Kultūra grįžta į kiemus: per 10 dienų pasirodymai apskries visus Kauno mikrorajonus | Kas vyksta Kaune

Kultūra grįžta į kiemus: per 10 dienų pasirodymai apskries visus Kauno mikrorajonus

G. Jovaišos nuotr.

„Kultūra į kiemus“ rugpjūčio 21–31 dienomis sugrįžta į gyvenamuosius miesto rajonus. Tai itin didelio tarptautinio ir nacionalinio palaikymo bei įvertinimo sulaukęs „Kaunas 2022“ renginių ciklas. Nors Europos kultūros sostinės titulo metai baigėsi, tiek bendruomenės, tiek atlikėjai vienbalsiai nori kartoti šią įprasto koncerto scenografiją aukštyn kojomis apvertusią iniciatyvą – gyventojai jau ruošia vaišes ir rengiasi atverti iki šiol menkai prieinamas ir unikalias kiemų erdves, o atlikėjai rengia specialius pasirodymus.

Kaip nurodoma pranešime žiniasklaidai, šiemet Kauno menininkų namų įgyvendinamoje programoje – grupės „Biplan“, „Kabloonak“, atlikėjai Godo Yorke, Rokas Kašėta, Hedda Gamma, ansamblis „Trio Agora“, šiuolaikinio šokio profesionalai Ema Senkuvienė, Marius Eidrigevičius, Greta Snikutė, šiuolaikinio cirko atstovo Džiugo Kunsmano pasirodymas, filmų peržiūros, fotografijos ir dailės darbų parodos. Per beveik 10 dienų jie aplankys visus Kauno mikrorajonus.

Nors organizatoriai ypač vertina ir džiaugiasi, jog prie projekto noriai jungiasi scenos profesionalai, tačiau šiais metais jie išsikėlė dar vieną tikslą ir nori aktyviau į renginius įtraukti pačias kiemų bendruomenes, skatinti, jog gyventojai būtų ne tik kultūros vartotojai, bet ir taptų svetingais savo gyvenamosios vietos šeimininkais. Kiemas, kuriame yra atvira ir palaikanti bendruomenė, jau yra nemaža jėga, galinti nuversti kalnus.

„Džiugu, kad į atvirą kvietimą atsiliepę kiemų gyventojai ne tik nekantriai laukia atvykstančių atlikėjų, bet ir patys žada nustebinti parodydami savo kiemo išskirtinumą: pristatyti talentus, vaišinti namie keptais sausainiais bei pyragais ar įsileisti miesto svečius į įprastai uždaras erdves, pavyzdžiui, apžvalgos aikštelę ant vieno Žaliakalnio stogo ar gamtos oazę miesto centre“, – programą pristato projekto vadovė Aistė Paukštė.

Visi renginiai nemokami, todėl tai unikali proga ne tik visiems mėgautis pasirodymais, bet ir nauju žvilgsniu pamatyti kituose Kauno mikrorajonuose besislepiančius bičiuliškus kiemus. 

Žiūrovai ir atlikėjai vienoje scenoje

Didėjantis fizinis atstumas pandemijos metu paveikė ne vieno emocinę sveikatą. Tai paskatino žmones ieškoti būdų suartėti ir kartu išlaisvino jų kūrybiškumo galias. Vienas tokių ypač pozityviai visuomenės sutiktų projektų ir buvo 2020 m. gimęs renginių ciklas „Kultūra į kiemus“. Jo metu profesionalios kultūros scena tapo ne kas kita, o mūsų namai, labiausiai pažįstamos gyvenamųjų rajonų teritorijos. Tuo metu, kuomet galimybės lankytis koncertų salėse ar renginiuose nebuvo, iniciatyva daugiabučių kiemuose atrodė lyg gaivinantis skersvėjis tvankią dieną tiek menininkams ir atlikėjams, tiek žiūrovams.

Projekto populiarumo nustebinti organizatoriai jį augino kiekvienais metais ir jau 2022-aisiais muzikinius pasirodymus daugiau nei 80 Kauno kiemų atliko 240 Lietuvos ir 27 užsienio profesionalai, o juos aplankė virš 10 tūkst. lankytojų. Programą su laiku papildė interaktyvios veiklos šeimoms ir vaikams, šiuolaikinio šokio pasirodymai, fotografijos parodos.

Projektas buvo pastebėtas ir už Lietuvos ribų: Europos Politikos inovacijų instituto apdovanojimuose jis išrinktas tarp dešimties geriausių su pandemija kovojančių projektų, 2021 m. iniciatyva įvertinta kaip unikaliausias muzikos projektas pasaulyje „Classical: NEXT 2021 Innovation Award“ apdovanojimuose, o 2023 m. apdovanojimuose „Revolution Awards“ tarptautinės komisijos sprendimu buvo atrinktas tarp trijų geriausių kultūrinių renginių Lietuvoje.

Tačiau, jei prieš trejus metus ištuštėjusios gatvės ir miesto šurmulį pakeitusi tyla mums buvo neįprasti reiškiniai, kuriais trumpai pasidžiaugę sukome galvą, kaip tą jaukų chaosą vėl susigrąžinti, tai šįkart „Kultūra į kiemus“ įgauna dar kitą prasmę – per greitoje ir trūkinėjančioje kasdienybėje mes ieškome ramybės užuovėjų ir progų susiburti. Būtent tokią betarpišką aplinką siekia kurti šis projektas.

„Viešų erdvių koncertų pagrindinis iššūkis man, kaip gana droviam žmogui, yra surasti kontaktą su tais, kurie neatėjo tavęs pasiklausyti. O šiuo atveju viskas yra atvirkščiai – aš atvykstu į svečius ir porai valandų tampu tokio intymaus ir plika akimi nebūtinai pastebimo reiškinio kaip kiemo gyvenimas dalimi. Prisimenu, kaip koncerto eigoje pasirodžiusios skeptiškai nusiteikusios kaimynės, visgi, prisėdo ant laiptelio ir išbuvo iki galo“, – pasakoja jau antrus metus iš eilės koncertuosiantis Jonas Narbutas („Kabloonak“) ir siunčia kaimynams išankstinius linkėjimus.

Pirmąjį pasirodymą, kaip sako atlikėjas, jis prisimena labai šiltai ir tikisi tai pakartoti šiais metais.

„Kultūra į kiemus“ vyks rugpjūčio 21–31 dienomis Kauno mikrorajonuose. Visą programą rasite čia.

Renginių ciklą organizuoja BĮ „Kauno menininkų namai“, palaiko – Kauno miesto savivaldybė, bendruomenių laboratorijos „Fluxus Labas!“. Renginys – nemokamas ir atviras visiems miesto gyventojams ir svečiams.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA