Liūdnai pagarsėjęs pedofilas E. Čekanavičius šiais metais bus paleistas į laisvę | Kas vyksta Kaune

Liūdnai pagarsėjęs pedofilas E. Čekanavičius šiais metais bus paleistas į laisvę išeidavęs į laisvę vis susirasdavo naujų aukų

Lrytas.lt / Vygandas Trainys 2024/02/14 17:15
Ervydas Čekanavičius / R. Achmedovo nuotr.

Visuomenei vis labiau šiurpstant nuo nusikaltimų prieš vaikus – pagrobimų, prievartavimo ir kitų atvejų, portalas lrytas.lt prevencijos tikslais nusprendė pasidomėti, kada išeis į laisvę bene liūdniausiai Lietuvoje pagarsėjęs pedofilas Ervydas Čekanavičius, kuris atlikdavęs bausmes už lytinius nusikaltimus, vis ieškodavo naujų aukų.

Paaiškėjo, kad daug kartų anksčiau teistam 73 metų kauniečiui, mėgdavusiam prisistatyti žmogaus teisių gynėju, disidentu, įkalinimo įstaigos vartai atsivers jau šiais metais.

Portalo lrytas.lt šaltiniai pranešė, jog E. Čekanavičiaus bausmės laikas baigiasi šių metų lapkričio antroje pusėje. Šiuo metu jis atlieka bausmę Alytaus kalėjime.

E. Čekanavičiaus aukomis anksčiau tapdavo viešose vietose sutikti nepilnamečiai vaikinai. Iškrypėlis paauglius apsvaigindavo.

Nerimaujama, kad, nepaisant solidaus amžiaus, šiam kauniečiui išėjus į laisvę, nusikaltimai gali pasikartoti, kai anksčiau jau ne kartą yra buvę.

Teisėsaugos pareigūnai patarė gyventojams, ateityje pamačiusiems E. Čekanavičių gatvėse su vaikinais, nedelsiant pranešti apie tai bendruoju pagalbos telefonu 112.

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Teisėjai bausmę sušvelnino

Paskutinį kartą E. Čekanavičius buvo nuteistas dar 2011 metų balandžio 15 dieną, kuomet Kauno apygardos teismas už 13-mečio išprievartavimą, kvaišalų jam davimą iškrypėlį pasiuntė į kalėjimą 17 metų.

Tiesa, šią bausmę Apeliacinis teismas sumažino dvejais metais.

Pagal bausmių subendrinimus, iki nuosprendžio suėmime išbūto laiko įskaitymą, E. Čekanavičius iš kalėjimo turėtų išeiti 2024 metų lapkričio antroje pusėje.

Kauno prokuroras Vytautas Gataveckas siūlė įkalinti E. Čekanavičių 18 metų, tačiau teismai, nepaisant besikartodavusių nusikaltimų prieš nepilnamečius, laikėsi šiek tiek švelnesnės pozicijos.

Berniukui paspendė spąstus stotyje

E. Čekanavičius su 13-mečiu susipažino 2009 metų birželio 30 dieną Vilniuje. Berniukas į sostinę iš Vievio apylinkių atvyko vienas.

Guvaus charakterio, smalsus, savarankiškas paauglys mėgdavo vienas važinėti traukiniu iš į Vilnių iš kito miesto, kuriame tuo metu gyveno. Kartais jis tai darydavo ir be savo artimųjų žinios.

Tyrimo duomenims, E. Čekanavičius paauglį užkalbino sostinės geležinkelio stotyje. Tą pačią dieną pedofilas su vaikinu traukiniu pasiekė Kauną.

Pareigūnų žiniomis, iškrypėlis pakvietė berniuką į savo namus Kaune, rodė filmus, vaišino kava, sausainiais, kuriuos krimsdamas 13-metis tvirtino jautęs tablečių kvapą.

Po vaišių mažametis užmigo – kitą rytą praeiviai jį pamatė apsvaigusį ant suoliuko Vilijampolės rajone, netoli E. Čekanavičiaus namų. Išaiškinus nusikaltimą, kaunietis buvo sulaikytas, o vėliau – ir suimtas.

Įrodymai prirėmė prie sienos

Ikiteisminio tyrimo metu pedofilą prie sienos prirėmė ekspertizės išvados, nukentėjusiojo ir liudytojų parodymai.

Nustatyta, kad 13-metis buvo prievartaujamas. Iškrypėlio ir berniuko drabužius tyrę ekspertai ant jų rado E. Čekanavičiaus spermos pėdsakų.

Nukentėjusiojo organizme aptikti psichotropiniai vaistai buvo tokie pat kaip rasti E. Čekanavičiaus namuose.

Tačiau net prispirtas svarių įrodymų, pedofilas atkakliai neigė kaltę.

Pareigūnai esą suklastojo kaltinimus, išpūsdami pas jį aptiktų vaistų kiekį, o kameros draugas, teisėsaugai papasakojęs, kad E. Čekanavičius jam prisipažino įvykdęs nusikaltimą, viską išgalvojo.

Biografija kelia šiurpą

E.Čekanavičius dėl lytinio potraukio prie nepilnamečių teisėsaugai žinomas nuo 1971 metų.

Pedofilas mėgdavo prisistatinėti politiniu kaliniu, disidentu, nurodydavo, kad yra įgijęs aukštąjį išsilavinimą, nors iš tikrųjų tebuvo baigęs vos 5 klases.

1995 metais už vyro lytinį santykiavimą su vyru, pasinaudojant pastarojo bejėgiškumu, jis buvo nuteistas kalėti 5 metus.

Išėjęs į laisvę kaunietis įkliuvo dėl trijų nepilnamečių apsvaiginimo nervų sistemą veikiančiais vaistais. Už tai jam buvo skirta 4 metai nelaisvės.

2003 metais E. Čekanavičius nuteistas kalėti 7 metus ir 9 mėnesius už 15-mečio tvirkinimą, prievartavimą ir už lytinį santykiavimą su 18 metų jaunuoliu, pasinaudojant jo bejėgiškumu.

2008 metų gruodį į laisvę išėjęs E. Čekanavičius nenurimo ir susirado naują auką – minėtą 13 metų paauglį.

2011 metų balandžio 15 dieną už trylikamečio išprievartavimą, kvaišalų jam davimą Kauno apygardos teismas E. Čekanavičiui skyrė 17 metų laisvės atėmimo bausmę, tačiau Apeliacinis teismas ją sušvelnino dvejais metais.

Dar iki šio nuosprendžio, 2010 metais Kauno apylinkės teismas E. Čekanavičiui skyrė 1 metų ir 3 mėnesių laisvės atėmimą už pornografinių vaizdajuosčių, kuriose nufilmuoti nepilnamečiai, laikymą.

Kauno miesto apylinkės teismas / R. Achmedovo nuotr.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA