VRK: informacija apie rinkėjus nebuvo nutekinta, komisijoms pateikti ne tie duomenys | Kas vyksta Kaune

VRK: informacija apie rinkėjus nebuvo nutekinta, komisijoms pateikti ne tie duomenys

BNS 2024/04/25 21:56
VRK / DELFI nuotr.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) neigia informaciją, kad tūkstančių rinkėjų duomenys buvo nutekinti.

Anot jos, apylinkių komisijos gavo mokymams netinkamus duomenis, todėl juos buvo paprašyta ištrinti. Be to, minėta informacija yra tarnybinė, komisijos nariai gali su ja dirbti ir yra įsipareigoję ją saugoti.

„Rinkimų komisijų nariai gavo tarnybinę informaciją, su kuria turi teisę dirbti, o ne „nutekintus duomenis“, – ketvirtadienį pranešime žiniasklaidai sakė VRK atstovė Indrė Ramanavičienė. – Kalbant apie šį konkretų atvejį, 60 savivaldybių rinkimų komisijų ir jų informatikai iš VRK gavo suformuotas užduotis ir rinkėjų sąrašą, skirtą mokymo procesui, kuriame buvo rinkėjų vardai, pavardės, asmens kodai, jiems priskirtos balsavimo vietos ir rinkėjo kortelių numeriai.“

„Antras laiškas buvo siųstas tada, kai buvo pastebėta, kad pirmojo laiško duomenys nebuvo tinkami mokymui skirtoms užduotims atlikti. Kitaip tariant, savivaldybių rinkimų komisijoms siųstas duomenų fragmentas neatitiko į mokymų aplinką įkelto duomenų fragmento“, – pridūrė ji.

„Tai pastebėję kolegos suprato, kad komisijos negalės atlikti užduočių ir nedelsiant išsiuntė kitą sąrašą, o pirminį paprašė ištrinti“, – kalbėjo VRK atstovė.

Kiek anksčiau ketvirtadienį naujienų portalas „lrytas.lt“ pranešė, kad ruošiantis trejiems rinkimams VRK netyčia nutekino tūkstančių beveik 20 tūkst. rinkėjų duomenis.

„Norėtume akcentuoti, kad prieš pradėdamas dirbti rinkimuose kiekvienas rinkimų komisijos narys yra pasirašytinai supažindinamas su asmens duomenų saugojimo tvarka ir davęs pasižadėjimą juos saugoti“, – teigė I. Ramanavičienė.

„Komisijų narių gauti laiškai yra išimtinai su jų tarnybine veikla susijusi informacija, todėl „nutekintais duomenimis“ juos vadinti nebūtų korektiška. Net jeigu komisijos narys gautų informaciją per klaidą, jis neturėtų teisės jos naudoti ir viešinti“, – pridūrė ji.

Prezidento rinkimai vyks gegužės 12-ąją, į Europos Parlamentą – birželio 9-ąją, o į Seimą – spalio 13-ąją.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA