Viena populiariausių estetinių operacijų pasaulyje – gydytoja atsako, kam reikalinga akių vokų plastika | Kas vyksta Kaune

Viena populiariausių estetinių operacijų pasaulyje – gydytoja atsako, kam reikalinga akių vokų plastika

Gyd. Viktorija Slavinskytė / „DermaSurgic“ nuotr.

Įprasta manyti, jog pakritusių akių vokų problema aplanko tik vyresniame amžiuje – odai susiduriant su senėjimo procesais. „DermaSurgic“ oftalmologė Viktorija Slavinskytė atskleidžia, kad ši problema ne mažiau aktuali ir jauname amžiuje. Dėl keliamų funkcinių bei estetinių nepatogumų, akių vokų plastika – trečia dažniausiai pasaulyje atliekama estetinė operacija.

1,5 mln. operacijų per metus

Akių vokų plastinė operacija pasitelkiama dėl dviejų priežasčių – funkcinės arba estetinės, arba jos metu išsprendžiamos abi problemos. „Statista“ duomenimis, 2022-aisiais atlikti ją nusprendė 1,5 mln. įvairaus amžiaus pasaulio gyventojų.

Kaune veikiančios estetinės ir lazerinės medicinos bei dermatologijos klinikos „DermaSurgic“ gydytoja V. Slavinskytė atskleidžia, jog net apie 70 proc. jos pacientų operacijai ryžtasi dėl juos trikdančių funkcinių nepatogumų, regos ar kitų sutrikimų.

„Požymių, išduodančių, jog pacientui reikalinga akių vokų pakėlimo operacija – ne vienas. Tai gali būti kosmetinės problemos, akių dirginimas, nuolat jaučiamas akių apsunkimas, sunkumas dirbant. Pakritę akių vokai gali skatinti ir migrenos priepuolius. Dėl vokų sunkumo žmogus įtempia kaktos raumenis, per dieną jie išvargsta ir tokiu būdu gali išprovokuoti galvos skausmą“, – sako V. Slavinskytė.

Gydytojos teigimu, akių vokų nukritimas gali riboti matymo lauką, apsunkinti orientavimąsi aplinkoje, sukelti perteklinį skysčių kaupimąsi.

Aktualu ir jauniems pacientams

Atlikti operaciją ne mažiau motyvuoja ir estetinės problemos. V. Slavinskytė pasakoja, jog tarp dažniausiai pacientų įvardijamų priežasčių – dėl akių vokų išvaizdos kylantis nepasitikėjimas savimi, iškreipti veido bruožai, sukuriamas piktumo ar pervargimo įspūdis.

Tuo tarpu šią problemą turinčioms moterims sunku ir pasidažyti – akių tušas palieka žymes, perteklinėse odos klostėse kaupiasi prakaito lašeliai.

„Jauni žmonės taip pat turėtų nebijoti kreiptis. Įvairios vokų problemos jiems gali kelti ne mažesnį diskomfortą. Neseniai operavau 18 metų vaikiną, kuris daug metų nešiojo ilgus kirpčiukus, kad pridengtų vokų patologiją. Tai kelia ne tik diskomfortą ir nepasitikėjimą savimi, bet gali lemti ir kitas sveikatos problemas“, – sako gydytoja.

„DermaSurgic“ nuotr.

Kompensuojama tik esant medicininei indikacijai

Teritorinės ligonių kasos (toliau – TLK) informuoja, jog akių vokų pakėlimo operacija gali būti kompensuojama iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (toliau – PSDF), jei tam yra medicininių indikacijų. Nustatyti, ar yra medicininių indikacijų konkrečiai operacijai gali gydytojas specialistas – konsultacijos metu. Jei gydytojas nustato, jog akių vokų raukšlių ir odos perteklius sukelia sveikatos problemas, trukdo regėjimui, ši operacija yra 100 proc. apmokama iš PSDF biudžeto.

„Operacija įprastai trunka apie valandą ir atliekant ją naudojama vietinė anestezija. Jei pacientas yra jautresnis, galima atlikti ir bendrinę anesteziją. Prieš planuojant operaciją pacientui tikslinga susitikti su gydytoju ir detaliai aptarti savo lūkesčius bei išklausyti gydytojo rekomendacijų“, – sako gydytoja.

Nors specialaus pasiruošimo operacijai – nereikia, gydytoja rekomenduoja dvi savaites prieš nevartoti alkoholinių gėrimų, tabako gaminių, o konsultacijos metu pacientas turėtų informuoti gydytoją apie vartojamus vaistus.

Būdai, kaip sumažinti randą

„Intensyvus gijimas vyksta apie dvi savaites. Per šį laiką nerekomenduojame grįžti į darbą. Po operacijos voką reikėtų šaldyti ir laikytis ramybės rėžimo – nekilnoti sunkių daiktų, nedirbti pasilenkus. Praėjus šiam periodui jau galima planuoti ir grįžimą į įprastą rutiną.

Pilnas gijimo procesas trunka nuo 6 mėnesių iki 1,5 metų“, – eigą pristato gydytoja.

Praėjus dviem mėnesiams po operacijos rekomenduojama susitikti su gydytoju ir įvertinti gijimo procesą bei nepraleisti didesnių randų susidarymo rizikos.

„Pjūvis garantuoja randą, tačiau tai, kiek mes skirsime dėmesio jam gijimo metu, tokį rezultatą ir turėsime. Tinkamai prižiūrint sugijęs randas gali būti vos pastebimas. Na, o gijimo procese jį galima maskuoti specialiomis makiažo priemonėmis. Taip pat gijimo metu rekomenduojame vengti saulės ir naudoti veido kosmetiką su SPF.

Siekiant geriausių rezultatų, gydytoja rekomenduoja kreiptis ir į dermatologą, kuris padėtų kiek įmanoma sumažinti pjūvio vietoje atsiradusio rando matomumą. Dažnai mūsų pacientai, baimindamiesi ryškių randų, dėl jų priežiūros renkasi „DermaSurgic“ specialistų pagalbą, kurie nukreipia rando formavimasį ir gijimą tinkama linkme“, – sako V. Slavinskytė.

„DermaSurgic“ nuotr.

Kova su apatinių vokų paburkimu

„Dermasurgic“ gydytoja pasakoja, jog pacientai susiduria ir su apatinių vokų problemomis: maišeliai po akimis, suglebusi, raukšlėta oda, malar bags (maišai, gulantys ant skruostikaulio viršutinės dalies), pajuodę ir įkritę poakiai. Apatinių vokų bei poakių linijos problemoms sprendimus siūlo ir dermatologai, estetinės medicinos gydytojai.

„Kovojant su paburkimu, atliekama blefaroplastikos operacija. Jei žmogus turi maliarinius maišelius ar festūnus, tuomet greičiausiai bus reikalingas kompleksinis gydymas: operacija arba lazerinė procedūra, specialios injekcijos ir kitos praktikos.

Operacijos galimybes rekomenduotina įvertinti labai atidžiai, nes lazerinės dermatologijos sprendimai tokie kaip „EndoliftX@“, „Morpheus8“ yra pamėgti pacientų dėl žemo lygio intervencijos bei rizikų. Nėra randų ir pjūvių bei su tuo susijusio diskomforto.

Individualų gydymo planą „Žvilgsnio estetika“ galime apspręsti tik susitikę gyvai – konsultacijos metu“, – teigia „DermaSurgic“ dermatovenerologas dr. Grinvydas Butrimas.

„Taip pat botulino, mezoterapijos ir radijo dažnių terapijos pagalba „Žvilgsnio estetika“ įmanoma. Vienas naujausių sprendimų yra „SofWave“ procedūrų, „SofWave FDA“ patvirtino, kaip akių vokų ir anakių bei kaklo pakėlimo procedūrą. „DermaSurgic“ klinika ne vienerius metus gilinasi į sudėtingų problemų sprendimus. „EndoliftX“ bei „SofWave“ procedūrų sinergija žvilgsnio estetikai palaikyti yra puikus pasirinkimas“, – šypsosi gydytojas.

Nuo chirurgo iki dermatologo

Renkantis kliniką, V. Slavinskytė pataria ieškoti vietos, galinčios pasiūlyti profesionalų komandą.

„Sklandžia gydymo eiga galima džiaugtis tuomet, kai pacientui pakanka ateiti į vieną kliniką ir gauti visas reikiamas paslaugas. Opi problema yra randų gydymas, todėl būtų geriausia, jei greta chirurgo būtų ir dermatologas, ir profesionalus kosmetologas, kurie dirbtų kaip viena komanda, siekianti pacientui suteikti geriausią priežiūrą bei dėmesį odos klausimams“, – pataria V. Slavinskytė.

Kaune veikiančiame integruotos medicinos centre „DermaSurgic“ pacientų laukia patyrę savo srities specialistai: estetinės medicinos gydytojai, kosmetologai, dermatologai, dietologai, masažo bei kineziterapijos profesionalai.

Pasikonsultuoti viršutinių bei apatinių akių vokų ar kitų estetinių operacijų klausimais galima rezervavus laiką vizitui telefonu +370 619 71117, el. paštu info@dermosurgic.lt arba internetinėje svetainėje: https://dermasurgic.lt/.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA