Pasipiktino: ir Kaune galima rasti gatvių pavadinimų rusų kalba | Kas vyksta Kaune

Pasipiktino: ir Kaune galima rasti gatvių pavadinimų rusų kalba

delfi.lt 2015/09/30 18:11

DELFI skaitytojai Fedras atsiuntė nuotraukas, kuriose matyti rusų kalba užrašytas gatvės pavadinimas ant daugiabučio namo Kaune. Bendrijos, kuriai priklauso šis namas, pirmininkas sako, kad netrukus užrašo rusų kalba nebeliks.

Šiaurės prospekte stovintis 29-asis namas iš kitų išsiskiria dar sovietmetį menančiu užrašu rusų kalba.

„Dvikalbiai gatvių pavadinimai Kaune: kokia tautinė bendrija gyvena šiame name, gal liaudies gynėjai? Valstybinės kalbos įstatymas numato teisę užrašus pateikti nevalstybine kalba tuo atveju, kai tai yra tautinių bendrijų organizacijų pavadinimai ar jų informaciniai užrašai (18 str.), ir kitoks teisinis reguliavimas pagal Valstybinės kalbos įstatymą ar Tautinių mažumų įstatymą, suteikiantis teisę viešuosius užrašus pateikti kita nei valstybinė kalba, nėra numatytas. O gal įstatymų laikytis – „per brangu“, nuvalyti pavadinimus „per brangu?“, – rašė DELFI skaitytojas.

Kauno savivaldybės atstovai DELFI paaiškino, kad namo gyventojai yra statinio savininkai ir privalo daugiabutį prižiūrėti pagal galiojančius įstatymus. Šiaurės prospekto 29-asis daugiabutis priklauso 204-ai bendrijai.

„Taip, likutis matosi. Vakar mane iš seniūnijos informavo. Mes visą tai sutvarkysime. Kaip tik bus proga perdažyti, atnaujinti numerį. Uždažysime“, – DELFI teigė bendrijos pirmininkas Konstantinas Vengalis.

Paklaustas, ar praėjus daugiau nei dviem dešimtmečiams nuo Nepriklausomybės atkūrimo, niekam neužkliuvo dar tarybinius laikus menantis užrašas, K. Vengalis teigė, kad laikinojoje sostinėje tokių pavyzdžių yra ne vienas.

„Nežinau, kam užkliuvo, kam neužkliuvo. Aš iš tiesų pirmininkauju nuo kovo mėnesio. Tame name gyveno ir pats bendrijos pirmininkas ir jam tai neužkliuvo, vadinasi. O dabar sutvarkysime. Yra Kaune juk ne vienas toks užrašas. Tiesiog namas stovi prie gatvės ir geriausiai matosi“, – sako K. Vengalis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA