Atsako advokatė: savavališkai įrengtas kelio užtvaras, ką daryti? | Kas vyksta Kaune

Atsako advokatė: savavališkai įrengtas kelio užtvaras, ką daryti?

/ R. Tenio, Advocatera nuotr. / „Kas vyksta Kaune“ montažas

„Kas vyksta Kaune“ skaitytoja kreipėsi į redakciją, siekdama išsiaiškinti dėl kelio kliūčių įrengimo teisėtumo.

„Ties įvažiavimu į daugiabučių namų automobilių stovėjimo aikštelę namų bendrijos pirmininkas be jokio savivaldybės ar institucijų suteikto leidimo įrengė kelio užtvarą. Ar tokie kelio atitvaro įrengimo veiksmai yra teisėti?” – plačiau klausimą advokatei pateikė skaitytoja.

Į klausimą atsako advokatų kontoros „ADVOCATERA“ advokatė Raimonda Lazauskienė.

Susipažinus su skaitytojos situacija atkreiptinas dėmesys, kad norint įrengti kelio užtvarą, visų pirma tokie veiksmai turi būti suderinti su vietos savivalda ir gaunamas atitinkamas leidimas iš savivaldybės ar jos įgaliotos institicijos.

Kauno mieste patvirtintos miesto tvarkymo ir švaros taisyklės, tiek fiziniams, tiek juridiniams asmenims numato draudimą savavališkai įrengti technines eismo reguliavimo priemones bendrojo naudojimo teritorijose be savivaldybės nustatyta tvarka išduoto leidimo. Techninėms eismo reguliavimo priemonėms pagal LR Kelių įstatymą priskiriami kelio ženklai, šviesoforai, atitvarai, kelių ženklinimas ir kitos techninės priemonės eismui reguliuoti.

Raimonda Lazauskienė / „Advocatera“ nuotr.

Svarbu nepamiršti, kad kai norimo įrengti kelio užtvaro matmenys siekia LR Statybos įstatyme numatytus matmenis (statinio matmenų įvertinimo koeficientas 10≤K≤10000 arba 10000≤K≤40000), tokiems veiksmams yra būtina gauti statybos leidimą (SLD). Prašymai siekiant gauti SLD teikiami savivaldybės adminisracijos direktoriui ar jo įgaliotam savivaldybės administracijos valstybės tarnautojui.

Kitu atveju, nesant statybos leidimo (kai jis privalomas) ar suderinto projekto, įvairių įrenginių – kuoliukų, atitvarų, kelio užtvarų, grandinių ir kt. įrengimas savivaldybės viešojo naudojimo teritorijoje, t.y. vietinės reikšmės keliuose, gatvėse, pėsčiųjų ir dviračių takuose, aikštėse, skveruose, kiemuose ir žaliuosiuose plotuose, yra neteisėtas. Tuomet už tokius veiksmus taikoma administracinė atsakomybė.

ANK 366 str. numatyta, kad savivaldybių tarybų patvirtintų tvarkymo ir švaros taisyklių pažeidimas užtraukia įspėjimą arba baudą nuo dvidešimt iki vieno šimto keturiasdešimt eurų, o šio straipsnio 1 dalyje numatytas administracinis nusižengimas, padarytas pakartotinai, užtraukia baudą nuo vieno šimto keturiasdešimt iki šešių šimtų eurų.

Atkreiptinas dėmesys, kad asmens patraukimas administracinėn atsakomybėn neatleidžia jo nuo prievolės laikytis taisyklių, pašalinti pažeidimo pasekmes ir atlyginti visus dėl to atsiradusius nuostolius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA