Nepraleiskite progos: penktadienį bus galima stebėti paskutinę šių metų superpilnatį | Kas vyksta Kaune

Nepraleiskite progos: penktadienį bus galima stebėti paskutinę šių metų superpilnatį

Lrytas.lt 2023/09/29 11:37
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Šiomis naktimis verta pakelti akis į dangų – šį savaitgalį matyti paskutinė 2023 m. superpilnatis. Lietuvoje ji penktadienį Mėnulis patekės 19 val. 10 min., o nusileis šeštadienį, 8 val. 27 min.

Pilnatis švytės Žuvų žvaigždyne. Šiomis naktimis Mėnulis bus ryškus ir atrodys pilnas (bus apšviesta 99,6 proc. mums matomos jo pusės), bet po poros dienų – pirmadienį, spalio 2 d. – jau bus apšviestas tik 90 proc. ir švytės Avino žvaigždyne – bus netoli Jupiterio.

Vakarų pasaulyje istoriškai populiariausias rugsėjo pilnaties pavadinimas – Derliaus pilnatis, nes kelis vakarus iš eilės jis suteikdavo ūkininkams papildomos šviesos, padedančios nuimti derlių, rašoma Almanac.com.

Tačiau tai, kuri pilnatis bus vadinama Derliaus mėnuliu, tiksliau priklauso nuo laiko. Adlerio planetariumo duomenimis, taip vadinama arčiausiai rudens lygiadienio esanti mėnulio pilnatis, ir šiemet lygiadienis nutiko rugsėjo 23 d., šeštadienį.

Kai spalio pilnatis būna arčiau lygiadienio, rugsėjo mėnesio pilnatis Vakarų pasaulyje paprastai vadinama Kukurūzų pilnatimi. Kaip teigiama svetainėje Timeanddate.com, taip nutinka kas trejus metus – o taip pat nurodoma, kad alternatyvūs indėniški rugsėjo pilnaties pavadinimai yra Džiūstančių ryžių pilnatis, Krintančių lapų pilnatis ir Šalčio pilnatis (angl. Freezing moon).

Šių metų Derliaus pilnatis yra ketvirtoji ir paskutinioji 2023 m. superpilnatis, ji įvyksta praėjus dviem dienoms po to, kai Mėnulis pasiekia perigėjų, t. y. artimiausią Žemės orbitos tašką, rašo Space.com.

Kadangi Mėnulis dabar yra šiek tiek arčiau Žemės nei vidutiniškai (dabar yra maždaug 361 000 kilometrų atstumu nuo Žemės), jis atrodys šiek tiek didesnis ir ryškesnis nei įprastai.

Rugpjūčio pilnatys – Erškėtrožių pilnatis ir Mėlynoji pilnatis – taip pat buvo superpilnatys, kaip ir liepos Elnių pilnatis.

Kita Mėnulio pilnatis įvyks spalio 28 d. – ji bus vadinama Medžiotojo pilnatimi ir bus iš dalies užtemdyta Žemės, nurodo Timeanddate.com.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA