Pradės nemokamai dalinti tūkstančius Šeimos kortelių: kas ir kada jas gaus? | Kas vyksta Kaune

Pradės nemokamai dalinti tūkstančius Šeimos kortelių: kas ir kada jas gaus?

delfi.lt 2019/05/22 08:50
Asociatyvi/ R. Tenio nuotr.

Vasarą turėtų būti pradėta dalinti tūkstančiai Šeimos kortelių, kurios leis pasinaudoti tam tikromis nuolaidomis prekėms bei paslaugoms. Kokios tos nuolaidos – vis dar neaišku. Dėl šios iniciatyvos įžvelgiama ir rizikų.

Nuo liepos mėnesio įsigalioja praeitais metais priimtas Šeimos kortelės įstatymas. Jas gaus ne mažiau kaip tris (iki 18 metų) vaikus auginančios šeimos bei neįgalius vaikus auginančios šeimos. Skaičiuojama, kad viso šia naujove galės pasinaudoti apie 63 tūkst. šeimų.

Matoma ir galimų minusų, dėl šios programos gyventojai bus skatinami rinktis vienus verslus vietoje kitų, negalės laisvai apsispręsti, kur išleisti savo pajamas.

Dėl nuolaidų dar tariamasi

Nors pats įstatymas įsigalioja nuo liepos 1 dienos, kaip informuoja Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos ministro patarėja ryšiams su visuomene Eglė Samoškaitė, pačios kortelės tuomet dar neatsidurs šeimų piniginėse. Tuomet turėtų prasidėti jų gaminimas ir platinimas.

„Planuojama, kad fiziškai Šeimos kortelės gausias šeimas ir šeimas, slaugančias neįgalųjį, turėtų pasiekti rugpjūčio mėnesio pabaigoje-rugsėjo mėnesio pradžioje, kai prasideda didžiosios išlaidos, susijusios su mokslo metų pradžia“, – teigiama atsakymuose DELFI.

Kokios konkrečios nuolaidos bus taikomis šių kortelių turėtojams kol kas dar neaišku, nes dar nėra pasirašyti galutiniai susitarimai su nuolaidų teikėjas.

„Nuolaidos gali būti ir transportui, ir maisto prekėms, ir kultūros renginiams, priklausomai nuo galutinių susitarimų su paslaugų teikėjais. Bendrąja prasme, kol neturime parašo, tol neskelbiame.

Šiuo metu yra paskelbtas kortelės gamybos konkursas, vyksta paraiškų vertinimo procedūra. Šią savaitę bus paskelbtas nevyriausybinės organizacijos konkursas kortelės viešinimui, nuolaidų krepšelio plėtrai“, – apie vykstančius procesus informuoja E. Samoškaitė.

Teigiama, kad nuolaidas šių kortelių turėtojams galės teikti tiek vieši, tiek privatūs verslai.

„Šeimos kortelė startuos su pradiniu nuolaidų krepšeliu, tačiau laikui bėgant krepšelis plėsis – už tai bus atsakinga konkursą laimėjusi nevyriausybinė organizacija. Panašiu principu nuolaidų sąrašas plėtėsi ir kitose valstybėse, kurios turi panašaus tipo korteles gausioms šeimoms“, – komentuojama DELFI.

Šeimai priklausys viena nemokama kortelė ir ja galės naudotis visa šeima. Jei ta pati šeima norės įsigyti ir antrą kortelę, pastarąją turės užsisakyti atskirai. Šiuo metu planuojama, kad Šeimos kortelės bus siunčiamos „Lietuvos paštu“. Taip pat dalis kortelių bus išdalintos šeimoms skirtuose renginiuose.

Taip pat planuojama, kad kortelė turėtų veikti visoje Lietuvoje, tai yra šeimai persikeliant iš Klaipėdos, Šiaulių ar kito miesto, ta pačia kortele ir nuolaidomis ji galės pasinaudoti ir kitame mieste.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija informuoja, kad Šeimos kortelių gamybai, mobiliosios šeimos kortelės programos sukūrimui, specialaus ženklo „Šeimos kortelė“ sukūrimui ir gamybai, šeimos kortelių platinimui ir informacijos apie ją sklaidai 2019 metais numatyta skirti 184 tūkst. eurų.

Ekonomistas: žmonės turi laisvai spręsti, kur leisti pinigus

„Luminor“ vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas patikina, kad tokių praktikų tikrai prigalvota ir kitose šalyse, tačiau jo nuomone, nors pats tikslas ir geras, pasirinkta priemonė – netinkama. Ekonomisto teigimu, daug geriau būtų padidinti vaiko pinigus arba sumažinti darbo mokesčius, kad paprasčiausiai šeimos gautų didesnes pajamas ir laisvai galėtų apsispręsti, kur tuos pinigus išleisti.

„Tai politiškai populiarus žingsnis, tačiau jis apriboja namų ūkių pasirinkimo laisvę. Jeigu yra iššūkis dėl žemų pajamų, tai tikslingiau didinti tų šeimų pajamas, o ne dirbtinai mažinti jų išlaidas tam tikroms prekėms ir paslaugoms, siūlant lengvatas ir tuo pačiu iškreipiant rinką, didinant biurokratinį aparatą ir apribojant laisvą pasirinkimą. Nemanau, kad visoms prekėms ir paslaugoms tos nuolaidos bus taikos, jei taikomos ir bus, tai nebus vienodos. Iš esmės tai iniciatyva, kuri artina Lietuvą ne prie gerovės valstybės, o prie geros valstybės.

Gyventojus daro priklausomus nuo valdžios, mažina savarankiškumą. Be abejo didina biurokratinį aparatą, nes tokių sistemų išlaikymas ir sukūrimas brangiai kainuoja.

Žymiai tikslingiau būtų išmokėti didesnius vaiko pinigus, jei toks poreikis matomas. O šiuo atveju pririšama prie valstybės aparato, formuojamas išlaikytinių mentalitetas“, – teigia ekonomistas.

Anot jo, taip pat sukuriama papildoma erdvė pasireikšti korupcijai, kuomet vieni turės galimybę teikti nuolaidas ir taip pritraukti daugiau vartotojų, o kiti ne.

„Žmogus įspraudžiamas į tam tikrus rėmus, iš kurių jam vėliau yra pakankamai sudėtinga išsivaduoti. Tos šalys, kurios įspaudžia į tokius siauresnius rėmus, sukuria geros valstybės modelį, kuomet santykis tarp visuomenės ir valdžios tampa panašus į Pietų Europos valstybes – aibė lengvatų ir ribojimų. Kai pradedi vėliau judinti tą avilį, daug sunkiau būna išjudinti. Tuomet visa ekonomika kaip kreivų veidrodžių karalystė atrodo, nes verslas konkuruoja ne prekių ir paslaugų gerumu, o ar turi kokią nuolaidą iš valdžios“, – teigia jis.

Ž. Mauricas taip pat tvirtina, kad nėra gerai, jog Šeimos kortelė skiriama pagal vaikų skaičių.

„Kuo geri vaiko pinigai – neturi ir negauni, pririšta prie vaiko. O čia prie vaikų skaičiaus: turėjai tris, vienas pilnametis tampa, tada kyla klausimas, kada nutraukia tą kortelę. Gali skyrybų atvejis būti, vienas pas vieną, kiti pas kitą, atsiranda papildomų niuansų, kurie trukdys laisvai priimti sprendimus. Esu didelis skeptikas tokių iniciatyvų, o jei yra mažų pajamų problema, čia tą tikėtina ir bando spręsti, tai tada tą ir spręskime, didinkime pajamas. O sprendžiama per kitą galą. Tikslas yra geras, bet ėjimas link tikslo yra per aplinkui.

Reikia ir per darbo užmokesčio mokesčius, ir per vaiko pinigus spręsti. Jei skurstančiųjų skaičių daugiavaikėse šeimose norima sumažinti, tai reikia didinti jų pajamas ir tiesiogiai spręsti problemą, o ne bandyti eiti tiesiai per aplinkui. Tai daug galima prigalvoti – kompensuoti komunalines išlaidas, viešojo transporto bilietus, automobilį nupirkti, tai visko iki begalybės galima prigalvoti. Esmė – mažos pajamos, bet jei jos mažos, tai reikia jas didinti“, – mano ekonomistas.

Iniciatyvą mato kaip galimybę verslui

Nacionalinės šeimų ir tėvų asociacijos (NŠTA) pirmininkė dr. Violeta Vasiliauskienė teigia, kad ši idėja, kaip paramos daugiavaikėms šeimoms priemonė, yra vertinama teigiamai.

„Manome, kad mūsų visuomenėje tikrai nepakankamai vertinama tai, ką visuomenei duoda tris ir daugiau vaikų auginančios šeimos. Nemanome, kad kortelė supriešins gyventojų grupes. Prekybos tinklai turi nuolaidų programas senjorams, ir visiems suprantama, kad tai yra mažesnių pajamų gyventojų grupė. Daugiavaikėje šeimoje dažnai vienas dirbantysis išlaiko šešis ar septynis asmenis, ir tam tikro dėmesio parodymas yra visuomenės solidarumo ženklas“, – DELFI komentuoja V. Vasiliauskienė.

NŠTA pirmininkė teigia, kad kortelė – galimybė verslui pasiekti daugiau vartotojų ir parodyti, kad rūpinasi šeimomis bei vaikais.

„Jei šeimos kortelės turėtojams verslininkai pasiūlytų nuolaidas, jie gautų daugiau klientų. Šeimai, turinčiai tris, penkis, šešis vaikus pagal dabartinę kainodarą sudėtinga apsilankyti baseine ar kino teatre. Realiai verslui tai nebūtų tokios didelės papildomos išlaidos, o tuo pačiu jie gautų daugiau vartotojų“, – mano ji.

Tačiau nepritaria minčiai, kad bus suvaržomas šeimos pasirinkimas, kokias paslaugas, prekes ir iš kur reikės rinktis.

„Nemanome, kad Šeimos kortelė bus paramos šeimai forma. Tai daugiau galimybė verslui atrasti ir pritraukti savo klientą. Dėl finansinės paramos šeimai, tiesioginės, ar per mokestines lengvatas, – tai jau būtų atskiros diskusijos vertas klausimas. Finansinė parama šeimoms tikrai yra reikšminga priemonė, padedanti šeimoms turėti daugiau vaikų“, – atsakė ji, pasiteiravus, kaip būtų vertinamas ekonomisto siūlymas vietoje kortelės didinti vaiko pinigus arba mažinti dirbančiųjų mokesčius.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA