Lietuvos verslininkai pasinaudojo galimybe atrasti naujas rinkas: ambasadoriams iš keturiasdešimt keturių šalių pristatė savo produktus | Kas vyksta Kaune

Lietuvos verslininkai pasinaudojo galimybe atrasti naujas rinkas: ambasadoriams iš keturiasdešimt keturių šalių pristatė savo produktus

„Erasmus for Young Entrepreneurs“ renginys / R. Tenio nuotr.

Ši savaitė neeilinė Kaune ne tik dėl staiga užklupusių tropinių orų, bet ir dėl tarptautinės verslininkų programos Erasmus for Young Entrepreneurs“ (EYE) ambasadorių antplūdžio iš keturiasdešimt keturių valstybių. Lietuvoje toks vizitas organizuojamas pirmą kartą, kai trijų dienų metu tikslingai siekiama Lietuvos verslininkams atverti naujas rinkas svetur ir tuo pačiu supažindinti užsieniečius su Lietuvos rinka. Šiemet programos bendruomenė mini ir ypatingą progą – penkiolikos metų jubiliejų. Per šį laiką įvyko keliasdešimt tūkstančių verslininkų patirties mainų visame pasaulyje.

Vizito atidarymo renginio metu sveikinimo žodžių bei linkėjimų programos dalyviams negailėjo Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė, rašoma „ChangeMakers’ON“ pranešime žiniasklaidai.

Ją kaip itin novatorišką ir charizmatišką asmenybę užsieniečiams pristatė ir į sceną pakvietė vizito bendraorganizatorė, Europos socialinio verslumo ir inovatyvių studijų instituto vadovė Simona Šimulytė.

„Penkiolika metų programai – tai pasiektas labai svarbus tikslas. Įprastai politikai sako, kad tai mes kuriame darbo vietas, stiprinime ekonomiką ir t.t. Tačiau visos inovacijos, visi kūrybiniai sprendimai yra kuriami antreprenerių, žmonių, kurie investuoja savo laiką, savo pinigus, ieško, kaip pritraukti naujų finansų. O mūsų atsakomybė yra fasilituoti verslininkus ir sukurti tokias taisykles, tokius įstatymus, kurie atvertų duris šiems žmonėms“, – renginio atidarymo metu pasakojo ministrė.

Aušrinė Armonaitė / R. Tenio nuotr.

Ji atkreipė dėmesį į tai, jog lietuviai yra reguliacinės sistemos tauta. Tuo tarpu Lietuvos verslininkai turėtų labiau stengtis akseleruoti savo verslą. Pavyzdžiui, Jungtinių Amerikos Valstijų verslai žymiai greičiau inovuoja. Anot ministrės, Lietuvos verslams taip pat reikėtų sekti progresyvių šalių pavyzdžiu ir stengtis versluose taikyti inovatyvius sprendimus.

Tarp pristatytų inovacijų ir tvarūs dronai žemės ūkiui

Vienas iš tokių inovatyvių sprendimų, agro dronas, buvo pademonstruotas EYE expo metu. Jau du metus šį tvaresnį purškimo, tręšimo ar sėklų barstymo būdą ūkininkams siūlančios įmonės „Nando droid“ atstovai sako, kad investicija į tokį sprendimą ne tik greitai atsiperka. Bet jis iškart taupo vandens, kuro, laiko resursus, išsaugo derlių, nes dirvožemyje nelieka jokių augalines kultūras galinčių paveikti provėžų.

„Erasmus for Young Entrepreneurs“ renginys / R. Tenio nuotr.

„Viso pasaulio verslas žiūri, kaip kuo efektyviau naudoti išteklius ir daryti kuo mažiau žalos Žemei. Todėl agro dronai yra aukštą potencialą turintis sprendimas. Ūkininkams greitai atsiperka investicija į  droną, kai, tuo tarpu, vien pripildytas traktoriaus purkštuvas gali kainuoti kelis kartus brangiau. Be to, agro dronas savarankiškai atlieka visas priskirtas funkcijas. Pilotui tereikia  pultelyje paspausti mygtuką ir dronas pats pagal nubraižytą lauko žemėlapį sėja, barsto ir atlieka kitas žemės ūkiui reikalingas funkcijas“, – sako Milda Gaulienė, „Nando“ ir „Nando droid“ marketingo specialistė.

Visgi, įmonės atstovai prisipažįsta, jog ūkininkai vis dar prisibijo inovacijų. Jie pirmiau laukia, kol kiti pirmiau pabandys ir įvertins. Todėl naujo inovatyvaus produkto įvedimas užtrunka kiek ilgiau. Bet, pasak jų, tai tik laiko klausimas, kada išaugs agro dronų paklausa.

EYE ekspo dalyje savo produktus pristatinėjo ir daugiau vietinių verslininkų. Galimybe atrasti partnerius naujose rinkose iš viso pasinaudojo dvidešimt Lietuvos verslininkų: Cannumo, Nando Europe, Our Pocket Hero,  Bonodora, For Every Look, Kelionės su vaikais, Elicėjus, Goindex, Gyvatos, NappingBear, Woodinout, Solidu, Rykantų paštas, Desertų poezija, Garbanės menė, Acconitum, Acala, Jorus, Roundooze, Mulate, Simneka.

Šį vizitą Lietuvoje organizuoja Europos socialinio verslumo ir inovatyvių studijų institutas, Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmai kartu su EISMEA ir Europos komisijos pagalba.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA