Senasis Kaunas: kokie darbai dirbami Kauno sunkiųjų darbų kalėjime? | Kas vyksta Kaune

Senasis Kaunas: kokie darbai dirbami Kauno sunkiųjų darbų kalėjime?

"Lietuva senose fotografijose" nuotr.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ tęsia straipsnių ciklą, kuriame pateikiamos svarbios XX amžiuje tą dieną spaudoje paskelbtos naujienos (kalba netaisyta), kurias pavyko išsaugoti Architektūros ir Urbanistikos tyrimų centro komandai. Sausio 30-ąją 1926-aisiais „Lietuvos žinios“ aprašė, kas yra dirbama Kauno sunkiųjų darbų kalėjime.

„Kalėjimo administracijos nusistatyta kaip galima plačiau sunaudoti esamoji darbo jėga, todel kiekvienos specialybės žmonėms stengiamasi surasti atpatinkamo darbo, o taip pat gabesniuosius kalinius mokyti amatų. Tam tikslui kalėjime yra daug ir gerai įtaisytų dirbtuvių. Plačiausiai pastatyta stalių dirbtuvė. Čia ir medžiagos parengimas atliekamas vietoj. Yra didelė medžiagos džiovykla.

Stalių dirbtuvėms pastatytas didelis atskiras namas. Įtaisymai moderniški, ypač medžiagos paruošiamajam skyriuj, kuriam atliekami abliavimo, tašymo, gręžimo ir kitokie pirminiai stalių darbai.

Iki šiol gaminta viskas sulig užsakymais. Toks darbas, dirbtuvių vedėjo žodžiais, esąs neproduktingas ir manoma įvesti kitokia darbo sistema: pradėti gamyba rinkai. Kalėjimų dirbtuvių gaminiai del savo pigumo ir kokybės mūsų rinkoj vietos rastų.

Siuvykloj mažiau darbininkų. Aprūpina daugiausia kalėjimo reikalus, bet priimami ir užsakymai. Esama labai gerų siuvėjų. Šiuo tarpu pradedama siūti nauja kalėjimo tarnautojos uniforma.

Kurpių skyriuj darbininkų daugiau. Čia ne tik aprūpinami kalėjimo reikalai, bet ir užsakymų turima. Dirbami įvairūs apavai. Kalvių ir šaltkalvių dirbtuvės aprūpina daugumoj tik kalėjimo reikalus. Bet čia esama gerų specialistų, užtat neatsisakoma nuo atpatinkamų stambesnių užsakymų.

Visai atskirai stovi namai, kur gyvena moterys ir yra jų dirbtuvė. Dirbtuvėj dirba nedaug, bet užtat įvairų moterišką darbą, kaip siuvimas, mezgimas kojinių, juostų ir kitokių daiktų. Yra užsakymų, dirbama šis tas ir rinkai, bet daugumoj gaminama kalėjimui.

Atskirose kamerose yra dar trys dirbtuvėlės, kuriose gaminama įvairūs papuošalai, laikrodžiams retežėliai ir kitoki dailūs mažmožiai iš ašutų ir pinama dėžutės, pintinėlės iš šiaudų. Ten darbuojasi po 3-4 darbininkus, kurie ten pat ir gyvena. Kitoj kameroj yra baldų dirbtuvėlė. Juos ten pinte pina iš plonų vytinėlių, taip pat dirba iš medžio. Yra ir tapybos skyrius, kuriam dirba tapytojai savamoksliai. Bendrai visose dirbtuvėse dirba apie 250 žmonių.

25 nuoš.uždarbio tenka amatininkui; tačiau į rankas jis gauna tik pusę tos sumos, už kurią įsigyja sau reikalingų daiktų. Kita pusė eina į tam tikrą fondą, iš kurio atbuvęs bausmę ir apleisdamas kalėjimą žmogus gauna visą sutaupytą sumą. Paskutiniuoju laiku kalėjimo stalių dirbtuvės pradeda apsiimti namų statymo taip vadinamą „baltąjį darbą“, t.y. įtaiso duris, langus ir t.t. Netrukus manoma apsiimti statyti ir namus.

Kad sunaudojus paprasto darbo jėgą, apsiimama atlikti visoki užsakymai. Iš kai kurių įmonių pasiimta maišai lopyti ar siūti. Bendrai, dabar kalėjimo administracijos susirūpinta visas darbas organizuoti taip, kad galima būtų patraukti darban kuo daugiau kalinių. Užtat ten pat prie kalėjimo įtaisyta kalėjimo dirbtuvių kontora, kur galima paduoti užsakymai, pamatyti gaminių pavyzdžiai ir t.t.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA