KAM ir šaulių sąjunga kviečia partizanų kovos 80-metį paminėti žygiuojant – Kas vyksta Kaune

KAM ir šaulių sąjunga kviečia partizanų kovos 80-metį paminėti žygiuojant

Asociatyvi / Lietuvos šaulių sąjungos nuotr.

Tęsiame tradiciją Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės dieną vainikuoti sekmadieniniu žygiu partizanams atminti, rašoma Krašo apsaugos ministerijos pranešime žiniasklaidai.

„Istorija stiprina mūsų ryšį su valstybe. Labai svarbu kiekvienam Lietuvos piliečiui saugoti istorinę atmintį ir ją perduoti ateities kartoms. Būtent Lietuvos partizanų laisvės kovos mūsų istorijoje turi ypatingą reikšmę lietuviškos tapatybės formavimuisi, grįstą asmeniniu pasiaukojimui aukštesniems idealams – valstybei ir laisvei. Labai džiaugiuosi, jog tam atminti organizuojami žygiai, kurių metu ne tik prisimenami kovotojai, bet ir ugdomas mūsų sąmoningumas ir atsakomybė kuriant Lietuvą šiandien“ – sako krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas.

Minint 80 metų nuo Lietuvos partizanų laisvės kovos pradžios, Krašto apsaugos ministerija kartu Lietuvos šaulių sąjunga vienija jėgas ir gegužės 19 d. visuomenę pakvies net į 5 masinius partizanų atminimo žygius skirtingose Lietuvos regionuose – Radviliškio, Kazlų Rūdos, Tauragės, Kauno r. ir Utenos savivaldybėse.

Žygiai organizuojami kartu su penkiomis Lietuvos šaulių sąjungos rinktinėmis: Vytauto Didžiojo šaulių 2-osios, Suvalkijos šaulių 4-osios, Gen. P. Plechavičiaus šaulių 6-osios, LDK Kęstučio šaulių 7-osios, Plk. Prano Saladžiaus šaulių 9-osios šauliais.

„Jau ne vienerius metus šauliai ir kiti aktyvūs piliečiai organizuoja pėsčiųjų žygius įvairiuose Lietuvos regionuose. Šiais metais žygių maršrutai parinkti taip, kad žygeiviai susipažintų su Lietuvos partizanų veikimo rajonais, jų bunkeriais bei kovų vietomis. Sustotų, uždegtų žvakelę prie atminimo lentų, kryžių, paminklų ir kitų įamžinimo vietų.

Taip pat visi šauliai ir kiti Lietuvos patriotai kviečiami jungtis į grupes, tvarkyti laisvės gynėjų kapus, prižiūrėti nutolusias įamžinimo vietas ir taip pagerbti tuos, kurie aplaistė krauju brangią Lietuvos žemelę“, – kviečia Lietuvos šaulių sąjungos vadas plk. ltn. Linas Idzelis.

Samanomis sąmoningi

5 žygių iniciatyva – „Samaningi kilometrai“ perduoda svarbią žinią: eidami Laisvės kovotojų mintomis samanomis ugdome savo pačių sąmoningumą. Anuomet jie laisvi išėjo į miškus, kad mes savo laisva valia galėtume jais eiti šiandien.

Visuomenės sąmoningumui ugdyti kalbų neužtenka, reikia konkretaus veiksmo, kuris padėtų patirti tai, ką jautė patys laisvės kovotojai. Kovotojai, kurie sąmoningai išėjo į miškus ir pasirinko padėti savo galvą ant samanų už mūsų visų laisvę.

Kuo visuomenės ir kariuomenės vienybės šventė susijusi su partizanais? Kodėl minime kartu? Aukščiausia visuomenės ir kariuomenės bendradarbystės forma galima laikyti pasipriešinimo kovas. Juk partizanų gretose buvo ir kariškių, ir civilių. Partizanų rėmėjai buvo civiliai, jie dalijosi informacija, resursais, slėpė partizanus.

Registracija į 5 žygių iniciatyvą ir daugiau informacijos šioje nuorodoje: https://kam.lt/samaningikm/. Registracijos nuoroda: https://kam.lt/registracijos-anketa-zygiai/.

Žygiai arčiau Kauno

Žygis Kauno r. Vilkijos apylinkėse – partizanų Prisikėlimo apygarda

Atstumas: 15,8 km

Organizatoriai: Vytauto Didžiojo šaulių 2-oji rinktinė

Programa

10.00 – 11.00 val. – žygio dalyvių registracija
11.00 – 11.10 val. – sveikinimo kalbos, žygio pradžia
11.10 – 18.00 val. – žygis:

  • Žygį ves ir vietų pasakojimais dalysis istorikas Kęstutis Markevičius.
  • Lankysime autentiškas partizanų kovos vietas, pamatysime autentiškai atkurtą bunkerį.
  • Partizanų pagerbimo vietoje šaulių ansamblis „Žaibas“ kvies dainuoti partizanų dainas.

Žygis Kazlų Rūdos r. savivaldybėje – partizanų Tauro apygarda

Atstumas: apie 15 km

Organizatoriai: Suvalkijos šaulių 4-oji rinktinė

Programa

09.00 – 10.00 val. – žygio dalyvių registracija
10.00 – 10.10 val. – sveikinimo kalbos, žygio pradžia
10.10 – 16.00 val. – žygis:

  • Žygio metu bus proga pažinti ne tik Laisvės kovas, bet ir ypatingą Suvalkijos kraštą: Prano Dovydaičio gimtinę, žygiuoti siauruko pylimu, pabuvoti aukščiausioje Kazlų Rūdos savivaldybės vietoje, pamatyti karinio aerodromo pakilimo taką
  • Ragausime šauliškų vaišių, arbatos.

Kiti žygiai

Žygiai taip pat organizuojami Radviliškio r. Minaičių apylinkėse, Utenos savivaldybėje, Tauragės r. savivaldybėje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA