Darbuotojų poreikis baldų įmonėse nesietinas su anksčiau planuota jų plėtra | Kas vyksta Kaune

Darbuotojų poreikis baldų įmonėse nesietinas su anksčiau planuota jų plėtra

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Užimtumo tarnyboje (UT) prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos skelbiamų pasiūlymų skaičius iš apdirbamosios pramonės įmonių šiemet susitraukė iki trečdalio (33,8 proc.) – tai – mažiausia dalis nuo metų pradžios. Darbo paklausa labiausiai krito nuosmukį patiriančiose baldų gamybos įmonėse. Anot UT pranešimo, darbo skelbimų čia – dukart mažiau (54,1 proc.) nei pernai.

Daugiausiai laisvų darbo vietų (251) per keturis šių metų mėnesius įregistravo Kauno baldų gamybos įmonės. Jose paklausūs siuvėjai, dailidės ir staliai. Kaune pageidaujantys siuvėjo darbo galėjo rinktis iš 5 laisvų darbo vietų, dailidės ir staliai – iš 1,5.

Iš viso sektoriaus daugiausiai pasiūlymų įregistravo kitų baldų gamybos veiklą vykdančios įmonės (863). O čiužinių gamybos veiklą vykdančios įmonės užregistravo 265 darbo pasiūlymus, – 62,6 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu.

Užimtumo tarnybos Priemonių įgyvendinimo organizavimo skyriaus patarėja Brigita Blavaščiūnienė teigia, jog šalies ūkyje reikšmingą vietą Lietuvoje užimanti apdirbamoji pramonė nuolat pateikdavo beveik pusę darbo pasiūlymų. Įprastai ekonomikos pakilimo laikotarpiu šio sektoriaus įmonės yra tarp tų, kurios skelbia daugiausiai laisvų darbo vietų.

Asociatyvi / „Užimtumo tarnybos“ nuotr.

„Daugelis baldų pramonės įmonių šiemet savo veiklų nestabdo, tačiau plėstis taip pat neplanuoja, – sumažėjus užsakymų skaičiui bei gaminių paklausai, mažinamos gamybos apimtys. Tai nulėmė ir darbo paklausos kritimą. Darbuotojų poreikis – tik palaikantis ir užtikrinantis įmonių veiklą, bet jis nesusijęs su įmonių plėtra“, – aiškino B. Blavaščiūnienė iš Užimtumo tarnybos.

UT šiais metais gavo penkis pranešimus apie numatomus grupės darbuotojų atleidimus iš baldų gamybos, medienos bei medienos ir kamštienos gaminių įmonių. Iš viso įspėti 204 darbuotojai. Pernai iš baldų gamybos įmonių gauti du pranešimai apie numatomus atleisti 39 darbuotojus.

Vis dėlto darbdaviai stengiasi išlaikyti aukštesnės ir aukštos kvalifikacijos darbuotojus: įrengimų inžinierius, staklių operatorius, nes jų paklausa išlieka didelė, o pasiūla vis dar nėra pakankama. Pasak B. Blavaščiūnienės, pastebima, kad darbdaviai tikisi recesiją išgyventi, išlaikydami vertingus specialistus, ir jų paslaugų atsisako tik kraštutiniais atvejais.

Baldų pramonės darbdaviai mažiau, bet vis dar ieško krovikų, nekvalifikuotų apdirbimo pramonės darbininkų, dailidžių ir stalių, siuvėjų, medienos apdirbimo staklių derintojų ir operatorių, baldžių ir giminiškų profesijų darbininkų, baldų apmušėjų ir giminiškų profesijų darbininkų, krovininių platformų ir krautuvų operatorių, medienos meistrų.

Pažymėtina, kad UT specialistų parengtos apžvalgos duomenimis, per pirmus keturis 2023-ųjų mėnesius visoje šalyje 9,8 tūkst. Užimtumo tarnybos klientų pageidavo dirbti krovikais. Tai – beveik tris kartus daugiau nei registruota tokių darbo vietų.

Nekvalifikuotais apdirbimo pramonės darbininkais norėjo dirbti 2,3 tūkst. – du kartus daugiau nei registruota laisvų darbo vietų. Darbo ieškojo 0,1 tūkst. medienos meistrų – 1,9 karto daugiau nei tuo metu būta darbo pozicijų. Dailidėmis ir staliais įsidarbinti pageidavo 0,8 tūkst. asmenų – 1,4 karto daugiau nei buvo gauta pasiūlymų.

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Medienos apdirbimo staklių derintojų ir operatorių pasiūla bei paklausa panaši – tokio darbo pageidavo 0,2 tūkst. asmenų, baldžių ir giminiškų profesijų darbininkų – 0,3 tūkst., krovininių platformų ir krautuvų operatorių – 0,6 tūkst. darbo ieškančiųjų.

Rinkoje palankiausios galimybės siuvėjams – iš 360 pageidaujančių dirbti tokį darbą kiekvienas jų vidutiniškai galėtų rinktis iš beveik trijų laisvų darbo vietų. Baldų apmušėjais bei giminiškų profesijų darbininkais pageidautų dirbti 26 klientai, o jiems darbo pasiūlymų – 4,3 karto daugiau.

Dažniausiai ieškoma plataus profilio staklininkų, medinių baldų apdailininkų-surinkėjų, minkštų baldų gamintojų – apmušėjų, pagalbiniai darbininkų ir pakuotojų.

Kauno regione kai kuriose medienos pramonės įmonėse sumažėjo užsakymų, tačiau jos reikšmingų nuostolių nepatyrė. Viena didžiausių baldų įmonių UAB „Baldai jums“, veikianti Jonavos rajone, šiek tiek apribojo gamybos apimtis, nes jaučia medienos trūkumą, bet tikisi, kad tai – tik laikinai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA