Kviečia švęsti Užgavėnes Rumšiškėse: šių metų tema – gervė | Kas vyksta Kaune

Kviečia švęsti Užgavėnes Rumšiškėse: šių metų tema – gervė

Užgavėnės Rumšiškėse / G. Bitvinsko nuotr.

Tradicinė Užgavėnių šventė – vasario 10 d. 12:00 val. Visų laukiame sparnus pasipusčiusių, plunksnas išsikedenusių iš visos Lietuvos ir svetur. Žiemą varysime su šposais, tradicinėmis kaukėmis, blynais ir kitais smagumynais.

Kodėl „ont sparnū”? Šventės tema – Gervė – garsiausia meilės reikalų žinovė, aštriausio snapo turėtoja. Ateisite poroje – rimtų išbandymų laukite. Galėsite G testą atlikti. Ateisite po vieną – drąsiai klauskit, tuoj iškleketuos kur jūsų laimė pasidėjo, rašoma Lietuvos etnografijos muziejaus pranešime.

Gervė kviečia braidyti ne tik po miestelį, bet ir po Žemaitijos bei Suvalkijos sodybas. O veikti tikrai bus ką: ir veizieti, ir krutėti, ir jiesti. Kėlnuoket kuojės kap gērvė ir užsigavėsit pagal šių metų madą.

Jei nuo dainų ir šokių pailsit, dr. Arūno Vaicekausko apie Užgavėnių tradicijas ir papročius paklausyt ateikit, padės suprasti kaip ir kodėl žiemą reik varyti.

Tradicinių kaukių drožybos meistras Saulius Tamulis pamokys kaip iš kaladės ličynos atsiranda. Tikrų Užgavėnių dalyvius kviečiame su kauke jau iš karto ateiti. O jei dar Gerve apsirėdysit, tai į šių metų mados klyksmą pataikysit.

Kleketoukem kap gērviu polks ont malūna keporės. Jūsų lauks raitelių lenktynės, blynų kepimas: Tingėsi – neėsi, išsikepsi – turėsi ir kiti smagumynai.

Pašokę, patrypę, pajodinėję ir valgyt užsimanysit, o per Užgavėnes 9 ar 12 kartų prijiest reikia. Pas babunėlę Agę tauzyt mokėsit – riebų šiupinį srėbsit. Ir gērvė supront kas īr šiupinīs. Jei pilvą nuo apsirijimo sopės, miestely Vengūro liekarstvos padės.

Užgavėnių linksmybėms nebus galo, kol ateis laikas Morę dausosna išlydėt.

Seniau žmonės tikėjo, kad pavasaris neužsigavėjus neateis, todėl vasario 10 d. meskit visus darbus ir važiuokit į Rumšiškes, į Lietuvos etnografijos muziejų. Kleketounam nu 12 adynas, vo ėr onkstiau atliekė neprapolsėt.

Ont sparnu i Užgavienės!

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA