Senasis Kaunas: pasikalbėjimas su miesto burmistru | Kas vyksta Kaune

Senasis Kaunas: pasikalbėjimas su miesto burmistru

"Lietuva senose fotografijose" nuotr.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ tęsia straipsnių ciklą, kuriame pateikiamos svarbios XX amžiuje tą dieną spaudoje paskelbtos naujienos (kalba netaisyta), kurias pavyko išsaugoti Architektūros ir Urbanistikos tyrimų centro komandai. Sausio 4-ąją 1932-aisiais „Lietuvos žinios“ išspausdino pasikalbėjimą su Kauno miesto burmistru.

„P. Pikčilingis šeštadienį priėmė spaudos atstovus ir painformavo apie savivaldybės darbo planus ir kitus Kauno savivaldybės reikalus.

Pajamų šaltiniai ir biudžetas.

– Pirmoje eilėje savivaldybei stovi kategoriškas klausimas – finansai.

Per paskutinius dvejus metus Kauno m. savivaldybės didelė trobesių statyba, vandentiekis ir kanalizacija, o be to, intensyvūs gatvių grindimo darbai buvo dirbama trumpalaikiu kreditu. Dabar, ekonominio rkizio metu, tų paskolų grąžinimo terminus sunku pratęsti. Delto ir ką nauja dirbant tenka neužmiršti skolų ir savivaldybės finansinio pajėgumo. O 1932 m. biudžetan maža tėra įtraukta naujų darbų, tačiau tas nereiškia, kad savivaldybė būtų nustojus iniciatyvos tęsti toliau tuos darbus. Didelio dėmesio kreipiama į pajamų šaltinius. O jei pavyks konstatuoti, kad gali būt naujų pajamų, arba numatytos pajamos paūgės, tai miesto tvarkymo darbai bus tęsiami intensyviu tempu.

Ar pateisinamas etatų didinimas.

– Pirmoj eilėj ieškau priemonių savivaldybės tarnautojų ir laisvai samdomų visokios rūšies tikslingumui įvesti.

– Be to, specialaus dėmesio kreipiu savivaldybės užpirkimams ir atskaitomybei. Tam reikalui irgi įsteigta referentūra.

Elektros klausimas.

Jei stotis pasiūlys tokias išpirkimo sąlygas, kad stoties kaina bus artima realinei jos vertei, tai tada bus galima susitarti.

Tarybos nutarimą stotį išpirkti vid. reikalų ministeris jau patvirtinęs.

Ar statyt savivaldybė pigius butus.

– Butų nuomos sąlygos, sko p. Pikčilingis, – nežiūrint butų padaugėjimo, iki šiolei tebėra nenormalios.

– Aš pavedžiau savivaldybės inžinieriams, – sako burmistras, – padaryti bendrais bruožais projektą tokių namų, kuriuose būtų butai su atpatinkamais patogumais gyvent šeimoms ir kaštuotų mėn. 30 lt. ir kad vis dėlto tos pajamos padengtų namų išlaikymo išlaidas, amortizaciją ir duotų procentą nuo įdėto kapitalo. Pagal padarytą projektą, namas būtų mūrinis, 4 aukštų, butai – po 1 kambarį ir virtuvė, bet buto talpumas 40 mtr.

Autobusai.

-Autobusų leidimai yra pasibaigę 1931 m. gruodžio 31 d., tačiau buv. miesto valdyba autobusininkams koncesijas, tam tikromis sąlygomis, buvo pažadėjus dar vieneriems metams pratęsti. Tačiau del pasireiškusio mieste autobusams kursuojant nenormalumo, rimtai studijuojamas klausimas, ar nevertėtų savivaldybei miesto autobusų susisiekimą paimti į savo rankas.

Užmiestės autobusų stotį

Norima įsteigti modernišką: įtaisyti dirbtuves, gerą garažą. Bet tas kaštuotų apie 900.000 lt. Šis reikalas tiriamas.

Mieste greitu laiku numatoma esą atidaryti naują autob. liniją nuo Pašto iki „Maisto“, Autobusai greičiausiai būsią leidžiami Kanto gatve.

Funikulierius.

Funikulieriaus antras vagonas būsiąs pastatytas iki sausio 25 d. Antrą vagoną pastatant funikulierium susiekimas 7 d. būsiąs nutrauktas.

Bedarbių klausimas.

1932 m. bedarbiams paskirtas 200.000 litų.

Tuo reikalu buvę tartasi su valdžia, bet valdžia atsakius, kad šiame reikale savivaldybei maža tegalinti padėti. Dabar prie viešųjų darbų dirba apie 130 bedarbių. Prie viešųjų darbų dabar priimami tik tie bedarbiai, kurie turi dideles šeimas ir būtinai reikalingi uždarbio ir tik nuolatiniai Kauno miesto gyventojai.

Iš kaimų atėję Kaunan bedarbiai savivaldybėje darbo negauna.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA