Iš Kauno – keistas sprendimas, ruošiasi griauti slėptuvę | Kas vyksta Kaune

Iš Kauno – keistas sprendimas, ruošiasi griauti slėptuvę

tv3.lt / aut. Aleksandras Znamerovskis 2024/04/11 10:57
Pradėtas griauti „Juzės“ pastatas / R. Tenio nuotr.

Baiminantis Rusijos puolimo grėsmės savivaldybės ruošiasi – įrengiamos naujos priedangos, keičiami įstatymai, reikalaujantys naujuose pastatuose įrengti priedangas, atnaujinamos slėptuvės. Su naujienų portalu tv3.lt susisiekusi kaunietė pasakojo, jog adresu Savanorių pr. 225 esanti sovietmečiu pastatyta slėptuvė griaunama. Toks veidmainiškumas stebina gyventoją – be to, ji pasakoja, jog jau teko patirti nuostolių. Savo ruožtu Valstybinė Teritorijų planavimo ir statybos inspekcija teigia, jog leidimas buvo išduotas 2021 m. ir nieko padaryti jie negali.

Kaip pasakojo kaunietė Viktorija (vardas redakcijai žinomas), apie griaunamą slėptuvę jai pranešė jos artimieji, gyvenantys visai šalia buvusių „Juzės“ buities namų, Nasturtų gatvėje. Visai šalia, vos keliolikos metrų atstumu, stovi senos statybos namas.

Apie griaunamą slėptuvę jiems kasdien primena stambių gabaritų statybinė technika, darbą pradedanti maždaug 7.45 val. ryte ir darbus baigdama apie 17 val.

Kaip pasakojo skaitytoja, be sukeliamų asmeninio gyvenimo nepatogumų, statybos kelia kitą pagrįstą klausimą – kaip išduotas leidimas tokioms statyboms dera su Vyriausybės keliamais tikslais didinti kolektyvių apsaugos statinių (priedangų) ir slėptuvių skaičių.

Be to, Kauno miesto savivaldybė šiuo metu svarsto programą, pagal kurią daugiabučių gyventojams būtų skiriamos lėšos įsirengti slėptuves butų rūsiuose. Tad sprendimas išduoti leidimą statyboms atrodo gana keistas.

Pradėtas griauti Juzės pastatas
Pradėtas griauti „Juzės“ pastatas / R. Tenio nuotr.

Patyrė ir asmeninių nuostolių

Anot Viktorijos, šeimai jau teko patirti ir asmeninių nuostolių. Senos statybos name neseniai buvo atliktas kapitalinis remontas – nuo vibracijos sėdus gruntui, suskilinėjo plytelėmis išklijuotos grindys.

Gyventojai pasakoja, jog jau apie 2 savaites laiko gyvena it seisminėje zonoje – skilinėja sienos, dreba aplinkiniai namai. Viktorija neatmetė, jog senos statybos namas gali ir sugriūti. Tik kyla klausimas, kas atsakys už padarytus nuostolius.

Statybos inspekcija situacijos kol kas nekomentavo

Naujienų portalas tv3.lt kreipėsi į Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją (VTPSI) siekiant išsiaiškinti, ar išduotas leidimas griauti minėtą slėptuvę. Nors VTPSI atstovė spaudai teigė, jog pateiks komentarą, jo kol kas nesulaukėme. Kai gausime komentarą, papildysime.

Tiesa, portalas „Kas vyksta Kaune“ dar 2021 m. rašė, jog buvusiuose buities namuose „Juzė“ pradėti griovimo darbai. Pagal studijos „Nežinomi architektai“ parengtus projektinius pasiūlymus, Savanorių pr. 225 pastatas yra rekonstruojamas – jo paskirtis keičiama į gydymo, su administracinėmis patalpomis.

Taigi, jeigu išduotas leidimas nebuvo pakeistas ar panaikintas, būtent ši rekonstrukcija ir neleidžia kaimynams mėgautis ramybe, o kauniečiams – saugumu.

Slėptuvė po „Juzės” pastatu / R. Tenio nuotr.

Galėjo talpinti iki 250 asmenų

Skaitytojos minima slėptuvė randama adresu Savanorių pr. 225 – būtent šiuo adresu sovietmečiu po buvusiais buities namais „Juzė“ buvo įkurta slėptuvė. Ši slėptuvė – viena iš 214 sovietmečiu įkurtų slėptuvių.

Naujienų portalas „Kas vyksta Kaune“ dar 2018 m. rašė apie šią slėptuvę – tuo metu ją panaudos būdu kontroliavo Kauno miesto savivaldybė.

Portalo duomenimis, slėptuvė yra 690 kv. m. dydžio, iš pradžių galėjusi talpinti apie 250 žmonių, tačiau nepriklausomybės metais perdarius į vadavietę, ši slėptuvė gali talpinti iki 50 žmonių. Patalpa apsaugota nuo išorinių pavojų: potvynių, cheminio ginklo ir buvo skirta tik ekstremalių situacijų vadų posėdžiams.

Slėptuvė po „Juzės” pastatu / R. Tenio nuotr.

Visuomenininkas: kolaboravimas su priešu

Nors savivaldybės įrengia vis daugiau kolektyvinės priedangos statinių, tai nedaro didelio įspūdžio kai kuriems visuomenininkams. Pagalbą ukrainiečių kariams į priešakines fronto linijas vežiojantis ir karo žiaurumą iš arti matantis visuomenininkas Šarūnas Jasiukevičius stebisi mūsų valdžios aplaidumu ir vadina tai kolaboravimu su priešu.

Anot visuomenininko, mes visiškai nesirūpiname naujų slėptuvių statymu ir įrengimu, o negana to, nepasirūpiname kaip išvešime žmones iš sostinės, kuri yra neapginama ir neevakuojama.

„Visą laiką priešo logika yra tokia, kad taikinys turi būti kuo vertingesnis. Tai reiškia, kad vienu pataikymu turi būti padaroma kuo daugiau žalos. Ir pavyzdžiui, jei raketa skrenda į 5 aukštų pastatą, tai yra taikomasi tarp 1 ir 2 aukšto, kad aikštelė, ta laiptinė, visa sugriūtų. Griūna perdanga antro aukšto ir tada visas pastatas prasmenga“, – sakė Š. Jasiukevičius.

„Jeigu mes surenkame, sukomplektuojame žmones kolektyviniame gynybos statinyje, kurie yra pažymėti – mokyklos, bažnyčios, sporto salės – tai į tą bažnyčią gali 1000 žmonių tilpti ir priešui tai yra gerokai vertingesnis taikinys. Tai viena raketa nužudytų ne 40 žmonių, o 1000 žmonių“, – naujienų portalo tv3.lt laidoje „33min. su Artūru Anužiu“ teigė Š. Jasiukevičius.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA