Šalyje daugėja norinčių vasarą padirbėti moksleivių – Kas vyksta Kaune

Šalyje daugėja norinčių vasarą padirbėti moksleivių

Darbo paklausa šiemet ganėtinai palanki besimokančiam jaunimui, – per keturis mėnesius darbdaviai 536 darbo skelbimuose Užimtumo tarnybos (UT) prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos platformoje pažymėjo, kad įdarbintų ir mokinius.

UT duomenimis, iki šiol daugiausiai laisvų darbo vietų besimokančiam jaunimui sausį-balandį buvo registruota 2023-aisiais (756 darbo pozicijos). Tuo pat metu balandį 2022 m. – 581, 2021 m. – 375.

Šiemet Užimtumo tarnybos paskelbtoje apklausoje net 1433 Lietuvos moksleiviai užpildė anketas dėl vasaros darbo. Tai – dvigubai daugiau nei pernai, kai anketas pateikė 703 jaunuoliai.

Pasak UT atstovų, moksleiviai dažniausiai norėtų dirbti padavėjais, barista, auklėmis, kambarių tvarkytojais, pardavėjais, maisto gamintojais. Kai kas pageidavo darbo su senjorais ar apmokamo užimtumo sporto klube, muziejuje, policijoje, Seime, bibliotekoje, netgi kazino. Besimokantį jaunimą labiau domina aptarnavimo, maitinimo ir kitos paslaugos. Moksleiviams mažiau aktualūs statybos ir ūkio sektoriaus darbai.

Visgi darbdavių darbo pasiūlymai skiriasi nuo mokinių lūkesčių. Dažniausiai juos įdarbintų padavėjais, barmenais, picų kepėjais, pagalbiniais virtuvės darbininkais, indų plovėjais, kambarių tvarkytojais, valytojais, pardavėjais, salės darbuotojais, uogų skynėjais, lauko darbininkais, įvairių sričių pagalbiniais darbininkais, viešbučio kambarinėmis, kelių transporto paslaugų kontrolieriais, automobilių vairuotojais (kurjeriais maistui pristatyti). Retesni pasiūlymai – dirbti turizmo specialistu, IT vadybininku, grybų skynėju/rūšiuotoju, darželio mokytojo asistentu, administratoriumi.

Labiausiai dirbti pageidauja nepilnametės merginos nuo 14 iki 16 metų, – jos atsiuntė daugiau nei tūkstantį anketų, iš vyresnių nei 18 metų mokinių gauta per 200 prašymų dirbti. Tuo tarpu apie 50 proc. anketas užpildžiusių darbdavių pageidauja įdarbinti sulaukusius 18 metų ir vyresnius mokinius, 49 proc. priimtų 16-17 metų ir vos 1 proc. – nuo 14 metų.

Kur mokiniai gali sužinoti apie darbą vasarą? Regioniniuose karjeros centruose ir karjeros dienose moksleiviai informuojami apie konkretaus regiono darbdavius, kurie sutiktų juos įdarbinti. Mokiniai ieškoti darbo gali ir savarankiškai Užimtumo tarnybos svetainėje – kai kuriuose darbo skelbimuose darbdaviai būna pažymėję, kad įdarbintų mokinius Laisvos darbo vietos | Užimtumo tarnyba (uzt.lt)

„Moksleivių paslaugos, tikėtina, pravers daugeliui darbdavių. Anketas dėl mokinių įdarbinimo vasaros atostogų metu užpildė 195 šalies darbdaviai, daugiausiai – iš Kauno (33) ir Klaipėdos (19). Noriu nuraminti mokinius, kurie nespėjo užsiregistruoti – konsultuosime, padėsime jiems ieškoti darbo vasarą“, – pabrėžė UT Paslaugų organizavimo departamento patarėja Inga Nomeikienė.

2024-ųjų gegužės viduryje, 87 šalies įmonės siūlo mokiniams 212 laisvų darbo vietų. Pernai pasirinkimas buvo mažesnis, – apie 150 darbo pasiūlymų. Šiais metais 38 proc. darbdavių, norinčių įdarbinti jaunuolius vasaros darbams, teikia maitinimo paslaugas (kavinės, restoranai), 18 proc. – prekybos veikla užsiimančios įmonės (prekyba maisto produktais, drabužiai, gėrimais, kompiuterine įranga ir t.t.) , 10 proc. – apgyvendinimo paslaugas teikiančios įstaigos (viešbučiai, moteliai), 8 proc. – gamybos sektoriuje veikiančių įmonių (daugiausia baldų ir maisto gamyba), 5 proc. – žemės ūkio.

„Jaunimo užimtumas vasarą yra labai aktuali tema. Kuo anksčiau jis įtraukiamas į darbo rinką, tuo daugiau susipažįsta su konkrečių veiklų specifika, sužino, kiek reikia dirbti, kad uždirbtum savo svajonėms išpildyti. Neretai tai padeda apsispręsti ir renkantis profesiją, padeda formuoti ir stiprinti asmenybę, didina socialinius įgūdžius“, – teigė I. Nomeikienė.

Pažymėtina, kad vasarą moksleiviai gali užsiimti ir kitomis naudingomis veiklomis. Veiklinimo koordinatoriai gali suteikti galimybę pabandyti profesiją, tai yra „šešėliuotis“ įmonėse. Karjeros specialistai norinčius supažindina, kur regione galima savanoriauti, kaip ir kada teikti prašymus.

Ne vasaros atostogų metu mokiniai gali rinktis savanorystės programą ir Užimtumo tarnyboje – pateikę prašymus dalyvauja atrankoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA