Siūloma menstruacinėms higienos priemonėms taikyti PVM lengvatą | Kas vyksta Kaune

Siūloma menstruacinėms higienos priemonėms taikyti PVM lengvatą

ELTA / Jadvyga Bieliavska 2021/03/04 18:52
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Siūloma numatyti, kad lengvatinis 5 proc. PVM tarifas būtų taikomas ir menstruacinėms higienos priemonėms. Tai siūlančią Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisą parengė ir įregistravo Seimo narė Dovilė Šakalienė kartu su kitais Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos nariais.

Projekto rengėjai tikisi, kad tai leis padidinti šių priemonių prieinamumą, mažinti skurdo sąlygotą nelygybę tarp moterų ir mergaičių, sumažinti infekcijų riziką.

Vyriausybei siūloma tvirtinant higienos normas medicinos įstaigoms, mokykloms, vykdančioms bendrojo ugdymo programas, kitoms švietimo ir mokslo įstaigoms ir bibliotekoms numatyti, kad tualeto patalpose turi būti ne tik asmens higienos priemonių (tualetinio popieriaus, muilo, vienkartinių rankšluosčių ar rankų džiovintuvas), bet ir menstruacinių higienos priemonių.

Įstatymo pataisos iniciatoriai tikisi, kad pavyks atkreipti Vyriausybės dėmesį į esamą problemą.

„Nemažai valstybių kovoja su vadinamuoju menstruacijų skurdu. Menstruacinės higienos priemonės yra būtinybė, tačiau jos yra brangios ir prieinamos ne visoms moterims ir mergaitėms. Menstruacinių higienos priemonių neprieinamumas paauglėms gali sukelti stresą, sąlygoti praleistas pamokas, didinti infekcijos riziką, kai menstruacijų metu naudojamos netinkamos priemonės.

Nemažai valstybių ėmėsi kovoti su šia nelygybės forma ir didinti menstruacinių priemonių prieinamumą. Tai padarė Škotija, Australija, Kanada, neseniai Didžioji Britanija, planuoja ir kitos šalys“, – sakoma dokumento aiškinamajame rašte.

Šiuo metu galiojantis Pridėtinės vertės mokesčio įstatymas nenumato lengvatinio PVM tarifo menstruacinėms higienos priemonėms.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA