Kaune pagrobti mažamečiai iš tėvų paimti gegužę: vaikai nelankė ugdymo įstaigų | Kas vyksta Kaune

Kaune pagrobti mažamečiai iš tėvų paimti gegužę: vaikai nelankė ugdymo įstaigų

ELTA / Gytis Pankūnas 2023/07/20 15:54
/ Asociatyvi R. Tenio nuotr.

Kaune pagrobti vaikai iš tėvų buvo paimti gegužę teismo sprendimu, atsižvelgiant į tai, kad vaikai nelankė ugdymo įstaigų, jų tėvai nesudarė vaikams sąlygų socializuotis, patys tėvai teigė nepripažįstantys Lietuvos įstatymų.

Į Kauno apylinkės teismą dėl trijų mažamečių vaikų paėmimo iš tėvų kreipėsi Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba (VVTAĮT), o teismas VVTAĮT prašymą patenkino, tai yra leido iš tėvų paimti vaikus, 2023 m. gegužės 30 d.

Kaip Eltai teigė Kauno apylinkės teismo atstovė spaudai Tautvilė Merkevičiūtė, teismas, leisdamas iš tėvų paimti vaikus, atsižvelgė į vaiko teisių apsaugos specialistų pateiktą informaciją apie situaciją šeimoje.

„Pagrindiniai VVTAĮT pateikti motyvai buvo tai, kad vaikai nelanko ugdymo įstaigų, vaikų tėvai sistemingai vengia kontakto su ugdymo įstaigų personalu, pagalbą šeimai teikiančiais specialistais, vaikams nesudaromos sąlygos socializuotis, o vaikų tėvai naudoja tėvų valdžią priešingai vaikų interesams, nebendradarbiauja, neturi galiojančių asmens tapatybę patvirtinančių dokumentų, neadekvačiai vertina esamą šeimos situaciją ir teigia nepripažįstantys Lietuvos Respublikos ir joje galiojančių teisės aktų“, – dėstė teismo atstovė.

Šią Kauno apylinkės teismo nutartį buvo nuspręsta vykdyti skubiai. Sprendimas per 7 dienas nuo nutarties priėmimo dienos galėjo būti skundžiamas, tačiau apskųstas nebuvo.

ELTA primena, kad Kauno AVPK pareigūnai ieško Kaune, iš vaikų gerovės centro „Pastogė“, antradienį galimai pagrobtų trijų vaikų. Įtariama, kad 5, 7 ir 9 metų amžiaus vaikus pagrobti galėjo jų tėvai.

Asmenys vaikus išsivežė „VW“ markės automobiliu (vokiškais registracijos numeriais). Trečiadienį Tytuvėnuose rastas automobilis „Fiat“, kuriuo galimai pasišalino vaikus iš Kauno globos įstaigos pagrobę asmenys, tačiau transporto priemonėje žmonių nebuvo.

Kaip skelbė policija, pagrobtų vaikų ieškoma ir Lietuvoje, ir užsienyje.

Policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl vaikų pagrobimo. Baudžiamajame kodekse numatyta, kad tėvas, motina ar artimasis giminaitis, pagrobęs savo ar savo artimųjų vaiką iš vaikų įstaigos arba asmens, pas kurį vaikas teisėtai gyveno, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Asmenis, žinančius mažamečių ir jų tėvų buvimo vietą, juos mačiusius, pastebėjusius nurodytą automobilį ar galinčius suteikti bet kokios reikšmingos informacijos, teisėsauga prašo skambinti skubios pagalbos telefonu 112.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA