Pomėgis žvejoti gali pabrangti | Kas vyksta Kaune

Pomėgis žvejoti gali pabrangti

ELTA / Jadvyga Bieliavska 2023/09/27 14:42
Asociatyvi / „Kas vyksta Kaune“ nuotr.

Seimui siūloma padidinti mėgėjų žvejybos leidimų kainas valstybiniuose žuvininkystės vandens telkiniuose nuo 1 euro 40 centų iki 3 eurų dviem paroms, nuo 5 eurų iki 15 eurų mėnesiui ir nuo 14 eurų iki 50 eurų metams.

Tai numatančias Mėgėjų žvejybos įstatymo pataisas įregistravo Seimo nariai Aistė Gedvilienė, Simonas Gentvilas ir Linas Jonauskas.
Projekto autorių teigimu, šiuo metu galiojančios mėgėjų žvejybos leidimų kainos nesikeitė jau 11 metų.

„Išaugus prekių ir paslaugų kainoms, surenkamų lėšų neužtenka žuvų išteklių atkūrimui ir saugojimui užtikrinti. Pvz.,vienos įžuvinimui skirtos šiųmetės lydekos rinkos kaina pernai siekė apie 1,8 eurų, tuo tarpu dvi paras galiojantis žvejo mėgėjo bilietas ir leidimas žvejybai vandens telkinyje, į kurį išduotas leidimas naudoti žvejybos plotą, kainuoja tik 1,4 eurų“, – sako projekto autoriai.

Jeigu Seimas pritartų, mėgėjų žvejybos leidimų kainos padidėtų apie 2-3,5 karto.

Dvigubai turėtų pabrangti ir mėgėjų žvejybos leidimas žvejoti privačiame žuvininkystės vandens telkinyje, kuriame neorganizuota limituota žvejyba, arba valstybiniame žuvininkystės vandens telkinyje, į kurį neišduotas leidimas naudoti žvejybos plotą ir organizuota limituota žvejyba, išskyrus lašišų ir šlakių limituotą žvejybą.

Parai toks leidimas kainuotų 5 eurai, savaitei – 15 eurų, mėnesiui – 30 eurų.

Jei Seimas pritartų, už vienos paros mėgėjų žvejybos leidimą lašišų ir šlakių limituotai žvejybai tektų sumokėti 15 eurų, jei žvejojama paleidžiant visas sugautas lašišas ir šlakius – 5 eurus.

Asociatyvi / AM nuotr.

„Lašišos ir šlakiai yra išskirtinio dydžio, rečiau sugaunamos ir trofėjinę vertę turinčios žuvys, kurių žvejyboje tiek Lietuvoje, tiek užsienio šalyse skatinamas pagavai – paleisk principas. Įstatymo projekte siūloma nustatyti didesnę mėgėjų žvejybos leidimų, suteikiančių teisę paimti sugautas lašišas ir šlakius, kainą, išduoti pigesnius, nesuteikiančius teisės paimti sugautų lašišų ir šlakių, mėgėjų žvejybos leidimus“, – sakoma dokumento aiškinamajame rašte.

Jame nurodoma, kad į valstybės biudžetą už mėgėjų žvejybos leidimus kasmet surenkama apie 1,5-1,6 mln.eurų. Skaičiuojama, kad priėmus projektą, jei mėgėjų žvejybos leidimų skaičius reikšmingai nesumažėtų, būtų surenkama apie 4,6 mln. eurų. Šias lėšas planuojama skirti vandens telkinių įžuvinimui, mokslinių tyrimų atlikimui, vandens transporto priemonių nuleidimo vietų įrengimui, žvejybos kontrolės stiprinimui ir kitoms priemonėms.

Siekiant paskatinti jaunimą žvejoti siūloma leisti žvejoti nemokamai, be mėgėjų žvejybos leidimų, asmenims iki 18 metų. Šiuo metu tokia galimybė suteikta iki 16 metų.

Jei Seimas pritartų įstatymo pataisoms, Rusnės seniūnijos gyventojai netektų teisės nemokamai žvejoti, nes, projekto autorių teigimu, „tokia nuostata diskriminuoja kitų savivaldybių vietos gyventojus ir sukuria nepagrįstų lūkesčių“.

Projekte numatoma, kad mėgėjų žvejybos leidimų išdavimo tvarką nustatys aplinkos ministras.

Mėgėjų žvejybos įstatymo pataisų pateikimas Seime planuojamas ketvirtadienį.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA