Vieno lito literatūrinės premijos laureatė I. Rudžianskaitė: man svarbios amžinosios meilės ir mirties temos | Kas vyksta Kaune

Vieno lito literatūrinės premijos laureatė I. Rudžianskaitė: man svarbios amžinosios meilės ir mirties temos

I. Rudžianskaitė./M. Patašiaus nuotr.

Kovo 21 d. Kauno menininkų namuose buvo įteikta 25-oji kauniečių rašytojų Vieno lito literatūrinė premija, kurią skiria Lietuvos rašytojų sąjungos Kauno skyrius. Už filosofinį gilumą, temų įvairovę, kultūrinių ir filosofinių intertekstų bei asmeninės patirties dermę eilėraščių rinkinyje „Tryliktasis mėnuo” premija skirta poetei, literatūros kritikei, filosofijos mokslų daktarei Ievai Rudžianskaitei.

2023-aisiais kauniečiai rašytojai išleido 11 knygų. Iš jų buvo renkamas laimėtojas/a. Už knygą „Tryliktasis mėnuo” (leidykla „Kauko laiptai“) I. Rudžianskaitė vienbalsiai išrinkta Vieno lito literatūrinės premijos laureate.

Geriausios praėjusių metų knygos autorių rinko Lietuvos rašytojų sąjungos (LRS) Kauno skyriaus tarybos nariai: Gediminas Jankus (pirmininkas), Aldona Ruseckaitė, Erika Drungytė, Dovilė Zelčiūtė, Gvidas Latakas, Tomas Vyšniauskas ir Viktoras Rudžianskas. Jie vertino kūrinio meninį lygį, originalumą, reikšmingumą.

I. Rudžianskaitei įteikta kelerius metus asociacijos LATGA finansuojama premija (šįmet jos dydis 1000 EUR), skulptoriaus Stasio Žirgulio prizas – autorinis darbas su įkomponuota vieno lito moneta, laureato vardu ir pavarde bei iškaltomis poeto Henriko Radausko eilėraščio „Dainos gimimas” pirmomis eilutėmis: „Aš nestatau namų, aš nevedu tautos,/aš sėdžiu po šakom akacijos baltos” bei laureato diplomas, kurį pasirašė visi Lietuvos rašytojų sąjungos Kauno sk. Tarybos nariai.

Vieno lito literatūrinės premijos teikimas./M. Patašiaus nuotr.

„I. Rudžianskaitė – viena ryškiausių Lietuvos jaunosios kartos poečių. Vertinimo komisiją jos kūryba patraukė filosofiniu gilumu, netikėtumu, mąslumu, pakilumu. Jau pirmuose jos rinkiniuose buvo ryškūs egzistenciniai motyvai, o rinkinyje „Tryliktasis mėnuo” dar labiau išryškėjo filosofavimas, pakilimas virš buities”, – sakė LRS Kauno skyriaus pirmininkas Gediminas Jankus. „Tryliktasis mėnuo” yra ketvirtoji laureatės knyga.

Laureatė atviravo, kad dėmesys ir įvertinimas visuomet pradžiugina, o kiekvienam kuriančiam asmeniui itin svarbu, kad jo išleista knyga sėkmingai gyventų savo gyvenimą ir surastų skaitytojus.

„Man itin svarbios amžinosios meilės ir mirties temos, norisi jas apmąstyti vis iš naujo. Neretai pagalvoju, kad mano tekstai gali atrodyti ganėtinai uždari, nutolę, tačiau tikiuosi, kad įdėmūs skaitytojai tikrai atras kažką artimo sau, o gal net atpažins ir savo pačių jausenas. Kūryba savaime nuo įvairiausių lūkesčių nutolina, todėl premija, nors ir džiugina, didelės įtakos kūrybiniam vyksmui neturi ir, manau, neturės. Svarbiausia yra vidinė laisvė ir drąsa rašyti bei mąstyti kaip nori. Todėl buvimas Kaune ar kitame mieste negali nulemti idėjų, jei jų yra, realizacijos”, – svarstė I. Rudžianskaitė.

Kaunas yra gimtasis laureatės miestas. Čia ji baigė studijas, visas savo knygas išleido Kaune esančioje leidykloje „Kauko laiptai“, autorė dalyvauja Lietuvos rašytojų sąjungos Kauno skyriaus veikloje, yra aktyvi Kauno rašytojų bendruomenės dalis.

I. Rudžianskaitės knygos jau pelnė Zigmo Gaidamavičiaus-Gėlės, Antano Miškinio literatūros premijas, poetė apdovanota „Atokių stočių” ir „Varpų” premijomis.

Vieno lito literatūrinė premija įteikinėjama nuo 1998 m. Ją yra gavę žinomi poetai Robertas Keturakis, Aleksas Dabulskis, Jurgis Gimberis ir kt. Premijos sumanytojas – poetas Petras Palilionis.

„Simbolinis pavadinimas primena ne tik valiutą, bet ir ankstesnius laikus. Premija skirta skatinti rašytojus toliau aktyviai kurti, atkreipti dėmesį į jų kūrybą. Respublikiniu mastu kauniečiams ar kitų regionų autoriams nėra lengva atkreipti į save dėmesį. Kauniečiams rašytojams premija brangi, įsimintina”, – teigė G. Jankus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA