Kauno rotušės pastato fasadą gimtadienio proga papuoš šviesos ir garso instaliacija | Kas vyksta Kaune

Kauno rotušės pastato fasadą gimtadienio proga papuoš šviesos ir garso instaliacija

Evaldo Virkečio nuotr.

Šį sekmadienį, liepos 27 d., miestiečiai kviečiami drauge švęsti „Baltosios Gulbės“ šventę, kuri skirta paminėti Kauno rotušės gimtadienį. Šiemet rotušės pastatui sukanka 472 metai.

Sutemus, apie 22.30 val. ant rotušės pastato fasado bus demonstruojama šviesos ir graso instaliacija, kuri primins miestiečiams rotušės pastato statybas, istorinius laikus. Gimtadienio šventė prasidės 21 val. Kauno pavieto laisvųjų šaulių istorinės patrankos salvėmis, vėliau aikštėje vyks gatvės šokėjų pasirodymai, rotušės balkone skambės gyva muzika.

Sumanymas švęsti rotušės pastato jubiliejų kilo Rotušės aikštės draugijai, kurios nariai rūpinasi aikštės ir senamiesčio reikalais ir kuria naujas tradicijas mieste. Šventės idėjos sumanytojas Kauno rotušės ceremonmeisteris Kęstutis Ignatavičius džiaugiasi, kad šios šventės tradicija kasmet į aikštę pritraukia vis daugiau žmonių, kurie myli savo gimtąjį miestą, domisi jo istorija, palaiko gražias iniciatyvas. Ši šventė patraukia ir užsienio svečių dėmesį, nes turistai visuomet tikisi pagrindinę senamiesčio aikštę rasti gyvą ir įdomią.

„Kviečiame miestiečius maloniai praleisti laiką aikštėje su vaikais, augintiniais, atvažiuoti dviračiais. Kadangi aikštėje mažai suoliukų, galima atsinešti sudedamas kėdutes, arba prisėsti aikštėje veikiančiose lauko kavinių terasose, pavakarieniauti ar pasimėgauti vėlyvu desertu, juk vasarą mieste gali būti irgi labai smagu, ne tik prie jūros, ar gamtoje“, – sako Rotušės aikštės draugijos narė Brigita Sabaliauskaitė.

„Baltosios gulbės“ šventė – Rotušės gimtadienis – šiemet bus švenčiamas jau ketvirtus metus iš eilės. Centrinis senamiesčio pastatas – Kauno rotušė – per daugelį metų tapo miesto simboliu, šio pastato atvaizdai dedami į visus Kauno leidinius, puošia miesto suvenyrus.

Istorija mena, kad kertinis senosios Kauno rotušės akmuo buvo padėtas 1542 m. liepos mėn. 28 d. Šiuo metu Kauno rotušėje tuokiamos poros, priimami garbingi miesto svečiai, pasirašomos sutartys, vyksta oficialūs renginiai. Per ilgą gyvavimo istoriją Rotušės pastate buvo įsikūrusi Kauno miesto valdžia – miesto magistratas, suolininkų teismas. Rekonstruojant senąją Kauno Rotušę, pastato priegose po grindiniu buvo rastos devynios vaško lydymo krosnys. XV-XVI amžiuje vaškas sudarė didžiausią Kauno eksporto dalį. Jis buvo surenkamas iš Kauno apylinkių bitininkų ir parduodamas lietuvišką vašką dėl geros kokybės itin vertinusiems Nemunu į Kauną atplaukiantiems pirkliams iš Vakarų. 2002 metais privačios iniciatyvos pastangomis viena iš krosnių buvo parengta eksponavimui Rotušės aikštėje. Tapo taip populiaru mesti monetas į krosnies vidų, kad buvo pradėta galvoti apie sukauptų monetų panaudojimą. Prieš porą metų Rotušės aikštės draugija sukūrė tradiciją iš krosnies surinktas monetas per šv. Mikalojaus – Kauno miesto globėjo – dieną (gruodžio 6-ąją) įteikti senamiestyje veikiančioms labdaros organizacijoms.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA