Išrinktas įsimintiniausias 2020 metų Kauno menininkas: komisiją pavergė brandi kūryba ir aktyvi visuomeninė veikla | Kas vyksta Kaune

Išrinktas įsimintiniausias 2020 metų Kauno menininkas: komisiją pavergė brandi kūryba ir aktyvi visuomeninė veikla

KMN nuotr.

23-ąjį kartą Kauno menininkų namų organizuotų Įsimintiniausio Kauno miesto menininko rinkimų laureatu tapo šokėjas ir choreografas Mantas Stabačinskas. Už praėjusių metų kūrybinę veiklą šiam titului jį nominavo Kauno bienalė.

Dialogas su bendruomenėmis

Šįmet labiausiai pasižymėjusiu miesto menininku tapti pretendavo devyni nominantai, kuriuos konkursui pasiūlė kūrėjų sąjungos bei kultūros organizacijos, rašoma Kauno menininkų namų pranešime žiniasklaidai.

Laureatą rinko specialiai rinkimams sudaryta komisija, kurią sudarė šokio, teatro, fotografijos, kino ir architektūros ekspertai: teatrologė ir šiuolaikinio šokio kritikė Silvija Čižaitė-Rudokienė, teatrologė doc. dr. Rūta Mažeikienė, fotomenininkas ir menotyrininkas dr. Tomas Pabedinskas, kino ir teatro režisierius Jonas Tertelis, architektūrologė doc. dr. Jūratė Tutlytė.

Pirmą kartą Įsimintiniausio Kauno miesto menininko rinkimams nominuotas M. Stabačinskas komisijos buvo pastebėtas už brandžią kūrybą bei aktyvią visuomeninę veiklą.

„Diskutuodami ir aptardami kiekvieną kandidatą komisijos nariai turėjo pažvelgti į menininkus, bendruomenes ir Kauną per kvazi 2020 metų akinius. Vieniems jie buvo sėkmingesni, kitiems mažiau palankūs metai. Komisijos nariai Mantą įvardijo ne tik kaip stiprų Kauno vėliavą nešantį ir kuriantį šiuolaikinio šokio menininką, bet pažymėjo, jog jo aktyvus, nuoširdus dalyvavimas projektinėse veiklose su skirtingomis bendruomenėmis, ne tik tiesiogiai veikia įvykių dalyvius, žiūrovus, bet inspiruoja ir kitų grupių naujas iniciatyvas“, – teigė komisijos pirmininkas, teatro režisierius Jonas Tertelis.

Anot jo, šiemet, kaip niekad išryškėjo atviro, abipusio dialogo tarp menininkų ir visuomenės svarba: „Ne tik tai ką menininkas gali pastebėti, sukurti, įžvelgti, bet kaip tiesiogiai gali dalyvauti, įkvėpti ir neleisti užsisklęsti. Ir nors ne vieno kandidato veikla stipri, aktuali miestui ir jo bendruomenėms, vis dėlto šiemet komisija 2020 Įsimintiniausiu menininku išskyrė šiuolaikinio šokio atstovą M. Stabačinską.“

Įvairiapusė veikla

„Plati, šiuolaikinio šokio ribas peržengianti kūryba, kurioje profesionalumas dera su jautriu požiūriu į aplinką ir bendruomenę – man yra labiausiai imponuojanti šio menininko veiklos charakteristika“, – apie laureatą kalbėjo teatrologė doc. dr. R. Mažeikienė. Ekspertė išskyrė kelis M. Stabačinsko projektus, kurie buvo ryškūs praėjusių metų kultūriniai įvykiai.

„Šokio filme „Somaholidays“, kuris buvo sukurtas Kauno „Fortūnos“ diplomu apdovanoto šiuolaikinio šokio spektaklio pagrindu, Mantas atsiskleidžia kaip vienas įdomiausių ir profesionaliausių Lietuvos šiuolaikinio šokio šokėjų. Taip pat jis sukūrė unikalią choreografiją pernai „Fortūnos“ statulėle apdovanotam režisierės K. Žernytės spektakliui „Supergalios“, kuriame dirbo su skirtingas fizines negalias turinčiomis aktorėmis. Kaip bendruomenių menininkas ar fasilitatorius Mantas atsiskleidė vykdydamas kūrybines laboratorijas su Negalią turinčių asmenų centro „Korys“ bendruomene.

Prisiminus menininko dalyvavimą šokio teatro „Dansema“ projektuose („Šokio pirmadieniai“ kūdikiams ir jų tėvams, šokio spektaklis „Laikrodininkas“), o taip pat ir gyvo šokio instaliacijoje „Greenhouse“ MO muziejuje, sakyčiau, kad praėjusiais metais matėme labai įvairiapusišką Manto kaip šokėjo, choreografo, atlikėjo, bendruomenes įtraukiančio menininko kūrybinę veiklą“, – vardijo teatrologė.

Paskata tęsti darbus

Tik iš socialinių tinklų sužinojęs, kad yra nominuotas Įsimintiniausio Kauno menininko rinkimuose, M. Stabačinskas šį titulą vertina kaip ženklą, kad juda teisinga linkme. Pasak jo, nors pandeminė situacija pernai privertė sustoti, iš naujo pergalvoti savo veiklas ir daugiau koncentruotis į patį kūrybinį procesą, apdovanojimas skatina tęsti tai, kas buvo pradėta.

Vienas iš įkvepiančių praėjusių metų M. Stabačinsko projektų – kartu su šokėja Vasara Visockaite, Kauno bienale ir tarptautiniu projektu „Stebuklingi kilimai“ (ang. „MagiC Carpets“) įgyvendinta judesio laboratorija, orientuota į Negalią turinčių asmenų centro „Korys“ bendruomenę. Projektas tapo atvira kūrybine erdve improvizacijoms, laisvei ir galimybei nevaržomai tapti šokio bendruomenės dalimi.

„Kartais žmonės su kompleksinėmis negaliomis turi mažiau kompleksų negu mes. Kaip tik šiandien galvojau, kad kasdien daugelis atsikelia su kažkokiais kompleksais, kurie yra suformuoti visuomenės, reikalaujančios būti tobulais. Pas juos tokio dalyko nėra, o jeigu atsiranda, tai tie kompleksai būna visai kitokie. Mes turėtume dažniau tuos kompleksus paleisti ir galvoti lengviau. Iš šių žmonių aš išmokau džiaugtis ir būti atviru“, – sakė M. Stabačinskas.

Laureatui bus įteikta vienkartinė stipendija, kurios vienos vertė – 800 eurų. Praėjusių metų rinkimuose Įsimintiniausia 2019 metų menininku buvo išrinktas režisierius Gildas Aleksa.

Skelbs įsimintiniausią iniciatyvą

Įsimintiniausiu 2020 metų Kauno miesto menininku taip pat pretendavo tapti architektas ir gidas Algimantas Grigas (nominavo VšĮ „Kaunas 2022“), architektai Šarūnas Kiaunė ir Asta Kiaunienė (Lietuvos architektų sąjungos Kauno skyrius), choreografė ir pedagogė Birutė Letukaitė (Kauno šokio teatras „Aura“), režisierius Gytis Padegimas (Nacionalinis Kauno dramos teatras), videomenininkas ir režisierius Marius Paplauskas (Scenos meno kritikų asociacija), šokėja ir choreografė Vilma Pitrinaitė (Šiuolaikinio šokio asociacija), fotomenininkas Donatas Stankevičius (Lietuvos fotomenininkų sąjungos Kauno skyrius), performanso menininkė Vaida Tamoševičiūtė (Galerija „Meno parkas“).

Šįmet Kauno menininkų namai taip pat kvietė rinkti Įsimintiniausią 2020 metų Kauno miesto ir rajono kultūros iniciatyvą. Kandidatus siūlyti galėjo kultūros lauko operatoriai, projektų autoriai ir visi aktyviai kultūra besidomintys entuziastai.

Iš surinktų pasiūlymų sudarytas 30 kultūros iniciatyvų veikusių 2020 metais sąrašas, kuriame pristatyti projektai, sugebėję prisitaikyti prie sudėtingų sąlygų ir įgyvendinti tiek gyvai, tiek virtualiai.

Įsimintiniausia pernai metų iniciatyva taps nominacija, surinkusi daugiausia visuomenės ir specialiai rinkimams sudarytos komisijos balsų. Jai atiteks 800 eurų premija. Nugalėtojas bus paskelbtas jau šį penktadienį, vasario 26 dieną

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA