A. Anušauskas gina kariuomenę dėl „Peugeot“ automobilių, pirktų iš Š. Matijošaičio įmonės | Kas vyksta Kaune

A. Anušauskas gina kariuomenę dėl „Peugeot“ automobilių, pirktų iš Š. Matijošaičio įmonės

BNS / Giedrius Gaidamavičius 2024/01/17 14:55
Arvydas Anušauskas, Šarūnas Matijošaitis / DELFI, R. Tenio nuotr. / „Kas vyksta Kaune“ montažas

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas sako, jog griežtinant viešųjų pirkimų ribojimus jie turėtų būti taikomi ne įmonėms, bet jų savininkams.

Tai jis teigė po to, kai antradienį iniciatyvinė grupė „STOP prekybai rusijoje“ paskelbė, jog 2022 metais „Vičiūnų grupės“ vadovo Šarūno Matijošaičio vadovaujama bendrovė „Autovici“ laimėjo milijoninės vertės Lietuvos kariuomenės konkursus.

„Jeigu jau keisti įstatymus, reikia žiūrėti, ar tai palies savininkus, ar tik vieną kitą jų įmonę. Mano galva, turėtų paliesti savininkus, tik tiek, kad Europos teisė nenumato apribojimų civilinių prekių, paslaugų tiekėjams“, – BNS trečiadienį sakė A. Anušauskas.

„Mes matome problemą, sprendimo būdo nepasakysiu, tiesiog, galime pasiūlyti atsakingai ministerijai (Ekonomikos ir inovacijų – BNS) spręsti. Ir viskas, nes viešieji pirkimai tai nėra krašto apsaugos reikalas, tai yra visų valstybės institucijų reikalas“, – teigė krašto apsaugos ministras.

Pasak jo, su „Vičiūnų grupe“ siejama „Autovici“ nėra grupės narė.

„STOP prekybai rusijoje“ teigimu, „Autovici“ pernai laimėjo beveik 6,5 mln. eurų vertės Krašto apsaugos ministerijos (KAM) Gynybos resursų agentūros civilinių automobilių pirkimo konkursą, be to, ji yra laimėjusi smulkesnių Lietuvos kariuomenės ir jos vienetų konkursus.

Anot A. Anušausko, Gynybos resursų agentūros sandoris buvo sudarytas 2022 metų spalį. Jo teigimu, 2019–2022 metais agentūra su „Autovici“ pasirašė iš viso 9 mln. eurų vertės sandorių.

„Pirkimas buvo pradėtas 2022 metų kovo mėnesį. Visi dar buvo kupini lūkesčių. Tiesą sakant, ir kai sandoris buvo sudarytas 2022 metų rudenį, visi buvo kupini lūkesčių – jeigu pasižiūrėti antraštes, kad „Viči grupė“ („Vičiūnų grupė“ – BNS) pabaigs savo verslo sandorius ir nutrauks savo verslą Rusijoje. Bet vėliau taip neįvyko“, – trečiadienį sakė A. Anušauskas.

Ministras pažymėjo, kad dėl atitikties nacionalinio saugumo interesams tikrinama tik maža dalis krašto apsaugos sistemos pirkimų – jie susiję su ginkluote, jautria įranga, kibernetiniu saugumu, informacinėmis technologijomis.

„Kita civilinė produkcija, maisto produktai, civiliniai automobiliai, jeigu jie yra iš NATO valstybių, tos procedūros nėra numatytos jokiuose įstatymuose“, – sakė A. Anušauskas.

Finansų ministerijos, kuriai pavaldi „Ignitis grupė“ bei VMI, vadovė Gintarė Skaistė trečiadienį teigė nesusipažinusi su iniciatyvinės grupės tyrimo informacija.

„Turbūt kiekvienos iš šių institucijų reikia klausti dėl konkrečių konkursų organizavimo“, – žurnalistams sakė G. Skaistė.

Grupės „STOP prekybai rusijoje“ tyrimo duomenimis, beveik 4 mln. eurų vertės pirkimą su „Autovici“ 2022 metais taip pat sudarė bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO), tris 106,5 tūkst. eurų vertės pirkimus – Vilniaus savivaldybė, 58,7 tūkst. eurų vertės – Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI).

Mažesnės vertės sutartis 2022 metais su „Autovici“ taip pat sudarė Jonavos, Ukmergės, Kaišiadorių ir Druskininkų savivaldybės, Policija bei Valstybės saugumo departamentas (VSD).

Ukrainos nacionalinė korupcijos prevencijos agentūra sausio pradžioje paskelbė įtraukusi „Vičiūnų grupę“ į tarptautinių karo rėmėjų sąrašą, nes ji tęsia veiklą Rusijos rinkoje. Tai reiškia, kad ji patenka ir į pasaulinę „World check“ duomenų bazę, kurioje publikuojami padidintos rizikos asmenys ir organizacijos siekiant padėti identifikuoti bei suvaldyti finansinę ir reputacinę riziką.

„Vičiūnų grupės“ savininkai nuo 2022 metų pavasario, kai Rusija pradėjo invaziją Ukrainoje, teigia bandantys parduoti verslą Kaliningrado srityje, tačiau kol kas nesėkmingai.

„Vičiūnų grupę“ lygiomis dalimis valdo Kauno meras Visvaldas Matijošaitis ir Plungės rajono tarybos narys Liudas Skierus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA