Įspėja kauniečius apie sukčius: nesu iš naivuolių, bet pripažinsiu, kad prigavo mane | Kas vyksta Kaune

Įspėja kauniečius apie sukčius: nesu iš naivuolių, bet pripažinsiu, kad prigavo mane

Kauno AVPK / Skaitytojo nuotr. / „Kas vyksta Kaune“ montažas

Į naujienų portalą „Kas vyksta Kaune“ kreipėsi kaunietis, kuris per plauką išsisuko nuo jį bandžiusių apgauti sukčių. Skelbimuose pardavinėjęs naują telefoną, už nemažą sumą pinigų, sulaukė susidomėjusio pirkėjo, kuris pasirodė įtartinas ir galimai norintis apgauti. Jo įtarimai pasitvirtino, todėl kreipėsi į žiniasklaidą, jog kiti kauniečiai nebūtų naivūs ir nepakliūtų į piktadarių pinkles. Anot policijos atstovės, sukčiai karantino metu itin suaktyvėjo būtent skelbimuose.

„Pardavinėjau naują telefoną, ir savaitgalį sulaukiau skambučio iš vyro, kuris teigė, kad nori sūnui nupirkti telefoną“, – istoriją pradėjo skaitytojas Tautvydas.

Parduodamas telefonas / Ekrano nuotr.

„Pradžiai skambino iš normalaus telefono, sako atsiųsk sąskaitos numerį, atsiunčiau, sako negavau, kažkas atsitiko su telefonu, siųsk į viberį. Jau tai šiek tiek sukėlė įtarimų“, – istoriją tęsė jis.

Prekę įsigyti norėjęs vyras darė spaudimą, skubino pardavinėjantį kaunietį, todėl vaikinui pradėjo kilti įtarimų dėl galimo sukčiavimo. Esą, vyras net atsiuntė banko apmokėjimo išrašą, jog atrodytų patikimiau.

„Jau lyg neesu iš tų naivuolių, bet prisipažinsiu, kad prigavo mane. Sakė, jog atliko pavedimą ir išrašą net atsiuntė. Iš karto kai atsiuntė pavedimo išrašą, paskambino ir pasakė, kad užsakė kurjerį, o šis jau esą laukia gatvėje paimti telefoną. Prie pavedimo kopijos pridėjo ir asmens tapatybės kortelės nuotrauką, kad būtų patikimiau“, – apie nekaltai atrodančią apgavystę pasakojo kaunietis.

Pasiteiravus kas sukėlė įtarimų ir kodėl vaikinas nusprendė atsisakyti sandorio su galimu sukčiumi, jis teigė, kad išdavė banko išrašo šriftas ir kokybė. Po to, kai Tautvydas nusprendė neatiduoti telefono, vyras darė spaudimą, esą pardavėjas pats bando jį apgauti, kad atliko pavedimą, o prekės jam neatiduoda. Tačiau pinigai sąskaitoje neatsirado ir per ateinančias kelias dienas.

„Spėju, kad iš kalėjimo skambino. Užregistravau šį įvykį e.policijoje, tačiau norėjau atkreipti dėmesį ir kitų gyventojų, kad neliktų apgauti“, – pridūrė kaunietis.

Kauniečiai perspėja apie galimą sukčiavimą / Skaitytojo nuotr.

Susisiekus su Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstove žiniasklaidai, Odeta Vaitkevičiene, ji patikino, jog tokių atvejų fiksuojama ne vienas.

„Informatikos ir ryšių departamento prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos duomenimis, tiek š. m. sausio-spalio mėnesiais, tiek tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais (2019 m.) Kauno mieste užregistruota virš 300 sukčiavimo atvejų, pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 182 str. (sukčiavimas).

Į šią statistiką patenka tiek tokie sukčiavimo atvejai, kaip minėti kauniečio, tiek ir kitokio pobūdžio sukčiavimai (pvz.: telefoniniai sukčiavimai)“, – sakė ji.

O. Vaitkevičienė pastebi, jog ne tik Kaune, bet ir visoje šalyje sukčiavimų atvejų, ypatingai susijusių su pirkimo/pardavimo skelbimais, karantino metu daugėja.

„Kauno mieste, kaip ir didžiojoje šalies dalyje, šiais metais pastebimas sukčiavimo atvejų augimas. Karantino laikotarpiu išaugo tokių sukčiavimų, kaip prekių pirkimas/pardavimas už kurias nesulaukiama atsiskaitymo arba nesulaukiama pirktos prekės, skaičius“, – pasakojo Kauno policijos atstovė.

Ji priminė ir apie neseniai sulaikytą jauną vaikiną, kuris įvairiomis sukčiavimo schemomis apgavo ne vieną gyventoją ir net įmonę.

„Neretai prašoma ir pačių gyventojų pagalbos, kuomet, pavyzdžiui, užfiksuojamas „nusipirktą“ prekę paštomate atsiimantis asmuo. Artimiausiu metu Teismą pasieks ir daugiaepizodė byla, kurioje Kauno miesto Dainavos policijos komisariato pareigūnai išaiškino 18 metų Šakių rajono gyventoją, kuris ne tik pats „pirkdavo“, pateikdamas suklastoto pavedimo išrašus, bet ir „parduodavo“ prekes, kurių neturi“, – apie sulaikytą sukčiavimu įtariamą vaikiną pasakojo O. Vaitkevičienė.

O. Vaitkevičienė pasidalijo ir patarimais, kaip nepakliūti į panašias sukčių pinkles, jog neprarastumėte savo turto.

„Vis labiau gyventojams naudojantis elektronine prekyba, prekes perkant ne fizinėse parduotuvėse, o internetu bei, žinoma, artėjant švenčių metui, kuomet, tikėtina, visi suskubs dovanomis aprūpinti ir artimuosius, gyventojų prašome išlikti budriais ir nelikti patikliais – visada sulaukti, kol už parduodamą prekę iš tiesų gaus pavedimą į savo bankinę sąskaitą, o tam, kad sumokėję pinigus neliktų be prekės – raginame pirkti iš oficialių, patikimų pardavėjų, skirti laiko atsiliepimams ir įvertinimams paskaityti“, – ragino atstovė.

„Visgi, įtarus, kad buvo įvykdyta nusikalstama veika, policijos pareigūnus nedelsiant informuoti skubiu pagalbos telefonu arba pasinaudoti policijos elektroninių paslaugų sistema 112“, – priminė O. Vaitkevičienė.

Dėkojame kauniečiams už tai, kad praneša apie aktualius įvykius. Jei ir jūs norite pasidalinti savo informacija ar nuomone apie Kauno aktualijas, rašykite pasinaudoję spec. forma „Pranešti naujieną“ arba per „Facebook“ puslapio privačias žinutes.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA