Nakties danguje lietuviai fiksavo kerintį reginį | Kas vyksta Kaune

Nakties danguje lietuviai fiksavo kerintį reginį

Lrytas.lt 2023/09/25 16:38
Šiaurės pašvaistė Kaune / Skaitytojo nuotr.

Pirmadienio naktį lietuviai suskubo pasigrožėti įspūdingu ir mūsų krašte ne itin dažnai matomu reginiu – Šiaurės pašvaiste. Įvairiausiomis spalvomis dangų nušvietęs gamtos reiškinys buvo matomas įvairiose Lietuvos vietose.

Etnoastronomas bei fizikas Jonas Vaiškūnas portalui lrytas.lt yra sakęs, kad nors apskritai šis reiškinys nėra retas, Lietuvoje jį pamatyti pasiseka nedažnai.

„Pats reiškinys nėra retas. Saulė iššauna įelektrintų dalelių spindulių srautą Žemės kryptimi ir jis atlekia per tris paras. Žemė turi skydą, kurio mes nematome – magnetinį lauką. Jis apsaugo Žemę nuo kosminių dalelių ir nukreipia jas į šalį.

Tas dalelių srautas sudrebina magnetinį lauką ir magnetinė aplinka būna nestabili. Tai vadinama magnetine audra.

Galima įsivaizduoti, kad į Žemę lekia nuo Saulės įelektrintos dalelės, atsitrenkia į skydą, kuris saugo Žemę. Kai į jį pataiko dalelės, jis pradeda svyruoti. Tie svyravimai ir vadinami geomagnetine audra“, – portalui lrytas.lt pasakojo J. Vaiškūnas.

Pasak jo, Lietuvoje galima matyti tik dideles geomagnetines audras, tačiau Šiaurėje esančių šalių gyventojams tokie vaizdiniai įprasti.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA