Senasis Kaunas: miesto išmurzinimas – komedija | Kas vyksta Kaune

Senasis Kaunas: miesto išmurzinimas – komedija

"Lietuva senose fotografijose" nuotr.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ tęsia straipsnių ciklą, kuriame pateikiamos svarbios XX amžiuje tą dieną spaudoje paskelbtos naujienos (kalba netaisyta), kurias pavyko išsaugoti Architektūros ir Urbanistikos tyrimų centro komandai. Vasario 9-ąją 1923-aisiais spaudoje rašyta apie Kauno išmurzinimą.

„Kauno iškabų apibjaurinimas, kol kas nežinomų dar asmenų, naktį į vasario 4 d. padarytas, sukėlė Kaune nepaprasto triukšmo. Miesto taryba asignavo nusiprausimui 5000 litų, laikraščiai atspausdino straipsnių, filosofai padarė visą eilę iš to hipotezių, išvadų ir pesimistinių Lietuvos Respublikai pranašavimų. Ministeriai rašinėja grąsinančius aplinkraščius. Matyt, daug kas randa tame ko tai labai svarbaus ir pavojingo.

Mūsų nuomone, tas atsitikimas nėra toksai tragingas ir nevertas to triukšmo, kurį yra sukėlęs; nevertas net tų 5000 litų, kuriuos Kaunas jam paskyrė.

Dažai, kuriais buvo iškabos užteptos, pasirodė menkos rūšies ir be 5000 litų paprastu būdu nuimami. Tai jau kažikurie piliečiai ir padarę be nepaprastų išlaidų.

Darbas, greičių greičiausiai, yra padarytas kokios tai jaunuolių išdykėlių organizacijos. Priemonių tam ypatingų turbūt nereikėjo. Galėjo užtekti teptuko ant ilgo smaigo ir dažų kibiro.

Ar prisidėjo prie to valdžia, kaip spėja advokatas O. Finkelšteinas, labai abejotina.

O ką rašė „Lietuvoj“ „žmogu“, tai yra nesubrendėlio išsišokimas ir viskas, nors ir oficioze. Atsitinka taip kartais ir valdžios laikraščiui. Ką padarysi?

Kai kas tuos šposus net nusifotografavo. Galima laukti, kad bus padarytos klišės ir pasirodys tų išdykėlių darbų atvaizdas net užsienio spaudoj Lietuvos nenaudai, kaipo „tikras“ ženklas didžiausių Lietuvos tautinių mažumų persekiojimą. Tai ir čionai bus turbūt irgi labai perdėta.

Žinoma, kad negalima pagirti panašių pasielgimų, nes jie yra neskanūs, nekultūringi ir bereikalo kelia piliečių malkontenciją. Nuo mūsų jaunuolių (jei jie tai yra padarę) nelaukta jokių ekscesų.

Bet iš kitos pusės, nepagirtini ir tie subrendč jau piliečiai, kurie duoda tokiems atsitikimams per didelę kainą.

Kartu jaunuomenės diktatūros šalininkams tai yra dar vienas pavyzdys, į kokias formas tokia diktatūra išsilieja.

Reikia laukti, kad kaltininkai bus surasti ir patraukti atsakomybėn. Tada, labai yra galimas daiktas, šaukiama dabar tragedija pavirs maža komedija, neverta to parako, kuris buvo išeikvotas. Savo keliu neleistinas pasielgimas ir mūsų milicijos, kuri arba miegojo, arba nežinia kodėl nesugebėjo išdykėlių sulaikyti.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA