Atidedamas naujo administracinių nusižengimų kodekso įgyvendinimas | Kas vyksta Kaune

Atidedamas naujo administracinių nusižengimų kodekso įgyvendinimas

R. Tenio nuotr.

Administracinių nusižengimų kodekso (ANK) įsigaliojimas nukeltas beveik metams – nuo balandžio 1-osios iki kitų metų sausio 1-os dienos.

Tokį sprendimą priėmė Seimas 97 parlamentarams balsavus už ir vienam susilaikius. Seimas buvo priverstas penktadienį surengti nenumatytą posėdį, kad atidėtų naujo Administracinių nusižengimų kodekso ir kitų lydinčiųjų teisės aktų įsigaliojimą.

Parlamentarai dėl to kaltino vidaus reikalų ministrą Saulių Skvernelį, kad jis nesugebėjo pasirengti naujojo kodekso įsigaliojimui, ministras tuo tarpu tvirtino, jog kodekso įsigaliojimą teko atidėti, nes trūko lėšų Administracinių teisės pažeidimų registrui modernizuoti.

„Reikalingi papildomi finansai registrui modernizuoti. Finansai nebuvo skirti. (…) Tai ne tik registro modernizavimas, tai iš esmės naujo sukūrimas. Pinigai 2015 metais nebuvo skirti, nors įrodinėjome, kad reikia“, – aiškino S.Skvernelis.

VRM duomenimis, 2015 metais rengiant 2016 metų biudžeto projektą ANK nuostatoms įgyvendinti prašyta 450 tūkst. eurų, 2016 m. – 320 tūkst. eurų, 2017 metams – 130 tūkst. eurų. Anot ministro, lėšos numatytos šių metų biudžete.

„Vasario 10 dieną patvirtinta Valstybės investicijų programa, ir nuo to laiko tik galima atlikti viešųjų pirkimų procedūras. Vasario 11 dieną viešieji pirkimai buvo paskelbti. (…) Anksčiausiai atrinktas nugalėtojas bus balandžio 29 dieną. Naujai išrinkus tą įmonę, kuri modernizuos registrą, ji, savaime suprantama, kad ketvertą mėnesių tą darys“, – teigė S.Skvernelis.

Jis pabrėžė, kad be Administracinių teisės pažeidimų registro pareigūnams būtų sunku dirbti.

Seimo valdyba šaukti Seimo posėdį nusprendė ketvirtadienio vakarą, paaiškėjus, kad parlamentarai ketvirtadienio posėdyje nespėjo priimti sprendimo dėl Administracinių teisės pažeidimų kodekso galiojimo pratęsimo.

Parlamentarai praėjusių metų birželį priėmė naują Administracinių nusižengimų kodeksą, kuris pakeis dar nuo sovietmečio užsilikusį Administracinių teisės pažeidimų kodeksą (ATPK). 1984 metais priimtas ir 1985 metais įsigaliojęs Administracinių teisės pažeidimų kodeksas, nors ir iš esmės pakeistas, yra paskutinis iki nepriklausomybė atkūrimo priimtas ir iki šiol galiojantis įstatymas.

Senąjį ATPK pakeisiantis Administracinių nusižengimų kodeksas turėjo įsigalioti nuo šių metų balandžio 1 dienos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA