Senasis Kaunas: apie zoologijos sodą | Kas vyksta Kaune

Senasis Kaunas: apie zoologijos sodą

"Lietuva senose fotografijose" nuotr.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ tęsia straipsnių ciklą, kuriame pateikiamos svarbios XX amžiuje tą dieną spaudoje paskelbtos naujienos (kalba netaisyta), kurias pavyko išsaugoti Architektūros ir Urbanistikos tyrimų centro komandai. Rugpjūčio 9-ąją 1938-ais metais „Lietuvos aidas“ aprašė zoologijos sodą.

„Nors Zoologijos Sodas, palyginti, atidarytas dar ne taip seniai, tačiau ji jau spėjo atlankyti apie 10.000 žmonių, kurių tarpe buvo nemaža svečių ir iš kitų valstybių. Nuo sodo atidarymo iki šiam laikui į Mickevičiaus slėnį buvo atgabenta dar apie 40 įvairių žvėrių ir paukščių. Dabar ten visokių gyvių jau yra daugiau kaip 100. Daugumas sparnuočių jau apsiprato su naujomis gyvenimo sąlygomis ir Mickevičiaus slėnyje jaučiasi visai gerai. Tačiau kai kurie žvėrys vis dar dairosi į tankumynus arba, pamatę, daugiau žmonių buva neramūs. Daugiausia vargo prižiūrėtojai turi su nemaža vilkų šeima. Viename narve apgyvendintas senis, o gretimame 4 jauni vilkiukai. Jie labai rajūs ir jam sukandžiojo ranką. Prižiūrėtojas, atnešęs mėsgalių, pradėjo juos imti iš pintinės ir mėtyti po narvą. Vienas vilkiukas, stebėjęs prižiūrėtojo judesius ir pamatęs, kad žmogus iš narvo išsineša mėsgalių, puolė jį iš šono ir gana pavojingai įkando į alkūnę. Dabar tasai vilkų maitintojas su žvėrimis daugiau atsargesnis.

Už 8-10 m nuo plėšriųjų žvėrių narvų mikliai bėgioja gausi kralikų šeima. Jų tarpe sukinėjasi kiškis. Nors šis graužikas labai panašus į kralikus, tačiau su pastaraisiais nesibičiuliauja. Kai prie kiškio pribėga rudas kralikas, tai žvėrelis pašoka kelis šuolius ir po narvą vaikščioja vienas.

Zoologijos Sode jau yra ir pardavėjų. Vieni laiko ledus, kiti paukščiams ir žvėrims įvairių gardumynų. Mat, daugis mažųjų labai mėgsta iš savo rankų maitinti stirniukus, voveraites ir kt. žvėrelius ar sparnuočius.

Prie briedžiukų ir elniukų darbų telkiasi daugiausia žiūrovų. Atgabenti gegužės mėn. į Mickevičiaus slėnį briedžiukai jau gerokai paūgėjo. Jie dabar beveik dvigubai didesni nei birželio mėn. pradžioje.

Šiuo laiku greta elniukų daržo pradėta dirbti baseinai ir patalpos, kur numatoma apgyvendyti nutrijos, udros, bebrai ir ruoniai. Be to, Zoologijos Sode netrukus pradedamos statyti paukščiams ir žvėrims žiemos patalpos. Tuo tarpu Zoologijos Sodo vadovybė stambesnių žvėrių iš užsienių dar nepirks, nes jiems dar nėra pastatytų patalpų. Pirmiausia numatoma įsigyti savo krašto žvėrių ir paukščių. Tuo reikalu susitarta su miškų administracija, ir kai kurie jaunikliai gyviai, kuriuos sugauna tarnautojai, atsiunčiami į Mickevičiaus slėnį. Zoologijos Sodo vadovybė numačiusi artimiausiu laiku įsigyti: šernų, elnių, danielių, briedžių (patinų), kiaunių, bebrių, lūšių, žebenkščių, šermuonėlių, o iš sparnuočių šiuos: sakalų, erelių, pelėdų, didžiųjų apuokų, kurtinių, tetervinų, virbių, putpelių, kurapkų, baublių (vienas jau yra atgabentas į Mickevičiaus slėnį), ančių, žąsų, ir kitų.

Taigi, netrukus Zoologijos Sodas jau turės didesnę dalį mūsų krašto žvėrių ir sparnuočių pavyzdžių.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA