebūsi kūrybiškas, tavo kuriamas produktas tik atkartos tai, kas jau daug kartų buvo sukurta. Iš šio noro ir kyla poreikis ieškoti kūrybiškų bei nestandartinių sprendimų.

Bandant atrasti kūrybiškų sprendimų natūraliai kyla poreikis suburti komandą, kuri geba juos surasti. Yra klaidingai manoma, jog programuotojai yra atsakingi tik už programinio kodo parašymą. Daug didesnę vertę kuria specialistas, kuris geba pritaikyti savo patirtį, įvertinti situaciją ir pateikti alternatyvų sprendimą.

„Manau, panašumų galima atrasti ir kitose srityse. Pavyzdžiui, daug mieliau rinksimės baldų meistrą, kuris ne tik pagamins baldus pagal interjero dizainerio paruoštą brėžinį, bet ir atvyks į vietą, įsiklausys į kliento norus ir pasiūlys tam tikrų korekcijų, dėl kurių galutinis produktas bus praktiškesnis, patogesnis. Lygiai taip pat ir IT srityje – galbūt klientas turi savo viziją, kokio rezultato jis tikisi, bet po konsultacijų ir po mūsų patarimų ta vizija pasikeičia. Patirtis mums leidžia įžvelgti taisytinas vietas, išvengti problemų, su kuriomis sukurtos sistemos vartotojas susidurtų“, – teigia L. Gerbenis.

IT įmonės „Devbridge“, kuri priklauso „Cognizant“ kompanijai, programinės įrangos architektas Lukas Gerbenis / Organizatorių nuotr.

Nuojautos „pritaikymas“

Intuicija ar angliškai „gut feeling“ yra nuojauta, kuri tau kužda, kuris kelias yra geriausias. Šį jausmą labiausiai lavina patirtis. Dirbant nuolatos tenka priimti sprendimus, rinktis iš kelių galimų alternatyvų.

IT eksperto teigimu, kartais priimti sprendimai pasiteisina, kartais – ne. Nesvarbu, koks bebūtų rezultatas, visada galima kažko išmokti tiek iš gerų, tiek iš blogų sprendimų. Šias pamokas po to galima pritaikyti ateityje susidūrus su panašia situacija. Tuomet tu turi ne tik nuojautą, kuriuo keliu pasukti, bet ir patirtį, kuri tau leidžia argumentuoti savo sprendimus.

„Tam pagrįsti turiu ir realų pavyzdį, kuomet komanda nesikliovė savo nuojauta ir tai privedė prie daug atsiėjusios sistemos perdarymo. Ankstyvoje produkto, kuriuo skaitmenizavome vidinę savo įmonės veiklą ir jos procesus, vystymo stadijoje susidūrėmė su problema, jog leidžiame vartotojams skirtingose vietose įvesti duomenis apie įmonės vykdomus projektus. Kadangi duomenys buvo vedami skirtingose vietose, buvo nemaža rizika, jog duomenų aibės ilgainiui išsiskirs ir bus sunku išlaikyti aiškią jų struktūrą. Komandos inžinieriai nujautė šią riziką, tačiau jos neeskalavo. Galiausiai, praėjus keliems metams, blogas sprendimas grįžo su kaupu: pasiekėmė tašką, kuomet norint turėti kokybiškus duomenis, reikėjo perdaryti didelę dalį sistemos“, – dalijasi L. Gerbenis.

Anot IT įmonės atstovo, vertinant retrospektyviai, būtų buvę kur kas pigiau iškart sutvarkyti duomenų įvedimą ir valdymą taip, jog nebūtų galima sukurti nekokybiškų įrašų.

„Tačiau tuo metu norėjome kuo greičiau pristatyti produktą vartotojams ir nusprendėme kirsti kampus. Kaip bebūtų, ši situacija komandai liks kaip patirtis, kuria galėsime remtis ateityje susidūrę su panašiais iššūkiais. Turint realių pavyzdžių kur kas lengviau parduoti savo nuojautą, svarbiausia netylėti ir aiškiai tai komunikuoti“, – kalba jis.

Rudens nemokamų renginių ciklas vyks įmonės „Devbridge“ biuruose: spalio 17 d. (18:30 val.) hibridiniu formatu Varšuvoje; spalio 18 dieną (17:30 val.) Vilniaus biure adresu Žalgirio g. 112 ir spalio 19 d. 17:30 val. Kaune (adresu Juozapavičiaus pr. 11D).

Įžvalgomis dalinsis Justas Laužadis, „Devbridge“ (priklausančios kompanijai „Cognizant“) testavimo praktikų vadovas; Konstantinas Jurgilas, „Devbridge“ (priklausančios kompanijai „Cognizant“) vyresnysis programinės įrangos inžinierius ir Maciej Miszczak, „Devbridge“ (priklausančios kompanijai „Cognizant“) programinės įrangos architektas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA