A. Veryga žada daugiau tyrimų dėl koronaviruso: gali tekti susimokėti – Kas vyksta Kaune

A. Veryga žada daugiau tyrimų dėl koronaviruso: gali tekti susimokėti

BNS 2020/03/13 15:03

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga žada, kad kitą savaitę turėtų būti sudaryta galimybė daugiau asmenų atlikti tyrimą dėl koronaviruso, tačiau šios galimybės bus ribotos.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga žada, kad kitą savaitę turėtų būti sudaryta galimybė daugiau asmenų atlikti tyrimą dėl koronaviruso, tačiau šios galimybės bus ribotos.

„Bus greičiausiai tokia galimybė, bet bus labai ribota“, – penktadienį per spaudos konferenciją Vilniuje pranešė ministras.

Jis neatmetė, kad bus galima padaryti mokamą tyrimą dėl koronaviruso.

Anot A. Verygos, kitą savaitę specialistai turėtų parengti tokių tyrimų darymo tvarką.

„Kitą savaitę bandysime susidėlioti tokias tvarkas, kad tam tikrose vietose, tam tikruose taškuose būtų galima tuos tyrimus plačiau paimti, bet ne bet kam ir ne bet kaip, o tik laikantis visų saugumo reikalavimų“, – pabrėžė ministras.

Anot jo, sudarant tokią galimybę pirmiausia lems saugumas.

„Pirmiausia, tai turi būti labai saugiau padaryta. Jeigu žmonės įsivaizduoja, kad jie bėgs kurs nors į privačią kliniką pasidaryti tyrimų, tai būtų pati baisiausiai klaida, kurią galima padaryti“, – teigė ministras.

„Jeigu užsikrėtęs žmogus nueis į gydymo įstaigą be jokios apsaugos, jis užkrės personalą, užkrės kitus žmones“, – kalbėjo jis.

Tuo pačiu A. Veryga tvirtino, kad neigiamas tyrimas nereiškia, jog užkrėtusioje teritorijoje lankęsis ar su užsikrėtusiu koronavirusu asmeniu bendravęs žmogus galės nesilaikyti izoliacijos.

„Žmonės, kurie pasidarys tyrimą ir jis bus neigiamas, tai nereikš, kad jie gali bėgioti po prekybos centrus, vaikščioti kur nors, kol nėra ligos simptomų ir užkrėtinėti kitus“, – sakė ministras.

Santaros klinikų Infekcinių ligų centro vadovė Ligita Jančorienė teigė, jog svarstoma dešimtyje savivaldybių įrengti vietas, kur būtų galima paimti tyrimus.

„Diskutavome su ministerija, kad planuojama įrengti dešimtyje savivaldybių laikinas vietas, kur būtų galima saugiau paimti nosiaryklės tepinėlius, nes ne bet kur galime tuos mėginius imti“, – per spaudos konferenciją sakė L. Jančorienė.

„Jei mes identifikuojame žmogų, kuriam įtariam koronaviruso infekciją, iš karto turi įsijungti visas izoliacijos mechanizmas, ir tai nėra paprasta organizuotu, todėl yra planai, kad tokie punktai bus įrengti, ir ten bus galima tiek saugiai paimti tyrimą, tiek saugiai izoliuotis“, – teigė medikė.

Kauno klinikinės ligoninės Infekcinių ligų klinikos vadovė Auksė Mickienė teigė, kad iš užsienio grįžusiųjų noras atlikti tyrimą yra suprantamas, tačiau neigiamas atsakymas toli gražu nereiškia, kad žmogus nėra viruso nešiotojas.

„Tyrimas galbūt šiandien neigiamas, o rytoj ar poryt gali tapti teigiamu“, – sakė medikė.

„Suprantamos priežastys, žmonės nori pasitikrinti, ar jis turi sukėlėją, bet labai svarbios yra saviizoliacijos taisyklės. Tyrimo atlikimas, jei nėra klinikinių simptomų, ir jeigu nerandama patogeno, tas atsakymas reiškia labai nedaug, kaip tik jis gali žmogų atpalaiduoti nuo saviizoliacijos“, – kalbėjo A. Mickienė.

Sveikatos apsaugos ministras taip taip tvirtino, kad galimybės visiems norintiems atlikti tyrimą, vien pagal pageidavimą, tikrai nebus.

„Visi Lietuvoje kosintys ir karščiuojantys niekada negalės pasitikrinti, tai yra nerealus scenarijus ir nekelkim žmonėms tokių iliuzijų“, – sakė ministras.

„Nėra tokios galimybės nei Latvijoj, nei Estijoj, nei kitoj valstybėj, kad kiekvienas žmogus, kuris suslogavo, galės nulėkt kažkur ir pasidaryt tyrimą dėl koronaviruso. Vis tiek turės būti kokia nors rekomendacija – neaiškūs simptomai, gal nuogąstauja, kad lankėsi toj vietoj, kur tokie kontaktai (su užsikrėtusiais – BNS) galėjo būti“, – kalbėjo A. Veryga.

Lietuvos medikus vienijančios organizacijos penktadienį išplatino viešą pareiškimą, kad dėl koronaviruso tiriami turėtų būti visi karščiuojantys ir turintys kvėpavimo takų infekcijos simptomų pacientai, neatsižvelgiant į epidemiologinius rizikos faktorius.

Medikai taip pat siūlo išplėsti testavimą galinčių atlikti įstaigų sąrašą, įtraukiant „visas įstaigas, turinčias pakankamas kompetencijas šiuos tyrimus atlikti“.

Kreipimąsi į šalies valdžios institucijas pasirašė 10 medikus vienijančių organizacijų, tarp jų – Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojų profesinės sąjunga, Lietuvos medikų forumas, Lietuvos medikų sąjūdis bei kitos.

Pasaulinę sergamumo koronavirusu statistiką galima stebėti čia. Naujausiais duomenimis, patvirtintų susirgimo atvejų yra 135 382, iš kurių mirė 4 981 ir 69 645 žmonės pasveiko.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA