Darželyje galimai apsvaiginto mažamečio bylos tyrimas įgauna pagreitį | Kas vyksta Kaune

Darželyje galimai apsvaiginto mažamečio bylos tyrimas įgauna pagreitį

R. Tenio nuotr.

Penktadienį Kauno apylinkės prokuratūroje suteikta daugiau informacijos dėl Kauno lopšelyje-darželyje „Bitutė” galimai medikamentais apsinuodijusio mažamečio tyrimo.

Penktadienį teisme, tyrimui vadovaujanti Kauno apylinkės prokuratūros prokurorė Renata Oželienė teigė, kad kreipiasi nemažai žmonių, kurie dalinasi informacija, susidomėjimas didelis, aktyviai vyksta tyrimas, tačiau kol kas atskleista tik dalis informacijos.

Tiriamos kelios versijos

„Šiandien tiriame kelias versijas: neatmestina ir versija, kurią toksikologai pateikė kaip galimybę, kad reakcija, kuri Kauno klinikose spalio 26 d. buvo stebima vaikui atlikus šlapimo testą – galėjo kilti dėl vadinamojo falš sindromo, yra galimybė, kad ir kiti medikamentai, naudoti anksčiau, galbūt parodė tokią reakciją vaiko organizme”, – aiškino R. Oželienė.

Tad ji linkusi susilaikyti nuo neginčijamo fakto, kad vaikas vaistus gavo būtent darželyje. „Tokių duomenų šiandien neturime, tokia versija grindžiama vaiko mamos versija, kad tik ten vaikas galėjo gauti vaistų, kuriuos Kauno klinikos įvardija kaip raminamuosius iš benzodiazepinų grupės”, – teigė pašnekovė.

Beje, prokurorė patikslino, kad tai ne vaistai, o vaistų grupė, kuriai priskiriami 155 preparatai.

Kratos metu rado vaistų darželyje

R. Oželienė informavo, kad darželyje buvo atlikta krata, jos metu pedagogai pateikė savo rankines, visose trijose rankinėse policijos pareigūnai rado medikamentų, jie buvo pakuotėse ir krepšeliuose, šiuo metu vaistai tiriami. Iš pirminių ekspertų pranešimų turima duomenų, kad yra vaistų, kurie priklauso benzodiazepinų grupei.

„Kokie tiksliai tai vaistai – ekspertai išvadų kol kas nepateikė”, – patikslino prokurorė.

Ji informavo, kad byloje paskirtas ne vienas cheminio pobūdžio tyrimas, kurie užtrunka dėl cheminių procesų. Kartais tokie tyrimai atliekami iki pusės metų, nes yra kompleksiniai. „Dėl vaistų tirti ir patys darbuotojai”, – sakė R. Oželienė.

Iškart po apklausos patikrintos visos auklėtojos, jų mėginiai išsiųsti tyrimams, aiškinamasi, ar išlikę vaistų pėdsakai, laukiama rezultatų: „Mums sukėlė įtarimą, kad darbuotojos darbo vietoje turi nemažą kiekį vaistų, tačiau jos teigia, kad tai medikų išrašyti vaistai jų pačių naudojimui, kuriuos privalu naudoti. Tie vaistai yra įvairaus stiprumo ir jų poveikis išlieka nuo 9 val. iki paros laiko”, – teigė R. Oželienė.

Ji pridūrė, kad vaiko artimos aplinkos asmenys taip pat yra tikrinami, buvo atliktos kratos vaiko namuose.

Įtarimai niekam nepareikšti

Tyrėja atskleidė, kad kol kas įtarimai niekam nepareikšti, kaip specialiosios liudytojos apklaustos dvi auklėtojos ir auklėtojos padėjėja.

Vėliau buvo darytas darželyje ugdomų tėvų susitikimas, trys tėvai norėjo patikrinti vaikus ir buvo atlikti tyrimai ir jiems, pasak prokurorės, dauguma tėvų kategoriškai atsisakė tikrinti savo vaikus, jiems esą, vaikų būsena įtarimų nesukėlusi, pretenzijų jie neturi.

Kauno miesto Žaliakalnio policijos komisariato Kriminalinės policijos viršininkas Stanislovas Zaikinas teigė: „Spalio 27 d. Žaliakalnio policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas, gautas pranešimas iš LSMU Kauno klinikų. Klinikose tyrimo metu nustatyta, kad vaiko organizme rasta benzodiazepino – psichotropinės medžiagos, kuri veikia nervų sistemą. Kadangi tyrimas išskirtinis, sudaryta speciali ikiteisminio tyrimo grupė.”

Anot jo, iki šiol apklausta keliasdešimt asmenų: tėvų, medikų ir kt. Tą pačią dieną, kai pradėtas tyrimas, buvo atlikta krata ugdymo įstaigoje, tada pasiūlyta darželio personalui pateikti turimus medikamentus, juos jis noriai pateikė.”

Auklėtojų veikla skundėsi ir anksčiau

Prokurorė R. Oželienė informavo, kad į ją kreipėsi viena mama, kuri pastebėjo prieš kelerius metus mačiusi, kaip šio darželio auklėtojos duoda vaistų vaikui. Paaiškėjo, kad vaistų davimą inicijavo patys tėvai. Pedagogai dėl to buvo nubausti, nes toks elgesys neleistinas.

Tyrimo metu gauta ir daugiau laiškų, kuriuose teigiama, jog tėvai irgi pastebėjo vaikų mieguistumą.

Istorija prasidėjo spalio pabaigoje

Kaip skelbta anksčiau, spalio 26 d. į Kauno klinikų vaikų Skubios pagalbos skyrių, iš vaikų darželio „Bitutė” mama atvežė 2 m. berniuką, kuris, kaip įtarta, buvo apsvaigintas psichotropinėmis medžiagomis.

Atlikus tyrimą vaiko organizme rasti benzodiazepinai – receptiniai vaistai, skirti gydyti nerimą, miego sutrikimus, sujaudinimo būsenas, depresiją, įvairius funkcinius psichosomatinius negalavimus.  Anot medikų, šis medikamentas slopina centrinę nervų sistemą. Vaikas sekančią dieną išleistas namo.

Vaiko mama įsitikinusi, kad vaikui vaistai buvo duoti darželyje, lopšelio-darželio „Bitutė“ vadovybė kaltinimus kategoriškai neigė. Anot prokurorės, šio tyrimo vidaus tvarkos taisyklėse nurodyta, kad pedagogai negali vartoti vaistų, tačiau nėra nustatyta, kad negali vaistų būti.

Apie įvykį Klinikų medikai informavo policiją. Šiuo metu vyksta ikiteisminis tyrimas pagal LR BK 140 str. 3 d. – dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo. Už tai gresia iki 2 metų laisvės atėmimas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA