Meilės ritualai – ne tik žmonių, bet ir gyvūnų pasaulyje | Kas vyksta Kaune

Meilės ritualai – ne tik žmonių, bet ir gyvūnų pasaulyje

Organizatorių nuotr.

Šv. Valentino dienos proga apdovanojame savo mylimus žmones ypatingu dėmesiu, gėlėmis ir dovanomis. O ar kas panašaus vyksta gamtoje? Kaip atrodo jausmų demonstravimas gyvūnijos pasaulyje? Ar zoologijos sode gyvūnai taip pat siekia sužavėti savo antrąją pusę, ar skiria jai ypatingą dėmesį?

Stebint gyvūnus, jausmų galime išvysti įvairiausių. Mums lengviausiai suprantami: išgąstis, pyktis, susierzinimas, bet šiltų jausmų taip pat yra. Kaip žmonių gyvenime, taip ir gyvūnų pasaulyje, nėra viskas taip paprasta, reikia įdėti daug pastangų, kad pavyktų atkreipti dėmesį ir užsitarnauti palankumą.

Patys garsiausi jausmų demonstruotojai – paukščiai. Atėjus pavasariui visi girdime šių giesmininkų meilės dainas. Bet ne vien dainomis patinėliai stengiasi sužavėti damas. Kai kurių rūšių atstovai yra puikūs šokėjai. Plačiai žmonių pasaulyje paplitęs posakis „sparną rėžia“ atkeliavo būtent iš paukščių gyvenimo. Tokie paukščiai kaip povai, patraukti patelės dėmesį stengiasi ryškiaspalvių plunksnų vėduokle, vaikščiodami aplink patelę ir demonstruodami save.

Yra tokių paukščių rūšių, kurios neapdovanotos nei puikiu balsu, nei ryškiaspalvėmis plunksnomis, bet patraukti patelę į savo pusę stengiasi ne mažiau žaviais būdais – dovanomis. Baltosios pelėdos patinėlis, rodydamas palankumą patelei, neša jai savo sumedžiotą grobį, taip tikėdamasis užkariauti jos širdį.

O gyvatės dėmesį rodo labai švelniai. Pavyzdžiui, paprastasis smauglys meiliai glaustosi prie patelės, siekdamas jos dėmesio. Varlių kurkimą visi esame girdėję, o ar galima būtų pagalvoti, kad varlė gali čiulbėti kaip paukštelis? Medlaipės gali. Patinėlis, siekdamas patelės, suranda pačią tinkamiausią vietą dėti ikriukus ir ten, čiulbėdamas kviečia patelę.

Net ir nebylių žuvų pasaulyje galime pamatyti, kaip patinėlis, mosuodamas uodega ir pelekais, stengiasi atkreipti patelės dėmesį. O patys mažiausi mūsų planetos sutvėrimai – vabzdžiai, taip pat turi metodus antrosios pusės paieškose. Vieni vilioja kvapais, kiti, kaip antai Madagaskaro tarakonai, šnypšdami grumiasi tarpusavyje.

Gyvūnijos pasaulyje meilės ritualai ypač svarbūs. Apie juos daugiau sužinoti galės kiekvienas, atkeliavęs į Kaune esantį Lietuvos zoologijos sodą vasario 14–19 dienomis, kur vyks renginys „Nematoma tampa matoma. Terariumo savaitė“. Čia gyvūnų prižiūrėtojai papasakos visas įdomybes ir keistenybes apie terariumo ir insektariumo gyventojus, kurių įprastai lankytojai nemato.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA