Universiteto koplyčia, kur buvo pašarvoti garsūs lakūnai, atvers duris visuomenei | Kas vyksta Kaune

Universiteto koplyčia, kur buvo pašarvoti garsūs lakūnai, atvers duris visuomenei

Garsūs lakūnai S.Darius ir S.Girėnas, 1933 m. įveikę Atlantą taip ir nepasiekė Lietuvos gyvi. Jie žuvo Lenkijoje. Jie pirmiausia buvo pašarvoti Myslibužo miestelio koplyčioje, vėliau iškeliavo Šcecino katedrą, o iš ten į Lietuvą. Specialiuose karstuose didvyrių kūnai pasiekė Kauną, kur juos pasitiko tūkstantinė minia. Po kelių dienų Vyriausybė priėmė sprendimą balzamuoti lakūnų kūnus. Šis procesas užtruko net keletą mėnesių.

Stepono Dariaus ir Stasio Girėno palaikai po balzamavimo buvo pašarvoti 1934 m. liepos 17 d. tuometinio Vytauto Didžiojo universiteto Medicinos fakulteto rūmų koplyčioje (red. pastaba dabartinis Lietuvos sveikatos mokslų universitetas). Čia kas dieną plūdo tūkstantinės minios, norinčios atiduoti pagarbą tautos didvyriams.

Šiemet minint 80-ąsias skrydžio per Atlantą metines, liepos 17-21 dienomis, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto koplyčia taip pat atveria duris visuomenei. Bus galima pamatyti tą erdvę, kurioje buvo pašarvoti balzamuoti lakūnų S. Dariaus ir S. Girėno kūnai. Lankytojai galės išvysti dokumentinio filmo „Lituanicos didvyriai amžinai gyvi” ištrauką apie palaikų atradimą universiteto patalpose.

„Ekranas pastatytas būtent toje vietoje, kur buvo pašarvoti lakūnai. Prie koplyčios yra lakūnų atminimui skirta lenta”, – sakė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto sielovados koordinatorė Svetlana Adler-Mikulėnienė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA