Kaune tyko duobės „žudikės“ – kas atsakingas ir kokių veiksmų imtis apgadinus automobilį? | Kas vyksta Kaune

Kaune tyko duobės „žudikės“ – kas atsakingas ir kokių veiksmų imtis apgadinus automobilį?

Skaitytojų užfiksuota duobė Panerių g. / „Kas vyksta Kaune“ montažas

Pasireiškus žiemiškiems orams vis daugiau vairuotojų skundžiasi, jog miesto gatvėse ir aplinkkeliuose atsivėrė duobės. Daugybė kauniečių buvo priversti keisti prakirstas automobilių padangas, lyginti ratlankius bei taisyti kitus defektus. „Kauno švara“ teigia, kad duobių tvarkymą sunkina netinkamos oro sąlygos. O kaip elgtis vairuotojams, kai dėl netvarkingų kelių apgadinama transporto priemonė?

Kauniečiai pasidalino savo patirtimi

Vienas iš „Kas vyksta Kaune“ grupės narių trumpai pakomentavo, jog apgadinus automobilį, jis kvietė policiją, po to kreipėsi į miesto savivaldybę nusiųsdamas naujų padangų pirkimo sąskaitą-faktūrą bei čekį už ratlankių lyginimo paslaugas. Anot komentatoriaus, kurį laiką vyko svarstymas, o priimtas sprendimas buvo palankus – skirta kompensacija.

Kitas pakomentavęs Facebook grupės narys teigia, jog vairuodamas niekuomet nesinaudoja telefonu, todėl jam niekada neteko įvažiuoti į „arklio dydžio“ duobę.

Dar vienas grupės narys komentavo, jog atsidūrus pačioje situacijoje, policija patarė neturint „Kasko“ draudimo į savivaldybę nesikreipti ir negaišti laiko. Tačiau tiesa yra tokia, jog kompensacija teikiama tik tuo atveju, jei automobilis nėra draustas „Kasko“ draudimu.

Facebook komentatoriai taip pat pasidalijo gatvėmis, kuriose vertėtų būti atidesniems. Viena tokių atkarpų – Panerių g. važiuojant link Lapių. Pasidalinta ekranvaizdžiu, kuriame – „Waze“ programėlėje užfiksuoti šalikelėje sustoję automobiliai. Pasak įrašo autoriaus, vyko „atsarginių ratų keitimo varžybos“.

/ Ekranvaizdis iš „Waze“ programėlės

„Kas vyksta Kaune“ portalo skaitytoja trečiadienį pranešė apie, pasak jos, košmariškas duobes judriausiose miesto gatvėse – važiuojant link Kauno klinikų (Tvirtovės al., Sukilėlių pr. ant viaduko).

„Pridedu nuotrauką vienoje gatvės pusėje. Kita tokia pati yra kitoje eismo juostoje. Tokios duobės čia jau ne vieną mėnesį, ne viena padanga prakirsta. Jos tik didėja, nėra nei aptvertos, nei taisomos!“ – rašė kaunietė.

Duobė kelyje link Kauno klinikų / Skaitytojos nuotr.

Kita vairuotoja informavo apie autostradoje, važiuojant nuo Klaipėdos, prie įsukimo į Žemaičių pl., antroje eismo juostoje esančią nemenką duobę. Vairuotoja teigia toje atkarpoje mačiusi 4 automobilius, kuriems buvo keičiamos sugadintos padangos. Grupės nariai komentavo, jog matė šioje vietoje sustojusius 12 automobilių, visiems jiems buvo dedami atsarginiai ratai.

Dar viena vieta, kurioje reiktų papildomo atsargumo – H. ir O. Minkovskių gatvė. Net keletas komentatorių teigia suskaičiavę šioje miesto gatvėje 3-5 duobes, visos, pasak komentatorių, „negailestingos“.

Skaitytojai dalinasi ir nuotrauka iš Kampo g., kur duobė žiojėja už įvažiavimo į Kampo 27 g. pažymėto pastato (KTK bendrabučio) kiemą (važiuojant link Savanorių pr.).

Duobė važiuojamojoje dalyje Kampo g. / „Kas vyksta Kaune“ grupės nuotr.

Policija: nuo naujų metų pradžios daugiau nei 60 pranešimų

Kauno apskrities vyriausiasis policijos komisariatas (Kauno AVPK) teigia, jog nuo sausio 1 d. iki sausio 24 d. vakaro gauta per 60 pranešimų apie tai, kad transporto priemonės vairuotojas Kauno mieste, važiuojamojoje kelio dalyje, įvažiavo į duobę ir apgadino vairuojamą automobilį.

Daugiausia tokių pranešimų sulaukta dėl Panerių g., Islandijos pl./vakarinio apl. Taip pat tokie pranešimai fiksuoti Pramonės pr., H. ir O. Minkovskių g., Žemaičių pl. Vien sausio 23 d. užfiksuota 12 pranešimų apie tai, jog Kaune, Panerių g., link Lapių mstl., už A1 tilto, vairuotojai apgadino savo transporto priemonę dėl atsivėrusios duobės kelyje, teigia Kauno AVPK.

Kauno AVPK duomenimis, daugumoje iš užfiksuotų atvejų, buvo prakirsta viena ar dvi automobilio padangos. Taip pat pasitaikė pavienių atvejų, kai buvo apgadintas automobilio ratlankis ir spyruoklė. Visais atvejais padaryta žala buvo tik transporto priemonei, vairuotojai ir keleiviai nenukentėjo.

Dažnai apie kelyje atsiradusias duobes ir jų keliamą pavojų eismo saugumui informuoja pilietiški Kauno miesto gyventojai. Įvykiai registruojami policijoje, kadangi vėliau vairuotojai įprastai dėl žalos atlyginimo kreipiasi į savo draudimo bendrovę arba savivaldybę.

„Kauno švara“: darbai vyksta

Už duobių tvarkymą Kauno keliuose atsakinga įmonė „Kauno švara“ trečiadienį tikino sutvarkiusi didžiulę duobę Panerių g. Įmonės atstovai komentavo, jog žiemiški orai ypač kenkia gatvių dangai, o atsivėrusių duobių tvarkymo tempus diktuoja nepalankios oro sąlygos.

Darbus koordinuoja Kauno miesto savivaldybės specialistai, kurie nurodo išdaužų tvarkymo eiliškumą. Prioritetine tvarka užtaisomos išdaužos pagrindinėse miesto gatvėse. Išdaužų tvarkymo darbus vykdo „Kauno švaros“ darbuotojai. Pirmiausia apipjaunami duobių kraštai, tuomet duobės užtaisomos šaltu asfaltu.

Šiuo metu tvarkomos Pašilės g., H. or O. Minkovskių g., Jonavos g. atsiradusios išdaužos. Trečiadienį taip pat planuota sutvarkyti Milikonių kalne ir Linkuvos (15 duobių) gatvėje atsiradusias išdaužas.

Sutvarkyta kelio išdauža Panerių g. / „Kauno švaros“ nuotr.

Visos duobės pavojingos

„Net tos duobės, kurios iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti negilios, yra pavojingos, nes labai svarbus ir greitis, kuriuo juda transporto priemonė – didesniu greičiu atsitrenkus į aštresnę duobės briauną, nors ji ir nėra gili, nuostoliai neabejotinai bus dideli“, – pastebi draudimo ekspertas Artūras Juodeikis.

„Lietuvos draudimo“ eksperto teigimu, dažniausiai įvažiavus į duobę apgadinami ratlankiai, rėmo kraštas, važiuoklė. Jei žmogus nėra apdraudęs transporto priemonės „Kasko“ draudimu, gali tekti gerokai paploninti piniginę.

Apgadintas ratlankis po įvažiavimo į duobę / „Kas vyksta Kaune“ grupės nuotr.

Pirmas ir kone svarbiausias žingsnis – iškviesti policiją

Kaip rašoma Kauno savivaldybės internetiniame puslapyje, „įvažiavus į kelio dalyje esančią nepažymėtą duobę ir apgadinus transporto priemonę reikalinga, nenuvažiavus iš įvykio vietos, kviesti policijos pareigūnus.“

Atvykę pareigūnai išsiaiškina eismo įvykio aplinkybes, surašo protokolą ir nubraižo eismo įvykio schemą. Ši yra reikalinga teikiant prašymą kompensacijai gauti.

Reikalingi dokumentai

Norint gauti kompensaciją už apgadintą transporto priemonę, Kauno savivaldybei reikia pateikti šiuos dokumentus:

• Prašymą Kauno m. savivaldybės administracijai. Prašymą teikia transporto priemonės savininkas (jei kreipiasi fizinis asmuo).
• Policijos nutarimą ir eismo įvykio vietos schemą.
• Transporto priemonės registracijos liudijimo, techninės apžiūros vertinimo kortelės, civilinės atsakomybės privalomojo draudimo dokumentų kopijas , bei informacija, kad automobilis nėra draustas savanorišku transporto priemonių draudimu („Kasko“).
• Transporto priemonės remonto paslaugų (išklotinė) ir pirkinių dėl patirtos žalos sąskaitas faktūras bei apmokėjimo kvitus.
• Nepriklausomo eksperto žalos įvertinimo išvadas (jeigu atliekant automobilio remontą buvo atlikta daugiau darbų nei užfiksuotų policijos nutarime).
• Esant galimybei su eismo įvykiu susijusias nuotraukas bei kitus įvykio faktą ir aplinkybes patvirtinančius dokumentus.
• Nurodyti atsiskaitomąją sąskaitą į kurią turėtų būti pervedamos lėšos už automobilio remontą.

Taip pat svarbu išsaugoti pažeistas ir pakeistas transporto priemonės detales (ratlankiai, padangos ir kt.).

Prašymai ir dokumentai priimami el. paštu info@kaunas.lt arba Interesantų aptarnavimo poskyrio 5-oje darbo vietoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA