Į Dainų šventę Vilniuje vyksta itin gausios kauniečių pajėgos | Kas vyksta Kaune

Į Dainų šventę Vilniuje vyksta itin gausios kauniečių pajėgos

Archyvas / R. Tenio nuotr.

Šią savaitę jubiliejinės Dainų šventės renginiai persikelia į Vilnių. Visą savaitę šalies sostinėje vyksiančiuose renginiuose dalyvaus daugiau nei 3 tūkstančiai teatralų, choristų, dainininkų bei šokėjų iš Kauno.

Šį trečiadienį Katedros aikštėje Vilniuje vyks šventės pradžią skelbsiantis renginys, skirtas lietuviškai dainai. Sostinėje iki liepos 6 d. vyks koncertai, parodos ir kiti renginiai.

„Dainų šventės atidarymo koncerte, ansamblių vakare, folkloro, šokių dieną ar kanklių koncerte – visuose renginiuose kauniečių meno kolektyvai sudarys branduolį. O Dainų šventės kulminacijoje – Dainų dienoje – dainas iš visos širdies trauks daugiau nei 1,4 tūkst. kauniečių choristų”, – teigė Kauno organizacinio štabo vadovė Nomeda Prevelienė.

Visą Lietuvą sujungsiančią Dainų šventę iškilmingai vainikuosiančios Dainų dienos metu netruks ir visą tautą vienijančių ritualų – vienu kvėpavimu dainas, su kuriomis užaugome, atliks per dvylika tūkstančių choristų. Renginio metu bus prisimintos ne tik Dainų šventės ištakos – prieš 90 metų nuskambėjusi pirmoji Dainų diena, bet ir Baltijos kelio, sujungusio visus su daina, 25 metų jubiliejus. Dalyvių eitynėmis nuo Katedros aikštės į Vingio parką prasidėsiančio renginio kulminacija taps 21 val. kartu su viso pasaulio lietuviais giedama „Tautiška giesmė”.

Pasak Kauno miesto savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus vedėjo Albino Vilčinsko, Kauno chorai jau susidainavo Dainų dienoje, tad nuo kauniečių balsų skambės visas Vilnius.

„Eisenoje žygiuosime pasipuošę unikaliomis pirmąją Dainų dienos šventę atspindinčiomis vėliavomis ir gražiausia miesto atributika. Bendrą eisenos dalyvių nuotaiką kels „Ąžuolyno” pučiamų instrumentų orkestras ir mūsų visų atliekamos dainos”, – teigė A. Vilčinskas.

„Liepos šeštąją, nuo 15 valandos, iškilminga eisena pajudės nuo Vilniaus Katedros aikštės iki Vingio parko. Kauniečiai eis tūkstantinės eisenos priešakyje. Dalyvausiančių eisenoje kauniečių taip pat prašoma pasipuošti įvairiais žolynais ir vainikėliais”, – teigė Kultūros ir meno poskyrio vedėja Daiva Morkūnaitė Šmitienė.

Planuojama, jog šventinėje eisenoje dalyvaus daugiau nei tūkstantis kauniečių, tarp kurių – choristai, Kauno pučiamųjų instrumentų orkestras „Ąžuolynas”, organizacinės grupės atstovai, Kauno vadovai.

„Šventės dalyvių eisena visuomet vyksta Valstybės dieną. Tai centrinis, pats masiškiausias renginys. Džiugu, jog Kauno atlikėjai Dainų šventėse visuomet sudaro branduolį ir pateisina Kauno, kaip ryškaus kultūros lopšio vardą”, – sakė D. Šmitienė.

Birželio 28d. Kaune skambiai paminėtas Dainų šventės 90-metis, kurio metu daugiatūkstantinė minia vieningai dainavo tautinės juostos motyvais papuoštame Dainų slėnyje.

Dainų dienoje dalyvavo beveik 3 tūkst. dalyvių iš 80 chorų, atvykusių iš 27 Lietuvos miestų ir miestelių. Šventėje taip pat pasirodė 14 šokėjų kolektyvų. Renginio metu buvo atliktos 35 dainos, kurioms dirigavo 34 dirigentai iš visos Lietuvos, iš kurių pusę – kauniečiai. Jiems akomponavo Kauno pučiamųjų instrumentų orkestras „Ąžuolynas”. Šventėje pasirodė ir choras „Kamer…” iš Latvijos.

Pirmoji Dainų diena surengta 1924 m. Kaune, Parodų aikštėje. Joje dalyvavo 86 chorai ir apie 3000 dainininkų. Daugiau informacijos apie Dainų šventės renginius rasite čia

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA