Naktinės maudynės Kaune: startuoja 30 dienų iššūkis (foto) | Kas vyksta Kaune

Naktinės maudynės Kaune: startuoja 30 dienų iššūkis (foto)

/ I. Žilionio nuotr.

Nuotraukos ledinėje eketėje pritraukia visų žvilgsnį. Kažkas grūdinimusi bando susigrąžinti subyrėjusią sveikatą, kiti stiprina imunitetą, kad nesirgtų, dar kitiems tai nuostabi bendruomeninė veikla, kurioje vaikai užsidega suaugusiųjų pavyzdžiu ir pamažu pratinasi liestis prie gamtos ir jos nebijoti. Visoje Lietuvoje išpopuliarėję žiemos maudynės sausio 18-osios naktį suburs šimtus bendraminčių daugelyje Lietuvos miestų ir taip įžengs į 30 dienų ledinės eketės iššūkį.

Šaltas vanduo padeda įveikti ligas, atgauti ramybę

Vilnietė gydytoja endokrinologė Ieva Auglytė jau keletą metų aktyviai grūdinasi žiemą: „Žmonėms nelengva keistis, nes vieną kartelį sveikiau pavalgius, pasigrūdinus, gerai išsimiegojus nelabai kas pasikeičia. Nes tai daryti reikia nuolatos ir kas dieną. Manoma, kad užteks kartą įlįsti į eketę ir sveikata pasitaisys. Taip nebus. Reikia pasiryžti dėl sveikatos dirbti nuolatos. Aišku, juk skaniai valgyti ir šiltai gulėti daug maloniau nei grūdintis ir sportuoti. Be to yra labai didelė baimė, kad, uoj, sušalsiu ir susirgsiu. Peršalimo ligomis sergame kai „pagauname“ virusą, o ne kai mums šalta“, – tikina gydytoja.

Dvi dukras auginančiai Astai iš Telšių dar neseniai diagnozavo stuburo išvaržą. Nepadėjo jokie vaistai ir lašalinės. Skausmas vijo į ligoninių priimamuosius, vyko reabilitacijai į Palangą, rankose laikė skausmą mažinančių ir raminamųjų vaistų receptus. Gydytojai sakė, kad jei nepadės, reikės operuoti. „Aš negėriau tų vaistų, pasitelkiau jogą, kvėpavimo technikas pagal Wim Hof metodą ir po dviejų mėnesių būklė ėmė gerėti. Tai dabar visai kitaip žiūriu į emocijų valdymą, žinau, kokia sunki būsena esant depresijoje ir kad tikrai gydo tik teisingas kvėpavimas. Papildomai sveikatą palaikau šalčiu“, – nuo rugsėjo 1 d. nepraleidusi nei vienos dienos maudynių.

Dar prieš keturis mėnesius buvusi didžiausia skeptikė, bijojusi šalčio, netikėjusi kvėpavimo ir jogos galia, dabar moteris tiki, kad žmogaus galimybės tikrai yra beribės, tik reikia tikėti, judėti ir išmesti žodį NE iš savo žodyno.

Irkluotojui Vygintui Pitrėnui šaltas vanduo ne naujiena, kadangi vandenyje irkluoja baidarę iki vėlyvo rudens. Vyrui tikrai tekdavo ir sušlapti ir pajusti kūno atvėsimą, o sušilimo jausmą Vygintas įvardija tarsi viso kūno ir minčių sustatymą į vietą. Todėl jau prieš 3 metus sąmoningai pasirinko lįsti į šaltą vandenį, kad kūnas patirtų kontrastą: „Man tai duoda ramybės jausmą išlipus. Mitų apie grūdinimąsi neteko girdėti iš ateinančių bendraminčių kartu maudytis. Pasidaliname metodikomis kaip kūnu ir mintimis lengviau prisitaikyti prie vėsaus vandens“, – sako Skuode ledinių maudynių bendraminčius buriantis entuziastas.

Įspūdžiais pasidalijo ir kauniečių kolektyvas, nuotraukose užfiksuoti Ilmaro Žilionio kadrai iš „Facebook“ grupės „Eketė Kaune“.

Ledinės maudynės Lampėdžiuose / I. Žilionio nuotr.

30 dienų trunkantis iššūkis vyks visoje Lietuvoje

Ekečių žemėlapyje jau beveik 30 miestų, kur kasdien ar savaitgaliais galima nerti kartu su bendraminčiais. Kai kam iššūkis gali būti sakrali praktika ir daryti tai patogiau vienumoje. Bet kokiu atveju, Lietuvos sveikuolių sąjungos prezidentas Simonas Dailidė kviečia pažadinti kūną ir jo prigimtines reakcijas atsilaikyti prieš virusus ir kitus negalavimus, grūdinti valią ir ryžtą.

„Mažai energijos? Blogai miegi? Dažnai sergi? O gal nori išbandyti tai, ko niekada nesi daręs gyvenime? Prisijunk prie mūsų!“ – kviečia Simonas Dailidė, ragindamas nebijoti išeiti iš komforto zonos ir išplėsti savo galimybių ribas.

„Šio iššūkio tikslas nėra nusifotografuoti drauge su sveikuoliais šokant į eketę. Svarbiausia, turėti vidinį motyvą ir supratimą, kokių tikslų siekiame tokiu grūdinimosi būdu. Mūsų kasdienio komforto išsekintai vaizduotei tiek badas, tiek šaltis gali atrodyti pernelyg sudėtingi išbandymai žmogaus organizmui. Tačiau nėra reikalo bijoti. Neskatinama lenktyniauti ar siekti rekordų. Maudytis lediniame vandenyje rekomenduojama tik po gero apšilimo. Naujokams patartina tai daryti atsargiai ir atsakingai, pasitariant su tą išmanančiais,“- tikina šio iššūkio sumanytojas.

Naktinės maudynės sausio 18 d. vyko Vilniuje, prie Žaliųjų ežerų, Kaune, Radviliškyje, Utenoje, Alytuje, Girulių paplūdymyjė Klaipėdoje, Šalčininkėliuose, Skuode, Trakuose, Marijampolėje, Kupiškyje ir kitur.

Daugiau informacijos rasite internetiniame puslapyje www.sveikuoliai.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA