Kauno apskrityje – 94 pranešimai apie neva užminuotas ugdymo įstaigas: laiškų autoriai prašo išpirkos arba kaltina nacių rėmimu | Kas vyksta Kaune

Kauno apskrityje – 94 pranešimai apie neva užminuotas ugdymo įstaigas: laiškų autoriai prašo išpirkos arba kaltina nacių rėmimu

ELTA, Kas vyksta Kaune 2023/10/13 11:58
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla teigia, kad penktadienį švietimo, ugdymo įstaigos, valdžios institucijos, įmonės gavo apie 750 pranešimų su grasinimais susprogdinti. Anot jo, dažniausiai rusų kalba siunčiamose elektroniniuose laiškuose prašoma išpirkos už neva pastato išminavimą, kiti laiškai yra politinio pobūdžio – juose kaltinama „nacių palikuonių rėmimu“.

Anot R. Požėlos, pranešimai su grasinimais susprogdinti šalies švietimo ir ugdymo įstaigoms pradėti siuntinėti jau ketvirtadienį, o nuo penktadienio nakties, kaip teigė policijos vadovas, ne tik švietimo, ugdymo, bet ir valdžios institucijos, privataus sektoriaus objektai gavo apie 750 pranešimų su grasinimais susprogdinti.

„Šiai minutei turime apie 750 pranešimų“, – penktadienį surengtos spaudos konferencijos metu sakė R. Požėla.

Jis tvirtino, kad pranešimus su grasinimais įstaigos gauna ir šiuo metu. R. Požėla teigė, kad įstaigos, gavusios tokius pranešimus, turi apie tai informuoti Bendrąjį pagalbos centrą (BPc) telefonu 112. Policijos generalinis komisaras teigė žinantis, kad dėl didžiulio skambučių skaičiaus į BPC centrui prisiskambinti yra sunku.

„Tikrai nereiktų žmonėms padėti ragelio, nes reikia palaukti, ar tai bus 10, ar 15 minučių. Kitas kelias yra išsiųsti BPC numeriu SMS žinutę, bet yra prašymas detaliau aprašyti situaciją ir būtinai nurodyti adresą“, – dėstė R. Požėla.

Jis teigė, kad policijos atvykimas į objektą gali užtrukti, kadangi pareigūnams dėl grasinimų į įvairias įstaigas šiuo metu tenka važiuoti labai dažnai. R. Požėla ragino įstaigas, kurios gavo grasinimus, evakuoti pastate esančius žmones, pasirūpinti, kad jie nuo pastato atsitrauktų saugiu atstumu, išanalizuoti vaizdo stebėjimo kamerų informaciją, apie įvykį, jei tai yra mokykla ar darželis, informuoti vaikų tėvus.

Kol kas, anot policijos vadovo, grasinimus sprogdinimais gaunančios mokyklos ir darželiai dažniausiai nusprendžia evakuoti žmones, vaikus grąžinti tėvams.

„Kviečiu ir prašau nekelti panikos, nes matyt šitų dalykų iniciatorių pagrindinis tikskas būtent yra panikos kėlimas“, – pridūrė policijos generalinis komisaras.

Jis teigė, kad su panašių grasinimų banga neseniai susidūrė Latvija, Estija.

Prašo išpirkos arba kaltina nacių rėmimu

Kaip pasakojo R. Požėla, grasinimai įstaigoms elektroniniais laiškais siunčiami dviem kalbomis – rusų ir lietuvių. Didžioji dalis laiškų – rusų kalba.

„Vienur prašoma išpirkos, kad būtų išminuojama, už menamą išminavimo paslaugą. Kita žinutė yra su politiniais reikalavimais – kad „jūs esate prieš Rusiją“, kad „remiate nacius, nacių palikuonis“, – apie grasinimų turinį kalbėjo R. Požėla.

Grasinimai keliauja iš vienos Vakarų šalies

R. Požėlos teigimu, sprendžiant iš anksčiau pradėtų ikiteisminių tyrimų dėl melagingų pranešimų apie sprogmenis, teisėsauga įtaria, kad pranešimai siunčiami iš vienos „Vakarų šalies“.

„Matome konkrečią vieną Vakarų šalį ir konkretų serverį, iš kurio šitie grasinimai keliauja, pasiekia mus. Labai tikėtina, kad yra automatizuoti procesai, tai matyt robotas siunčia, visur „gmail“, tik skirtingi elektroniniai paštai nurodyti“, – sakė R. Požėla.

Anot jo, šiuo metu informaciją galimam tyrimui renka Lietuvos kriminalinės policijos biuras, taip pat planuojamas susitikimas šiuo klausimu su užsienio valstybių teisėsaugos atstovais.

„Artimiausiu metu matyt bus koordinacinis susitikimas su latviais, estais ir matyt lenkais, ir kartu spręsime, kokių prevencinių veiksmų, tyriminių veiksmų imtis“ , – komentavo R. Požėla.

Policijos generalinis komisaras priminė, kad už melagingą pranešimą apie sprogmenis, kitą visuomenei gresiantį pavojų, pagal Baudžiamąjį kodeksą, numatyta laisvės atėmimo bausmė iki 2 metų.
R. Požėla tvirtino, jei grasinimai įstaigoms bus siunčiami ir toliau, policija žada pateikti naujas rekomendacijas, kaip elgtis.

Kauno apskrityje – 94 pranešimai

Kaip naujienų portalą „Kas vyksta Kaune“ informavo Kauno apskrities vyriausiasis policijos komisariatas, nuo 06.00 iki 11.20 val. Kauno apskrityje gauti 94 pranešimai dėl galimai užminuotų ugdymo įstaigų.

Kaune – 44;
Kauno r. – 24;
Kėdainių r. – 12;
Jonavos r. – 8;
Kaišiadorių r. – 5.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA