Neseniai po ligos atsigavęs A. Gudžius į čempionatą keliauja nusiteikęs kovingai | Kas vyksta Kaune

Neseniai po ligos atsigavęs A. Gudžius į čempionatą keliauja nusiteikęs kovingai

delfi.lt 2019/09/20 09:30
DELFI nuotr.

Lygiai po savaitės Kataro sostinėje Dohoje startuos pasaulio lengvosios atletikos čempionatas, kur Lietuvos rinktinės lyderis 28 metų Andrius Gudžius gins prieš dvejus metus iškovotą titulą. Tačiau tai padaryti jam bus dar sunkiau – prie visų šių metų problemų prisidėjo ir erkės įkandimo „padovanota“ Laimo liga, dėl kurios disko metikas tik prieš porą dienų baigė gerti antibiotikus.

„Šie metai – negyvi metai. Traumos, ligos, nieko čia nepripasakosi, – liūdnai kalbėjo A. Gudžius, priminęs, kad prieš didžiuosius metų startus nemėgsta daug kalbėti. – Be to trečiadienį baigiau gerti antibiotikus, nes buvau pasigavęs Laimo ligą po erkės įkandimo. Porą mėnesių pasikankinau.“

Užpernai pasaulio, o pernai Europos disko metimo čempionu tapęs Vaclovo Kidyko auklėtinis šių metų pradžioje savo galvoje suko aiškiai iškeltą tikslą ne tik treniruotėse, bet ir varžybose įveikti 70 m ribą, tačiau Lietuvos lengvosios atletikos rinktinės lyderio planus visiškai sujaukė nelaimė šeimoje, operacija ir ligos.

Šių metų sausio pradžioje A. Gudžius išgyveno tragiškai žuvusio tėvo Rimanto netektį. Po ilgų svarstymų balandį disko metikas gulėsi ant operacinio stalo – dėl nuolatinių skausmų buvo nutarta pašalinti prieš trejus metus po dviejų stresinių lūžių pėdoje įstatytą plokštelę.

Po priverstinės operacijos A. Gudžius gana greitai grįžo į disko metimo sektorių ir Lietuvos čempionate diską nusviedė 67,73 m. Tačiau, kaip vėliau paaiškėjo, tai buvo geriausias lietuvio šio sezono rezultatas. Rugsėjo pradžioje vykusiame IAAF Deimantinės lygos finale Briuselyje jis liko prizininkų pakylos papėdėje – su 65,19 m užėmė 4 vietą.

„Iš sezono matosi, ne per geriausi metai. Nieko ir nepripasakosi. Aišku, Dohoje kovosiu, o rezultatas? Matysime. Pasirengimo gero nebuvo, sezonas nevykęs, traumos, ligos… Kaip bus, taip bus. Kaposiuosi iki galo vis tiek“, – kovingai nusiteikęs A. Gudžius.

Tuo metu Lietuvos lengvosios atletikos federacijos prezidentas Eimantas Skrabulis, kalbėdamas su DELFI, atkreipė dėmesį, kad lengvaatlečiams sunku išlikti geros sportinės formos, kai sezonas pailgėja dviem mėnesiais.

„Tai pirmas toks istorijoje čempionatas, kurio data nukelta 2 mėnesiais vėliau. Pirmiausiai dėl vietos, kur vyksta čempionatas – Kataras, ten ir šiuo metu 40 laipsnių karščio pavėsyje. Tokiu metu įprastai sportininkai jau skaičiuodavo viščiukus, imdavo trumpų atostogų ir galvodavo apie pasiruošimą kitam sezonui. O dabar esame priversti kalbėti apie vietas ar medalius bei būti geriausios sportinės formos. Sunku, įvertinant, kad kitais metais yra olimpinės žaidynės“, – kalbėjo jis.

„Visi nori laukti sugrįžtant Andriaus su medaliu. Mes taip pat norime, bet puikiai žinome, kad jam šis sezonas buvo labai sunkus. Be visų bėdų dar dėl erkės įkandimo turėjo gerti antibiotikus, kas tikrai nėra geriausias papildas sportininkui. Jis šįmet įvairiose varžybose buvo tarp prizininkų arba labai arti jų. Turime dar savaitę laiko, linkime jam geriausios kloties ir tikime, kad jis pakovos. Ką gali jis padaryti, įvertinant, kad konkurentai metė diską toli? Konkurentai metė toli tam tikru metu. Nė vienas jų negąsdina. Andrius yra pilnas sportinio pykčio pakovoti“, – reziumavo E. Skrabulis.

Vyrų disko metimo kvalifikacija pasaulio čempionate Dohoje vyks rugsėjo 28 dieną, o finalas numatytas rugsėjo 30 dieną. Šio sezono lyderis disko metimo sektoriuje yra švedas Danielis Stahlis, įrankį numetęs 71,86 m.

Antroje vietoje – jamaikietis Fedrickas Dacresas (70,78), trečioje – austras Lukas Weisshaidingeris (68,14 m). A. Gudžius tarp šio sezono geriausiųjų rikiuojasi šeštas (67,73), prieš save dar praleidęs ispaną Loisą Maikelį Martinezą (67,98) ir norvegą Olą Stuneą Isene (67,78).

Dar šios savaitės pradžioje Lietuvos lengvosios atletikos federacija paskelbė, kad į pasaulio čempionatą vyks 11 mūsų šalies atstovų. Tai – A. Gudžius (disko metimas), Airinė Palšytė (šuolis į aukštį), Adrijus Glebauskas (šuolis į aukštį), Liveta Jasiūnaitė (ieties metimas), Edis Matusevičius (ieties metimas), Diana Zagainova (trišuolis), Dovilė Kilty (trišuolis), Živilė Vaiciukevičiūtė (20 km sportinis ėjimas), Marius Žiūkas (20 km sportinis ėjimas), Artur Mastianica (50 km sportinis ėjimas), Monika Bytautienė (maratonas).

17-asis IAAF pasaulio lengvosios atletikos čempionatas rugsėjo 27 – spalio 6 dienomis vyks Kataro sostinėje Dohoje. Per 10 dienų pajėgiausi lengvaatlečiai iš viso pasaulio varžysis 24-iose skirtingose rungtyse. Pirmą kartą planetos pirmenybių istorijoje maratono bėgimas, sportinio ėjimo varžybos vyks naktį, o dėl karščių Katare neliks rytinės sesijos – visos rungtys organizuojamos vakare.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA